Martin Jan Stránský: Dětem klesá IQ a používají kratší věty. Zákaz mobilů ve výuce je logickým krokem.

sobota 19. ledna 2019 ·

„Zda nařídit plošný zákaz používání mobilů ve škole, je neurologická otázka, nikoliv názor,“ začíná otevřený dopis k palčivému problému tuzemského školství Martin Jan Stránský, neurolog a zakladatel Kanceláře ombudsmana pro zdraví. Jeho vyjádření vyvolalo značnou pozornost nejen učitelů. Informují Lidové noviny.


Martin Jan Stránský (wikipedia.org)
„Zjišťujeme, že některé intelektuální schopnosti v přímém důsledku užívání moderních technologií, jako jsou právě mobily, doslova plošně odpadávají,“ varuje neurolog. Lidé podle něho používají kratší věty, neumějí spolu jednat: „Z jedné generace na druhou klesá IQ.“

Zákaz používání mobilů při výuce je podle něho zcela logickým krokem.



Celý text naleznete v Lidových novinách

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
19. ledna 2019 v 12:58  

Souhlas!

soumar řekl(a)...
19. ledna 2019 v 19:14  

Z jedné generace na druhou naopak IQ roste, Mensa musí čas od času testy updatovat a zvyšovat jejich náročnost, aby postihly celou populaci. I jiné analýzy ukazují, že IQ zvolna roste.

Nicméně je pravda, že technologie nejsou bez rizika; například používání GPS navigace mění struktury v mozku a snižuje počet nervových vláken v oblasti, která je za orientaci v prostoru zodpovědná.

Ale co tím chci říct - nejde o mobily (PC hry, televizi, ... ) ale jde o to, zda technologie nevedou k omezování nějaké mozkové činnosti. A tak pak, neprocvičována, zakrní. Řešením není mobily zahodit, ale používat je chytře.

Anonymní řekl(a)...
19. ledna 2019 v 19:32  

Ano, je to velmi vidět při výuce matematiky. Deváťáci i osmáci mají obrovské problémy při řešení triviálních úloh z prvního stupně. Kdekoli narazíme na "řešení úsudkem", je problém. Mládež nám hloupne před očima. Zcela jistě to je spojeno s nadužíváním mobilů ve volném čase.
Tuto tematiku je nutné dostat více do popředí pozornosti veřejnosti, neboť rodiče dětí problém necítí, naopak nadužívání mobilů ještě podporují (možná jsou rádi, že mají děti zábavu a nezlobí).

Milan Keršláger řekl(a)...
21. ledna 2019 v 17:46  

Problémy s úsudkem byly i za mého navštěvování ZŠ před 40 lety. Akorát že na SŠ šel menší podíl populace. Když je dneska většina SŠ, magicky ke zvýšení IQ populace nedojde. Neznamená to ale, že je populace blbější, jen se mění vzorek žáků, na kterých se to měří.

Vymýšlet zákaz mobilů ve škole je absolutní nepochopení vývoje. To by se dříve musely zakázat knihy, protože před tím (než byly knihy/učebnice všeobecně dostupné) se učilo pomocí memorování. Nebo na psaní brkem jste potřebovali jemnou motoriku, což na tužku taky nepotřebujete atd.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.