Hlavní obsah

Fenomén Butler přiveze osobitý mix rocku, folku, blues a reggae

Novinky, Stanislav Dvořák

Australský hudebník a zpěvák John Butler je jedním z nejuznávanějších protinožců v hudební branži. Vyvinul si těžko definovatelný osobitý jamovací rock-blues-funk-folk-reggae styl, který letos předvede i na festivalu Colours of Ostrava.

Klip - John Butler Trio - Wade In The Water

 
Článek

Butler se narodil v USA, ale jako dítě se přestěhoval do Austrálie, kde v šestnácti začal hrát na kytaru. Hraje akusticky i elektricky, na rezofonické kytary, bendža, harmoniku nebo didgeridoo. To vše obaluje do nejrůznějších efektů.

Je frontmanem John Butler Tria, které založil v australském Fremantlu v roce 1998. Vydali úspěšná studiová alba jako Three, Sunrise Over Sea, Grand National a April Uprising. Někdy vystupuje také sólově, sám vydal např. EP One Small Step.

Foto: Colours of Ostrava

John Butler

Začínal hrát doslova na ulici, ale dnes patří k nejbohatším australským umělcům a tisk mu přezdívá „million dollar hippie“. Jeho přístup ale zůstává pořád alternativní, nemá rád korporace a podporuje dobročinné organizace ekologického, sociálního a uměleckého charakteru. S manželkou, hudebnicí Danielle Caruanaovou, vychovávají dvě děti.

Osmnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava proběhne od 17. do 20. července 2019 opět v industriálním areálu ostravských Dolních Vítkovic. Prvními oznámenými jmény jsou The Cure, Florence + The Machine, Rag'n'Bone Man, Mogwai, Mariza, Shaka Ponk, Kronos Quartet, Hiromi, Xavier Rudd, Tom Walker, Lewis Capaldi, Sons of Kemet XL, Mathias Eick, Paolo Fresu Devil Quartet a Gang of Youths.

Může se vám hodit na Zboží:

Reklama

Výběr článků

Načítám