Celníci loni vybrali více než 170 miliard korun. Meziročně o šest miliard více

Celníci během minulého roku vybrali přes 170 miliard korun na výnosech ze spotřebních daní, cla a daně z přidané hodnoty při dovozu, dále z výnosů z dělené správy, ekologických daní a správních poplatků. „Je to o takřka šest miliard víc než v roce 2017,“ řekla v pátek mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová. Celníci rovněž kontrolovali dodržování zákona o elektronické evidenci tržeb a elektronickém mýtném a odhalovali padělané zboží.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Celní správa

Celní správa | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Nejvyšší podíl na loňských příjmech tvoří inkaso vnitrostátní spotřební daně, a to 165,2 miliardy korun. Výběr spotřební daně u tabákových výrobků dosáhl 58,8 miliardy korun, u lihu celníci vybrali 7,9 miliardy Kč.

Celníci odhalili nelegální obchod s červeným fosforem. Stačil by na vyrobení 460 kilogramů drogy

Číst článek

Za uplynulý rok celníci uskutečnili 11 080 kontrol dodržování zákona o EET. Ve víc než 17 procentech zjistili porušení předpisů a udělili pokuty za 15,5 milionu korun.

„Nejčastěji se jednalo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému či opomenutí umístit informační oznámení. Ve správním řízení bylo pravomocně rozhodnuto o více než 1600 přestupcích a uloženy pokuty za 15,5 milionu korun. V deseti případech došlo k uzavření provozovny,“ uvedla mluvčí.

Přes 370 tisíc padělků

Při kontrole systému elektronického mýtného celníci loni zjistili 22 335 porušení předpisů a uložili téměř 21 milionů korun v blokových pokutách.

Hodnota padělků zboží, které celníci v roce 2018 odhalili, by v cenách originálních výrobků činila přes 364 milionů korun. „Celníci zajistili přes 370 tisíc kusů padělků,“ dodala Prudičová.

Policisté na Moravě odhalili síť distributorů kokainu. Drogu dováželi ze Slovenska

Číst článek

Celní správa má dva základní úkoly, kterými jsou ochrana a regulace domácího trhu formou výběru cla z dováženého zboží a dohled nad tím, aby toto zboží neohrožovalo životy nebo zdraví lidí, zvířat či rostlin. Od roku 2004 celní orgány spravují veškeré spotřební daně, kterými jsou daň z minerálních olejů, z lihu, z piva, z vína a meziproduktů a daň z tabákových výrobků.

Od roku 2008 celníci spravují také ekologické daně, kterými jsou daň ze zemního plynu a některých dalších plynů, daň z pevných paliv a daň z elektřiny. Od roku 2015 spravují rovněž spotřební daň ze surového tabáku. Celní orgány jsou rovněž správcem daně z přidané hodnoty, pouze ale v případech dovozu zboží ze třetích zemí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme