Donald Trump teď platí státní recepce ze svého. Americká rozpočtová nouze se týká i ambasády v Česku

Napsal/a Tereza Engelová 19. ledna 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

„Máme tu pizzy, 300 hamburgerů, hranolky, hodně, hodně hranolek! Všechno naše nejoblíbenější jídlo,” rozplýval se americký prezident před vítězi americké Národní studentské fotbalové ligy, které pozval na recepci do Bílého domu. Protože kuchaři museli kvůli rozpočtové nouzi na neplacenou dovolenou, “vaří” si teď Donald Trump sám. 

Občerstevní pro své hosty koupil za vlastní peníze a před novináři to jaksepatří prodal. Trumpova recepce plná hamburgerů se na sociálních sítí stala jedním z nejsledovanějších videí týdne.

Trump offers fast food to White House guests amid shutdown

This was one of our most-watched videos this week on Facebook.In case you've missed it, watch it here 👇🏻

Zveřejnil(a) Al Jazeera English dne Čtvrtek 17. ledna 2019

Shutdown se týká i amerických ambasád po celém světě, včetně té v Česku.

„V důsledku přerušení rozpočtových prostředků na provoz amerických vládních úřadů, omezuje Velvyslanectví USA provoz do doby schválení rozpočtu,“ píše se na stránkách ambasády Spojených států. Češi se ale nemusí bát, že by nemohli do Ameriky vycestovat například bez pracovních víz, alespoň zatím.

„Vízové a pasové služby na velvyslanectví fungují během této situace bez omezení do dalšího oznámení,” uvedlo pro HlídacíPes.org tiskové oddělení ambasády.

Ambasáda v České republice, podobně jako další americké ambasády po celém světě, musela omezit veškeré reprezentativní i oficiální akce. Zavřené je také Americké centrum.

Nejdelší shutdown v historii

Zatímco je Donald Trump možná první prezident v americké historii, který si zaplatil oficiální recepci z vlastní kapsy, jisté je, že „jeho“ shutdown je historicky nejdelší v historii. Trvá už 29 dní, od 22. prosince.

Pozastaveno je financování  zhruba čtvrtiny vládních úřadů USA, včetně ministerstva zahraničí, spravedlnosti nebo vnitřní bezpečnosti. 800 000 vládních zaměstnanců muselo jít buď na neplacenou dovolenou, nebo pracují bez nároku na honorář. Pro řadu z nich už je situace neúnosná.

„Je hodně lidí, kteří nemají nic naspořeno a žijí skutečně od výplaty k výplatě, když jim nepřišla výplata a mají hypotéky na byt, nikdo jim výpadek neodpustí, můžou dostat vysoké penále, nemluvě o placení školného nebo obědů pro děti,”popsala situaci pro HlídacíPes.org  Majka Middletonová z jihovýchodní Kalifornie. Žije v blízkosti národních parků, kde od vyhlášení rozpočtové nouze zemřelo už sedm lidí, jak uvedl deník Washington post. Z důvodu omezeného počtu zaměstnanců nebyl nikdo, kdo by řešil nouzové situace.

Krizová je situace také pro státní zaměstnance, kteří zajišťují bezpečnost na letištích. Ti nemůžou jít ani na neplacené volno a tak raději dávají výpověď nebo si berou nemocenskou. Z důvodu nedostatku zaměstnanců už musel zavřít jeden z terminálů na letišti v Miami.

Stěžují si také zaměstnanci federálních věznic: „Vězňům servírujeme steaky a roastbeef a sami nemáme své rodiny čím zaopatřit, “stěžoval si USA Today Eric Young prezident vězeňských odborů: „Vězni moc dobře vědí o naší situaci a vysmívají se nám, způsobuje to mezi personálem a klienty velké napětí,” popsal situaci Young.

Podle listu Time si plno federálních zaměstnanců snaží narychlo přivydělat v rámci šedé ekonomiky. Pronajímají své byty přes Airbnb nebo jezdí s Uberem. Nikdo neví, jak dlouho zůstanou bez prostředků.

Zaplatí víc, než o co se hádají

Prezident Trump ani opoziční demokratičtí kongresmani zatím nechtějí ze svých požadavků ustoupit. Donald Trump požaduje 5,7 miliardy dolarů na dostavbu zdi podél americko-mexických hranic. Demokraté to odmítají jako zbytečnou investici a chtějí podat Kongresu návrh, který by tzv. Shutdown ukončil. Trumf Donalda Trumpa zase spočívá v možném vyhlášení stavu “nouze,” který by mu umožnil čerpat peníze na bariéru z jiných zdrojů. Podle právních expertů by to ale mohlo vyvolat lavinu žalob.

Kdy rozpočtová nouze skončí, zatím není jasné. Jisté naopak je, že americkou ekonomiku už příští týden bude krize stát víc, než by byly samotné náklady na výstavbu zdi. Rozpočtová nouze totiž Američany podle ekonomů stojí 1,2 miliardy dolarů týdně.

Současný stav totiž nedopadá jen na státní zaměstnance, ale nepřímo také na cestovní ruch a restauratérství. Zavřená jsou všechna muzea, takže přijíždí méně turistů, stejně tak kavárny nebo restaurace mají mnohem nižší výdělky, protože nemají zákazníky.

„Situace se může exponenciálně zhoršit mnoha nepředvídatelnými způsoby. Od výpovědí státních úředníků přes stávky až po společnosti, co přestanou vstupovat na burzy. Už to není pouze politická show, ale skutečné riziko recese,” varoval pro server Politico ekonom Deutsche Bank Torsten Sloka.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)