Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přijde i žaloba na Zemana? Poslanci projednají hradní kontakty se soudci

Autor: Jakub Veinlich, Jaroslav Šimáček, ČTK - 
19. ledna 2019
05:20

Údajným ovlivňováním soudců lidmi z okolí prezidenta Miloše Zemana se budou zabývat i poslanci. Schůzi sněmovního podvýboru svolal na středu 23. ledna jeho předseda Pavel Blažek (ODS). Pozvaní jsou jak soudci, tak i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. V hnutí STAN zas nevylučují žalobu na prezidenta, která by mohla vést až k jeho odvolání. A Piráti zase mluví o mimořádné schůzi ústavně-právního výboru Sněmovny.

Vypadá to na další politickou bouři, ve které se hraje podle mnohých o hodně. O jeden z pilířů demokracie – tedy nezávislé soudy. „S ohledem na závažná vyjádření některých představitelů justice“ svolal předseda sněmovního podvýboru pro justici Pavel Blažek (ODS) jeho zasedání.

Na jednání mají přijít předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, ústavní soudce Vojtěch Šimíček i hradní kancléř Vratislav Mynář. „Doufám, že tímto přispějeme k vyjasnění situace a k tomu, aby mohlo být Sněmovnou či jejími orgány přijato k celé záležitosti relevantní stanovisko,“ odůvodňuje svolání schůze podvýboru Blažek.

Schůze podvýborů jsou neveřejné. Jednací řád dolní komory ale dává členům možnost rozhodnout o jejich otevření.

Ve hře je i žaloba na prezidenta

Téma nenechává v klidu ani senátory. Zaznívají dokonce návrhy na zvážení žaloby na prezidenta, která by mohla vést až k jeho odvolání. „Pokud to byla vůle pana prezidenta, tak je potřeba se tím zabývat,“ řekl Blesk Zprávám senátor za hnutí STAN Zdeněk Hraba.

„Kancléř se soudci jedná z mého pověření,“ řekl Zeman ve čtvrtek večer v TV Barrandov. Podle senátora Hraby by se měla možným ovlivňováním soudců zabývat také policie. „Oznamovací povinnosti má podle mého názoru přímo ten soudce, který měl být ovlivněn a samozřejmě, pokud se to dozví z médií i státní zástupce, tak má povinnost bezprostředně zahájit vyšetřování,“ dodal Hraba.

Podobného názoru je také bývalý ministr spravedlnosti a nyní šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Co by se líbilo Zemanovi“

Prezidentův kancléř měl podle týdeníku Respekt hned několikrát kontaktovat různé soudce, a to ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta. A tlumočit představy prezidenta Miloše Zemana. „Doporučení není ovlivnění, doporučení je vyjádření názoru,“ zpochybňuje kritiky Zeman.

„Kancléř Vratislav Mynář na první schůzce naznačil, jaké rozhodnutí by se panu prezidentovi ve věci služebního zákona líbilo,“ řekl Šimíček týdeníku. Schůzka prý na jeho rozhodování neměla vliv. Ústavní soud nakonec rozhodl v neprospěch hradní stížnosti.

Sám prezident ale připustil, že by se schůzky neměly konat v utajení. „Jsem odpůrcem toho, aby se tyto schůzky konaly tajně,“ prohlásil Zeman s tím, že by měla být známá místa i čas.  

Video  Zemanova kondice na jmenování soudců: Opíral se, kde to šlo a ani si se soudci nepřipil  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Babiš: Je na prezidentovi, jak si své okolí vyřeší

Schůzky Vratislava Mynáře se soudci s vědomím prezidenta Miloše Zemana okomentoval na pracovní cestě v Indii také premiér Andrej Babiš. Nezávislosti soudců se neobává.

„Soudci jsou nezávislí a já jsem v životě neměl žádnou schůzku se žádným soudcem. Je to samozřejmě záležitost pana prezidenta, jak si vyřeší své okolí,“ podotkl Babiš. A na doplňující otázku, zda jde z jeho pohledu o formu nepřímého nátlaku Hradu na soudce, dodal: „Já si to nemyslím, já myslím, že soudci dobře vědí, že na ně nemá nikdo vliv, že rozhodují podle vlastního uvážení, že jsou nezávislí, a hlavně, že rozhodují spravedlivě, to je důležité.“

Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa ve čtvrtek v rozhovoru pro Deník N uvedl, že mu Hrad dával opakovaně najevo, jak má jeho soud rozhodnout v některých kauzách.

Očekává se, že část poslanců se bude snažit o prosazení diskuse při jednání Sněmovny, které začíná příští týden v úterý odpoledne. Mluví se také o svolání mimořádného jednání ústavně-právního výboru, kterou prosazují Piráti.

„Nezávislost soudců musíme důsledně a kategoricky bránit, protože bez nezávislých soudců nejsou ani práva občanů. Je nutné, aby se politici konečně naučili respektovat nezávislost soudců a nežádali po nich konkrétní rozhodnutí,“ uvedl již ve čtvrtek předseda pirátského klubu a místopředseda výboru Jakub Michálek.

„Blbec rodu novinářského“

Po provalení schůzek Vratislav Mynář natočil video se svým vyjádřením, které pak Hrad umístil na své webové stránky. Mynář se v nahrávce pustil opět do novinářů.

„Jenom blbec rodu novinářského může úmyslně zaměnit seznamování s postoji s ovlivňováním. Tuto činnost jsem dělal, dělám a budu dělat, ať se to pisálkovi líbí či nikoliv,“ prohlásil kancléř.

„Při výkonu funkce mluvím se soudci, politiky, ministry, řediteli státních i privátních firem či institucí. S vědomím pana prezidenta dotyčné seznamuji s jeho stanovisky, postoji, postupy v dané věci,“ hájí schůzky Mynář.

salto ( 21. ledna 2019 14:23 )

Ten ti ale pije krev

salto ( 21. ledna 2019 14:21 )

Zase další plácnutí kavárny a sluníček do vody.

pavel11 ( 20. ledna 2019 12:04 )

anonym01 ty musíš mít rád hodně nejlepšího prezidenta Zemana kdybych neznal tu tvojí obludu ženu ta si myslím že ti jí přefik! ale Zeman má uroven a škeble nepíchá!!

pavel11 ( 19. ledna 2019 15:06 )

Pepax!! gramatiku mě učila tvoje žena v pelechu někdy i třikrát!!!

pavel11 ( 19. ledna 2019 11:42 )

Junkiexl!! a co tvoje rodina!! ty jsi vyhrál v tombole!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa