Kolaborativní roboty jsou hudbou budoucnosti

V současné době se do popředí prodírají kolaborativní roboty. Stále častěji se využívají v provozovnách a výrobnách, a to napříč všemi odvětvími. Pojem kolaborativní robot je převzatý z anglického slovního spojení collaborative robot, ale používá se také zkrácený název cobot.

Pokud se obáváte toho, že roboty brzy nahradí lidskou sílu, potom jste na omylu. S takovým scénářem ještě nepočítejte, protože jsou činnosti, které zatím roboty a coboty (respektive coboti) nedokážou vykonávat. Cobot navíc nemá za úkol nahradit v továrně člověka, ba naopak s člověkem spolupracuje.

Historie kolaborativních robotů

První kolaborativní roboty (respektive roboti) spatřily světlo světa koncem devadesátých let minulého století. Úplně první kolaborativní robot ovládaný člověkem přes počítač se zrodil v roce 1996 na univerzitě Northwestern University. Za vynálezem stála společnost The General Motors, která se stala současně i první firmou, jež začala zařízení používat také ve svých závodech.

V automobilovém průmyslu je naprosto běžné, že se provádí zdlouhavé manuální kroky, a proto bylo nezbytné práci nějak urychlit a na popud toho vznikl cobot, jehož však stále musí pro správné fungování nastavovat a ovládat člověk.

Vývoj cobota

Společnost The General Motors dávno není jediná, která má ve svých závodech coboty. Postupně se na kolaborativní roboty začaly zaměřovat i další firmy, jež se pustily do jejich vývoje, a tím mění způsob fungování tovární výroby.

S dalším cobotem přišla v roce 2004 německá společnost KUKA, jejíž stroje se začaly využívat jak na evropském, tak i světovém trhu.

Poté byla do této oblasti zasvěcena také dánská společnost Universal Robots. Představila svého prvního kolaborativního robota v roce 2008 a proslavila se především svým modelem UR5. Jedná se o robotickou ruku, jež má uplatnění v mnoha oborech. Dokonce společnost Universal Robots za tento vynález získala několik ocenění.

S jakými výhodami cobot přichází?

Coboti přináší na trh práce celou řadu předností. Podnikatelé efektivně sníží náklady, a tím pádem mohou ušetřené peníze investovat do jiné oblasti podnikání, případně do dalších zakázek. Stejně tak průmyslové roboty zefektivňují a zrychlují výrobu, což se podepíše na vyšším obratu. Pracovníci se navíc nemusí bát o to, že přijdou o zaměstnání, protože cobot jako takový je určen pro spolupráci s lidskými pracovníky, kterým však odpadne povinnost provádět manuální a opakující se práce.

Kolaborativní roboty dávno nejsou nic, co by si nemohly dovolit i menší firmy. Ceny jsou dostupnější, navíc návratnost investice je vskutku rychlá. Spousta malých a středních podniků si nemůže dovolit plně automatizované roboty, což však o cobotech neplatí. Samozřejmě záleží na tom, jaký druh cobota potřebuje, jaké funkce by měl mít a podobně.

Co se týče využití, je opravdu rozmanité. Coboty nachází uplatnění v mnoha odvětvích. Slouží jak k sestavování, tak i vykládání a nakládání zboží. Zvládnou bez problémů třízení či leštění a spoustu dalších činností.

V budoucnosti se bez cobotů neobejdete

Jestliže si momentálně říkáte, že se bez kolaborativních robotů obejdete, jste na omylu, protože konkurence je začíná používat, a tak budete pozadu. Dříve či později vás situace donutí investovat do efektivnějších strojů, jako jsou coboty.

Výrobou kolaborativních robotů se zabývá společnost Universal Robots, která nabízí pomocníky e-Series. Jedná se o programovatelná ramena, která aktuálně používá na 27 000 výrobních prostředích. Podrobnější informace nejen o samostatných strojích, ale také o společnosti Universal Robots najdete na webové stránce universal-robots.com.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *