Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Politika je jako hrát „medžiky“. Vše krásně funguje, než soupeř začne zabíjet moje příšerky, říká Bartoš

Předseda Pirátů Ivan Bartoš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda Pirátů Ivan Bartoš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Na víkendovém celostátním fóru Pirátů v Táboře se bude rozhodovat o kandidátech do květnových evropských voleb. Podle předsedy strany Ivana Bartoše je ve volbách důležité vysvětlit propojení tuzemských a evropských témat. „U největších stran, třeba u vládního ANO, neexistuje synergie mezi jejich domácí a evropskou politikou. Babiš si tady buduje jinou image než v zahraničí. Jedním z cílů Pirátů je přiblížit skutečné fungování a mechanismy v EU lidem,“ popisuje v rozhovoru pro Deník N.

Čeká vás víkendový sjezd, kde budete řešit volby do Evropského parlamentu. Hodně se spekuluje, že lídrem má být Mikuláš Peksa. Koho byste rád viděl v čele kandidátky?

Já nemám osobní preferenci. Očekáváme, že ve volbách vyhrajeme. V tom případě se tam může dostat poměrně hodně europoslanců. Bylo by nefér, kdybych se zapojoval do debat celostátního fóra. Přestože mám jako předseda jen jeden hlas, moje doporučení samozřejmě má váhu. Lídr by měl splňovat jistá kritéria.

Ta by měla být jaká?

Ať už je to člen Pirátské strany, nebo nestraník, který dostal nominaci, chci, aby se hodnotily jeho kvality. Jestli se jeho životní cesta protíná s Piráty. Programově musí souznít a musí být expertem ve své agendě.

Jde mi o to, že to nejspíše bude člověk, přes kterého budete vaši stranu „prodávat“. V Praze jste také vsadili na neznámého, ale nakonec úspěšného kandidáta Zdeňka Hřiba.

Jste možná první, kdo to postavil obráceně. Lidé měli výhrady, že je Hřib neznámý člověk vytažený z klobouku. Vyhrál primární volby. Cílem kampaně není tam mít primáře, který vyhraje volby, protože ho každý zná.

Pro nás by bylo pohodlné podporovat v senátních volbách bývalého prezidentského kandidáta. Kdybychom sázeli na obličeje, naši nominaci by získal také třeba pan Hayato Okamura. Nemyslím si, že za Piráty máme do eurovoleb výrazné osoby, ty máme alokované v politice komunální nebo sněmovní. A nemyslím si, že je to potřeba, protože politika u nás

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby do Evropského parlamentu

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější