Chystáte se na hory? Umíte jezdit na sněhu a námraze? Naučíme vás to

                   

Pokud musíte jezdit po zasněžené nebo namrzlé vozovce, je důležitá zodpovědnost, opatrnost a ohleduplnost vůči k ostatním řidičům. I tenká vrstva sněhu nebo malá plocha ledu může být příčinou nehody. Pokud ale dodržíte určité zásady, není důvod k obavám. Naše rady a tipy vám pomohou předejít katastrofě při cestě na hory nebo do práce.

Nepřeceňujte své schopnosti a možnosti svého auta

Někdy jsou podmínky na cestách takové, že se vyplatí zvolit jiný způsob dopravy nebo zůstat doma, pokud to jde. Sledujte proto předpověď počasí i dopravní situaci. Pokud slyšíte o hromadných nehodách nebo šíleném stavu vozovek, možná není úplně moudré sedat za volant. Pokud se stejně rozhodnete vyjet, uvědomte si, že riskujete smyk, zapadnutí v závěji nebo účast v hromadném karambolu.

Náš tip: Co dělat, když zapadnete ve sněhu? Musíte podložit kola

i

Cestu plánujte tak, abyste se vyhnuli nepoužitelným silnicím

Při jízdě v zimě, kdy je nasněženo nebo teploty hluboce pod nulou, je vhodné plánovat cestu tak, abyste jeli po hlavních tazích, kde jsou silnice udržované a tedy bezpečné. Přesto je třeba být pořád ve střehu a očekávat i nepředvídané potíže. Před cestou byste se měli ujistit, že je vaše vozidlo v provozuschopném stavu, máte dobitou baterku a pokud možno plnou nádrž, protože nikdy nevíte, kde budete stát v zácpě. S plnou nádrží nebudete muset zhasínat motor a mrznout. Vhodné je mít také nabitý telefon a přibalit řetězy (a pokud nevíte, jak se nasazují, raději si rovnou stáhnout návod).

i

Před delší jízdou se vhodně vybavte

Na delší cesty s sebou vezměte také teplé oblečení a přikrývku, dostatek nápojů a něco k snědku. Jestliže vezete lyže, snowboardy a podobné vybavení v kabině vozu, ujistěte se, že je vše bezpečně upevněné. Vymrštěná lyže nebo podobný předmět při havárii nebo prudkém brždění je často mnohem nebezpečnější než následky srážky s jiným vozidlem. Před delší cestou také ověřte stav pneumatik (vzorek a dohuštění) a funkčnost vytápění.

Dobrý výhled je základ

Samotná kapitola před jízdou je výhled a čelní sklo. Rozhodně doplňte zimní směs do ostřikovačů, zkontrolujte funkčnost stěračů (pozor – mohou být přimrzlé) a nezapomeňte na škrabku. Před jízdou oškrabejte námrazu ze skel (nikdy na zamrzlé sklo nelijte horkou vodu – mohlo by prasknout) a odstraňte sníh z karoserie – odletující kusy bílé hmoty obtěžují ostatní, a navíc můžete dostat pokutu až 2 500 korun. Nezapomeňte očistit světla a SPZ (na toto je Policie hodně přísná) a můžete vyrazit.

i

Nelepte se ostatním vozidlům na zadek

Dodržování bezpečné vzdálenosti mezi vozidly je alfou a omegou bezproblémového provozu i za příznivého počasí. V zimě, za sněžení nebo namrzlé vozovky to platí dvojnásob. Na ledu nebo sněhu může být totiž brzdná dráha až 10× delší než obvykle. Je třeba také změnit způsob jízdy a vyhnout se prudkým změnám rychlosti i směru, co nejméně šlapat na brzdový pedál a když už brzdíte, dělat to se srovnanými koly. Jinak můžete ztratit kontrolu nad vozidlem a odklouzat do příkopu. Při rozjezdech a řazení pouštějte spojku pomalu a udržujte motor v nízkých otáčkách. Na sněhu nebo ledu vás nezachrání ABS, automatická kontrola trakce ani pohon všech kol. Nejdůležitější je rozvaha a předvídavost.

Náš tip: Co dělat, když dostanete smyk? Ovládněte své auto

Jak parkovat na sněhu nebo ledu?

Při parkování během mrazů odstavte vozidlo pokud možno na rovině. Nepoužívejte ruční brzdu – ta by mohla přimrznout. Raději zabrzděte vůz zařazením rychlostního stupně. Dobrý nápad je také umístit za jedno z kol cihlu, poleno, větší kámen, zmrzlou lišku, zkrátka cokoliv, co může posloužit jako brzda.

i

Jak vyjet zasněžený kopec?

Vyjet do svahu pokrytého sněhem může být někdy oříšek. Stačí ale mít pod kopcem dostatečný rozjezd a směřovat kola na nevyježděný sníh. Pak zařaďte přiměřenou rychlost, ať nemusíte v půli kopce podřazovat.

Trénujte a myslete dopředu

Pokud máte čas a prostor, třeba na prázdném parkovišti, můžete si jízdu na sněhu vyzkoušet. Budete tak vědět, jak se v náročných podmínkách vaše auto chová. Pamatujte, že předvídavostí a rozvahou chráníte nejen sebe a svou posádku, ale i ostatní řidiče.

Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Hamžík

Zobrazit další články