Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Odbory Pražské plynárenské brojí proti kandidátovi Pirátů do dozorčí rady. Jde o exšéfa podniku

Autor: pal - 
18. ledna 2019
13:00

Piráti při obsazování dozorčí rady Pražské plynárenské narazili na odpor odborů. Nominovali tři kandidáty, mezi nimi Petra Zmátlíka, exředitele společnosti. Odboráři ale upozorňují, že byl prý Zmátlík v minulosti během svého působení ve střetu zájmů a vadí jim, že by mohl nahradit jejich zástupce. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) připustil, že informace ohledně Zmátlíka prověří, se zástupci odborů je prý ochotný se sejít. Zmátlíkův někdejší střet zájmů ale Piráti dříve odmítli.

Rozruch vyvolaly plány na nové obsazení dozorčí rady Pražské plynárenské. Piráti do ní chtějí posadit jejího exředitele Petra Zmátlíka. To potvrdil i on sám pro MF Dnes s tím, že „v roce 2016 odešel z důvodu neetického jednání některých svých kolegů z PP“.

S nominací ale nesouhlasí odborový svaz UNIOS Pražské plynárenské. Odboráři se kvůli tomu rozhodli obrátit na primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). „V době působení v Pražské plynárenské (PP) Petr Zmátlík soustavě podrýval autoritu představenstva podniku a po ukončení svého angažmá organizoval schůzky našeho bývalého předsedy odborové organizace se zástupci akcionáře, kde v těchto praktikách pokračoval,“ uvedl v dopise, který zaslal pražskému primátorovi, předseda svazu Vladimír Rosa.

„Pan Zmátlík byl generální ředitel společnosti dva roky, mimo jiné se podepsal v roce 2014 pod čistku zaměstnanců, vyhodil asi 100 lidí,“ uvedl odborář pro Blesk Zprávy. „Pokud někdo skončí po dvou letech na takovéto pozici, tak to není košer,“ dodal. 

„Je divné, že Pirátům stačí vysvětlení, že se nemohl koukat na praktiky vedení, kterého byl součástí. Byl také napojený na Etickou linku, která Pražské plynárenské inkasovala milion korun za zakázku,“ uvedl další obavy odborář.

Zmátlík se stal po odchodu z vedení firmy padesátiprocentním majitelem Haládik Consulting (HC), která pro plynárenskou poskytovala do roku 2017 program Etická linka, jak informoval iDnes.cz. Dodavatele přitom vybrala společnost v době, kdy Zmátlík seděl v představenstvu PP. 

Poradkyně primátora Zdeňka Hřiba Martina Vacková uvedla pro MF Dnes, že v době, kdy měl Zmátlík podíl v dodavatelské firmě, již v plynárenské nepracoval, a navíc v té době již byla smlouva na Etickou linku vypovězena ze strany PP. Piráty tak prý neznepokojuje, že se Zmátlík ve strukturách HC následně objevil. 

Hřib: S odboráři se rád setkám

Odborářům také vadí, že by změny v dozorčí radě byly na úkor členů zvolených za zaměstnance. „Dodnes to fungovalo, firma přinášela velké dividendové zisky magistrátu. Podnik funguje lépe než za minulého vedení před šesti lety,“ upozornil předseda svazu Vladimír Rosa. Je si ale vědom, že magistrát má na změnu v dozorčí radě právo.

„Musím jednoznačně odmítnout tvrzení, že by zástupci Pirátů měli v dozorčí radě obsadit místa na úkor zástupce zaměstnanců. Každý koaliční subjekt nominoval do dozorčí rady Pražské plynárenské stejný počet členů, tedy tři,“ reagoval pro Blesk Zprávy pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). 

Nicméně připustil, že koalice o možném zastoupení zaměstnanců v devítičlenné dozorčí radě Pražské plynárenské bude ještě jednat. Zdůraznil však, že by se jednalo o krok nad rámec zákona.

Hřib dále uvedl, že Piráti mají v rámci koalice nejméně míst v dozorčích radách městských společností. „Rozhodně nelze tvrdit, že Piráti obsazují tato místa na něčí úkor,“ doplnil. 

„Informace, které jsme k osobě Petra Zmátlíka obdrželi, důsledně prověřujeme,“ uvedl primátor a vyjádřil ochotu se s odboráři sejít. „Příští týden mám naplánovanou schůzku s předsedou představenstva Pražské plynárenské a rád se setkám i se zástupci zaměstnanců,“ dodal.

marmat ( 18. ledna 2019 20:41 )

Pan Z. už na fotce supluje/připomíná namistrovaného Zimolu....

marmat ( 18. ledna 2019 20:39 )

pavel11: rozkoukávají se, ale jsou amatéři (i v tom udávat k Bruselu a chlubit se tím )- na to dojedou-rychle Taky se vytahovali jako super IT - a zatím hledaj inzerátem experty!!!Do PS neprezentovali vůbec NIC-jen svoji aroganci

marmat ( 18. ledna 2019 20:35 )

A ti, co před 2 lety měli "neetické chování" okolo pana Z. VYMŘELI ?,nebo to už teď od nich velmi rád skousne ???

pavel11 ( 18. ledna 2019 14:24 )

svazácká banda fetáku, netáhel,křiváku,udavaču už začínají chrochtat,tunelovat Kalousku přeberou ti kšeft.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa