Dejte význam nočním můrám

Noční můry mají svůj význam. Co znamená, pokud se nemůžete ve snu pohybovat nebo mluvit? Děsí vás, že se nedají otevřít ústa a tělo je strnulé? Tohle za těmito nočními můrami stojí!

Nemůžete ze sebe vydat hlásku a máte pocit tlaku na hrudi? Ve snu se vám zdá, že je s vámi někdo v místnosti, nebo se blíží cosi „zlého“? Pak prožíváte klasický případ spánkové paralýzy. Jedná se o stav, kdy se při spánku setkáte s dočasnou absencí pohybu a mluvení, což může trvat několik sekund až minut. Zatímco ve většině případů se něco takového stane jen jednou, občas se uvedená nepříjemnost opakuje.

Odborníci dospěli k závěru, že spánková paralýza je často známkou toho, že se tělo v různých fázích spánku nepohybuje tak, jak by mělo. To je zřídka spojeno s hlubokými psychiatrickými problémy. Nutno však podotknout, že 50 % lidí se s uvedenou paralýzou setká aspoň jednou za celý život. Co k tomuto stavu přispívá?

Příčiny nehybnosti ve spánku

K možným příčinám snů, ve kterých se nemůžete pohybovat ani mluvit, patří spánek na zádech, nespavost, přerušovaný spánek, duševní poruchy (bipolární a stresové), užívání drog, únava či konzumace léků (například ty na ADHD). Lékaři zmiňují i spontánní poruchy spánku (narkolepsii). Patříte k těm, kdo nehybnost ve snu prožívají zas a znovu? Pak se zaměřte na své návyky.

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak se vypořádat se spánkovou paralýzou, je dostatek spánku. Potřebujete 6 až 8 hodin oddechu – každý den. Svůj pokoj pro spánek připravte. Ujistěte se, že v ložnici je teplota, která vám vyhovuje. Zatáhněte závěsy nebo investujte do očních masek. Je-li to nutné, obstarejte si špunty do uší a kvalitní matraci.

Mějte plán

Abyste se vyhnuli děsivým nočním můrám, choďte do postele ve stejnou dobu každý den a nastavte si budík na stále stejný čas. Tím se vaše tělo dostane do rytmu. Ve výsledku začnete pociťovat ospalost v době spánku a budete se probouzet podle osobní potřeby. Tělo si na nový režim brzy zvykne, což se odrazí na psychické pohodě.

Odřízněte špatné chování

Rituály, jako je užívání kofeinu, kouření, pití alkoholu nebo sledování televize před spánkem, ve skutečnosti mohou negativně ovlivnit kvalitu vašeho nočního odpočinku. Také byste se měli vyvarovat občerstvení. Poslední jídlo je vhodné konzumovat dvě až tři hodiny před spaním. Při nerespektování tohoto pravidla organismus zbytečně zaměstnáváte v době, kdy má být v relaxačním módu.

Odreagovávejte se

Pokud máte sny, kde se nemůžete pohybovat ani mluvit, je možné, že jste stresovaní. Přestaňte se dívat na zprávy, věnujte se sami sobě a zajděte třeba na jógu, do sauny či vířivky. Uvidíte, že vám to prospěje.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat