V Polsku začal státní smutek, lidé uctívají památku zavražděného starosty Gdaňska

ČTK ČTK
18. 1. 2019 19:54
Celé Polsko si připomíná památku gdaňského starosty Pawla Adamowicze, který v pondělí zemřel po nedělním vražedném útoku. Stažením vlajek na půl žerdi začal v 17:00 státní smutek.
Starosta Gdaňsku Pavel Adamowicz, kterého zavraždil politický oponent.
Starosta Gdaňsku Pavel Adamowicz, kterého zavraždil politický oponent. | Foto: Reuters

V gdaňské loděnici, která se začátkem 80. let stala symbolem odporu proti komunistickému režimu, se odpoledne sešli zastupitelé samospráv z celé země, aby zesnulému vyjádřili úctu. Pohřeb se uskuteční v sobotu.

Šéfa gdaňské radnice v neděli během charitativní akce pobodal 27letý muž, kterého policie po činu zadržela. Lékaři se vážně zraněného snažili zachránit pětihodinovou operací, ale 53letý Adamowicz na druhý den zraněním podlehl. Starostou Gdaňsku byl nepřetržitě od roku 1998 a v gdaňské samosprávě působil již od jejího vzniku v roce 1990.

Rakev s Adamowiczem byla od čtvrtka vystavena v gdaňském Evropském centru Solidarity. V pátek vpodvečer se s rakví vydalo procesí k bazilice Panny Marie, kde v sobotu v poledne začnou hlavní pohřební obřady se mší. Účast slíbili nejvyšší polští představitelé, včetně prezidenta a předsedy vlády, a také šéf Evropské rady Donald Tusk.

Video: Polskem hýbe politická nenávist, tamní politika je brutálnější než u nás

Už před vraždou primátora Gdaňsku bylo Polsko rozdělené, vládním politikům teď došlo, že to přehnali, vytvořili mnohem tvrdší atmosféru než u nás | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy