Zpráva o tom, jak vítr přivál českým jachtařům na MS u protinožců sem tam nějaké medaile

Mistrovství světa na katamaránu Tornádo se pořádalo  u protinožců na Novém Zélandu ve dnech 4. ledna až 10. ledna 2019. Lodě  byly startovány nedaleko Aucklandu v zálivu Tichého oceánu v Takapuna Beach. O organizaci se postaral místní klub. Ve zvolené lokalitě bylo již před deseti lety mistrovství pořádáno, očekával se silnější vítr a teplé počasí.  Českou flotilu reprezentovala posádka  CZE 62 – Zdeněk Pavliš / Michaela Pavlišová z Yachtklubu Kovářov a CZE 73 – Jan Petrák za ALT Tornado, který si přizval na pomoc místního jachtaře Adriana Webstera. Odjelo se všech deset naplánovaných rozjížděk s jedním škrtem, přípravná rozjížďka se pro silný vítr neodjela.

Jak říkám ...



    "Mistrovství pro nás začalo hodně brzy.  Počátkem října loňského roku jsme naložili katamarany do kontejneru, jehož přepravu do místa konání zajišťoval sponzorsky a tím pro nás cenově dostupně pořadatel. Z Evropy měly odplout dva kontejnery po šesti katamaránech, bohužel administrativní chybou byl v Hamburku naložen jen jeden kontejner, druhý zůstal v přístavu. Naše katamarany byly ve správném kontejneru, lodě německých a rakouských posádek nikoliv. Kontejner do místa konání dorazil těsně před zahájením závodu. Další kontejner byl vypraven z Austrálie, do kterého místní přiložili k zapůjčení lodě pro smutné kolegy, jejichž lodě na Zéland nedorazily. Ale ne na všechny se dostalo, některé posádky musely svojí účast zrušit.

Do místa konání jsme přicestovali po skupinách postupně. Začátkem prosince přiletěla Michaela, Pavlišovi těsně před vánoci a na silvestra Petrákovi. Přijeli jsme o něco dříve, abychom se co nejlépe aklimatizovali a abychom trochu poznali pro nás tak vzdálenou zemi.  Po přípravě lodi, měření a vážení jsme se zúčastnili mezinárodního mistrovství Nového Zélandu, které bylo pořádáno jako součást programu mistrovství světa. Na silvestra jsme odjeli zkušební rozjížďku a v prvních třech dnech nového roku i devět rozjížděk zélandského mistrovství, kterého se zúčastnilo 14 lodí. Vítr byl poryvový, ve směru od břehu a v síle přes 20 uzlů. Podmínky byly velmi náročné, rozjížďky trvaly přes hodinu a posádky i lodě trpěly. Na vodu jsme odjížděli v poledne a na břeh se vraceli večer a do setmění potom opravovali. Jachting ve větru, slunci a s výhledem na nejvyšší budovu jižní polokoule Sky Tower byl ale úžasný a dával nám zapomenout na trable spojených s opravami. V závodě se nám poměrně dařilo, nacházeli jsme výhodnější křídla tratě a kompenzovali tak naší nižší váhu posádky, která v těchto podmínkách byla nevýhodou. Drželi jsme se v popředí startovního pole a v kategorii mix vedli. Třetí a poslední den regaty přišla pohroma. Při dojezdu do cíle se nám z lodě vytrhl úchyt genakrového pně, ten se rozlomil a závod pro nás skončil. Museli jsme na břeh. Ukázalo se ale, že i ostatní měli problémy. Nakonec jsme tedy vedení v kategorii mix udrželi, stali se šampióny Nového Zélandu v mixech a celkově jsme obsadili pěkné 5. místo. Do světového šampionátu jsme vstupovali s pocitem, že nám loď dobře jede, ale čekala nás náročná oprava zlomeného pně.

Při opravě jsme museli improvizovat. Sice jsme si přivezli peň náhradní, ale uchycení v lodi bylo poškozené. Museli jsme úchyt provizorně nahradit lanovým úvazkem do vyvrtaného otvoru v trupu. Tento způsob opravy se stal, jak se později ukázalo, zdrojem dalších problémů.

První rozjížďka světového šampionátu byla odstartována pozdě odpoledne, to proto, že se podmínky změnily, vítr se otočil a přišel se zpožděním. Byl hodně slabý. Nám se start podařil a jeli tak v první linii startovního pole. To do chvíle, než se vítr skoro zastavil a vypadalo to, že se rozjížďka zruší. Ve třetím kole přišla změna, vítr se otočil o 180° a hodně zesílil. Pořadí se měnilo. Nám se zázrakem podařilo proklouznout v napěchovaném startovním poli vnitřním obloukem kolem poslední bójky a dojet si pro skvělé druhé místo. Následovala druhá jízda v podmínkách, které panovaly v předchozích dnech. Opět se nám vydařil start a volba taktiky, jeli jsme třetí. Bohužel opravované uchycení nedrželo, lanový úvazek se z trupu vytáhl a abychom opět nezlomili peň, jeli jsme na údržbu na nedotažený genakr. Propadli jsme se na šesté místo. Přesto jsme byli naprosto spokojeni. Po prvním dnu šampionátu jsme byli třetí v celkovém hodnocení hned za jachtařskou legendou Rex Sellersem, zlatým a stříbrným medailistou z olympijských her.

Další den jsme upravili opravovaný úvazek a vyrazili do boje. Vítr zesílil, ale nebyl tak silný jako při zélandském mistrovství. Před startem třetí rozjížďky jsem udělal školáckou chybu. Při otvírání deklu na palubě jsem si nesundal rukavice, dekl se mi vysmekl, spadl do vody a utopil se. Z tažného lana a mycí houby jsme udělali provizorní špunt a otvor po deklu ucpali. Později na břehu jsme zjistili, že ucpávka nefungovala a do trupu nateklo kolem dvaceti litrů vody. Na závodění to ale nemělo vliv. Větší obavu jsme měli z opravovaného úchytu. Ten naštěstí vydržel. Rozjížďky druhého dne byly dlouhé a síly v silném větru rychle docházely. Vydařil se nám opět start a drželi třetí pozici. Nedařila se nám ale jízda na zadní vítr. Podmínky byly dost nevyzpytatelné, střídaly se pásy velmi silného větru s větrnými dírami. Když loď vjela z díry do pásu silného větru, vystřelila a bylo velmi těžké se na lodi udržet. Řešili jsme nespočet krizových situací, kdy od převrácení moc nechybělo. Navíc jsme se na cílové čáře dostali do kolizní situace, prudce jsem strhl kormidlo a Míša vypadla z lodi. Bylo z toho osmé místo a obava, co se bude na vodě dít dál. V další rozjížďce byly podmínky ještě těžší, start se nepovedl a během jízdy další vypadnutí z lodě do vody. Už jsme nebojovali se soupeři, ale sami se sebou. Dojeli jsme jedenáctí, ale později po protestech jsme se posunuli na deváté místo. V hodnocení jsme klesli celkově na čtvrté místo a drželi vedení v mixech.

Třetí den byl vítr dle našeho gusta. Začal slabě a postupně zesiloval. My si chtěli jachtingu v těchto podmínkách užít a vytěžit co nejlepší výsledek. Materiál byl ale proti, tentokrát nevydržel zásek kosatky. Hned při prvním obratu po startu se zásek vytrhl z palubníku a o zábavu bylo postaráno. Jeden konec kosatkové otěže jsme uvázali k patě sněžně a druhý konec zasekávali do zbylého záseku. Kosatka nešla při jízdě na pravoboku ovládat a při tomto kurzu jsme ztráceli. Podmínky byli v tento den pro nás ideální a my se přes potíže s kosatkou drželi vpředu. Po prvním kole jsme měli druhé místo a všem se vzdalovali. Došlo ale ke změně. Vítr na naší straně zhasl a přišel stočený z druhé strany. Ti co byli vzadu, byli najednou vpředu a naopak. Dojeli jsme až třináctí a ujišťovali se, že toto umístění budeme škrtat. V další rozjížďce jsme dobře odstartovali, využili podmínek a šli do vedení !!! Vedení jsme drželi dvě kola a měli slibný náskok. Při výjezdu do posledního kola se nám dostala otěž genakru pod loď, genakr nešel sbalit a my zmatkovali. Pokusili jsme se jej znovu vytáhnout, nešlo to, museli jsme odjet pryč z dráhy, otěž uvolnit. Než se nám to podařilo, propadli jsme se do druhé desítky a bylo nám do breku. Tato závada s otěží se nám dosud nestala a my nevěděli, jak reagovat. Ukázalo se, že stačilo loď postavit proti větru a zastavit, otěž vyprostit a pokračovat s malou ztrátou v závodě. Do situace jsme se dostali proto, že jsme se příliš zaměřili na ovládání poškozené kosatky a genakr balili příliš brzy a vyvlátý s uvolněnými otěžemi. V celkovém pořadí jsme se propadli na deváté místo a ztratili vedení v mixech.

Po dni volna pokračoval závod dalšími dvěma rozjížďkami. Vítr šel od východu od moře, byl stabilní a jeho síla byla snadno zvládnutelná. Přidaly se táhlé vlny. Start a volba strany nám nevyšla. Jeli jsme tentokrát uprostřed startovního pole a museli se propracovávat vpřed. To se nám dařilo. Ve druhém kole se nám ale za jízdy na zadní vítr vytrhl zásek předního lemu genakru. Lano předního lemu jsme navázali k vantu. Síly jsou v lemu tak obrovské, že se vant ohýbal a lem nešlo bezpečně zajistit. Do cíle jsme dojeli předposlední a do startu další rozjížďky nenastoupili. Situace byla před posledním dnem krizová, v celkovém pořadí jsme opět klesli. Rozhodli jsme se preventivně vyměnit záseky a další kování, kde hrozily možné defekty. Loď jsme připravili a doufali, že poslední den zvládneme bez defektu.

V ten den se vítr dostavil opět od moře a vlny se zvětšily. Náročné podmínky jsme zvládali dobře a drželi se v popředí. Dojeli jsme si pro šesté místo a zlepšili si náladu. V poslední jízdě nám nesedl start. Nechtěli jsme totiž riskovat předčasný start a následnou diskvalifikaci. Vše se podařilo, i loď vydržela. Do cíle jsme dojeli sice devátí, ale spokojení z předvedené jízdy. Rozjížďka byla dlouhá, vlny vysoké, poslední den se jachtařsky povedl a my si užívali. Celkově jsme obsadili hodnotné 8. místo a v kategorii smíšených posádek jsme získali stříbrné medaile !!! Vylepšili jsme tak postavení z loňského mistrovství, navíc jsme v úvodu mistrovství předvedli skvělý vstup do závodu a kdyby nás nezradila  technika, mohl být výsledek ještě lepší. Loď už není nejnovější a podmínky byly opravdu náročné.

Pěkný výkon předvedl Honza Petrák na lodi CZE 73 se svým novozélandským kosatníkem. Oba se museli také vyrovnat s náročnými podmínkami, řešili rovněž několik defektů, řešili řadu krizových situací, navíc každý v jiné mateřštině. Klobouk dolů před jejich výkonem. Obsadili 22. místo. Honza se při startech netlačil do první linie, což se potom těžko dohání a ze zadních pozic se dostává vpřed. Získal však cenné zkušenosti a velkou motivaci do závodění na velkých vodách," popsal průběh mistrovství  kormidelník CZE 62  Zdeněk Pavliš.




   Nový Zéland 4.  -  10. ledna 2018


Mistrovství světa Tornád
                                                            ,  
Pořadí OPEN: (23 lodí):  1. místo  - AUS 3     Brett Burvill/Max Puttmann 19 bodů, 2. místo  - SUI 225  Joerg Steiner/Michael Gloor  32 bodů,  3. místo  - GER 11   Estela Jentsch/Daniel B           48  bodů, 8. místo -  CZE 62    Zdeněk Pavliš/Michaela Pavlišocvá 84 bodů, 22. místo -  CZE 73    Jan Petrák/Adrian Webster 162 bodů.
Pořadí MIX: (8 lodí): 1. místo  - GER 11 Estela Jentsch/Daniel Brown 48 bodů, 2. místo -  CZE 62    Zdeněk Pavliš/Michaela Pavlišová  84 bodů, 3. místo -  AUS 330 Jared Eyles/Suzanne Eyles 93 bodů.

(es, SportovníListy.cz, foto: sailing.cz)