Hlavní obsah

Mrtvola velryby přilákala obří samice žraloka bílého. Mezi nimi i Deep Blue

Novinky, Tomáš Skoupý

V teplých vodách Havaje jsou žraloci bílí k vidění jen zřídka, ani oni však neodolali hostině v podobě uhynulé velryby. Desítky tun masa přilákalo v uplynulých dnech podle všeho hned tři různé samice obří velikosti. Byla mezi nimi i sedmimetrová Deep Blue považovaná za dosud největšího zdokumentovaného žraloka bílého.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žraločí samice Miss Piggy hoduje na mršině velrybyVideo: Reuters

 
Článek

S Deep Blue se lidé poprvé setkali před dvaceti lety. Její věk je odhadován na padesát let a délka se blíží neuvěřitelným 7 metrům. Doposud je považována za největší exemplář žraloka bílého, který se člověku podařilo zdokumentovat.

A právě s Deep Blue se potápěči Mark Mohler a Kimberley Jeffriesová setkali jako první. V neděli 13. ledna spatřili rozkládající se mrtvolu vorvaně obrovského u ostrova Oahu a bylo jim jasné, že královskou hostinu si nenechají ujít dravci z opravdu širokého okolí.

Setkání s Deep Blue

Že se ale setkají přímo s Deep Blue, neměla dvojice ani tušení. Obří samice připlula až z chráněných vod kolem ostrova Guadalupe. Podle tvaru jejího těla samice s největší pravděpodobností čeká mladé. Bílí žraloci rodí mláďata jednou za dva roky a vědci vypozorovali, že Deep Blue rodí v lichých rocích.

Totožnost Deep Blue byla potvrzena následující den

„Rodit bude zhruba za čtyři měsíce, což znamená, že musí nakrmit mláďata v děloze o celkové váze kolem 227 kilogramů,“ uvedl na stránkách organizace Marine Conservation Science Institute doktor Michael Domeier důvod, proč se padesátiletá nastávající matka vydala z hlubokých vod mezi havajskými ostrovy a pevninou, které jinak samice během 18 měsíců březosti téměř nikdy neopouštějí.

Třetí samice se velikostí vyrovná samotné Deep Blue

Týž den spatřili Mohler s Jeffriesovou další velkou samici. Dosud nebyla označena a zatím nebyla identifikována v rozsáhlé databázi fotek žraloků, lze se tedy domnívat, že jde o zatím neznámé zvíře. Podle kulatého břicha ji pojmenovali Miss Piggy (Slečna prasátko). I ona se nenasytně zakusovala do mrtvé velryby, i ona je dost možná březí.

Opravdový rozruch ale vyvolalo úterní setkání. K mrtvole se totiž začali stahovat nejen hladoví mořští živočichové, ale rovněž potápěči dychtící setkat se s obrovskými žraloky. Podařilo se jim zachytit dalšího velkého jedince. Byla to opět samice s rozměry, které se blíží velikosti Deep Blue.

Miss Piggy

Nejblíže se ke zvířeti dostala podmořská bioložka a ochranářka Ocean Ramseyová, která se žraloka několikrát i dotkla. Ramseyová je přesvědčena, že i ona se setkala s Deep Blue. Už se s ní jednou setkala při studiu žraloků na ostrově Guadalupe. Samici prý poznala podle charakteristických znamení na těle.

Setkání s Haole girl

Experti, kteří mají přístup ke Guadalupské databázi fotografií žraloků, však pro USA Today uvedli, že se o Deep Blue nejednalo. „Porovnali jsme fotky s naší databází a můžeme potvrdit, že žralok viděný v neděli byla Deep Blue, ale samice, se kterou se potápěla ona, Deep Blue není,“ uvedl Martin Graf. „Je to další nově objevená samice, která byla pojmenována Haole Girl,“ stojí na stránkách Marine Conservation Science Institute. I u Haole Girl je možné, že čeká mláďata.

Potápěčka se žraloka dotýkat neměla

Záběry, které následně zveřejnila agentura Newsflare s popisem, že se jedná o setkání s Deep Blue, okamžitě zaplavily internet a u řady profesionálních potápěčů a vědců nezbudily příliš sympatií. Důvodem má být fakt, že se Ramseyová žraloka dotýká. Za „jízdu na žralokovi” už si vysloužila mezinárodní ostudu před několika lety, když se o ní pokusila právě u Guadalupu. „Je to tam ilegální a ve zbytku světa nemorální,” dodal Domeier.

Podle Domeiera není dotýkání se žraloků bílých ten nejvhodnější způsob, jak dát najevo, že tato zvířata nejsou odpornými zabijáky. Přílišný rozruch kolem potravy totiž může způsobit, že se samice k mrtvole už znovu nevrátí.

Foto: Juan Oliphant / OneOceanDiving.Com, Profimedia.cz

Ramseyová (na snímku) se domnívá, že se setkala s Deep Blue. Podle všeho, jde ale o samici Haole Girl.

Pokud vezmeme v úvahu, že samice musí živit mláďata a že mrtvola velryby může být pro tyto obrovské živočichy jediným smysluplným kalorickým příjmem široko daleko, vystrašení samice může negativně ovlivnit její příští reprodukční cyklus, tvrdí Domeier.

„Den poté, co se video Ramseyové stalo virálním, potloukalo se u mrtvoly přes šedesát lidí ve snaze setkat se s obřím bílým žralokem. Hádejte kolik žraloků viděli: NULA!“ rozčílil se Domeier, který Ramseyovou obvinil z toho, že víc než na žraloky chce upozornit na sebe.

Selfie se žraloky vysílají špatný signál

Ramseyová nařčení z toho, že by žraloky obtěžovala, odmítá. „Někdy žraloci dotyk přímo i vyhledávají,“ tvrdí ve svém příspěvku na sociálních sítích. Sama je velkou bojovnicí proti lovu žraloků. Zejména způsobu, kdy se žralokům pouze uříznou ploutve a zmrzačené zvíře se nechá napospas osudu.

Foto: Juan Oliphant / OneOceanDiving.Com, Profimedia.cz

Fotografie Ocean Ramseyové s obří samicí žraloka bílého vyvolaly kritiku.

Řada vědců ale dává za pravdu spíše Domeierovi a soudí, že si Ramseyová zkrátka nevybrala dobrý způsob, jak na problém upozornit. Podobná selfie navíc vysílají špatný vzkaz amatérským potápěčům, kteří by se podle Domeiera neměli mezi velké bílé pouštět.

I když byla zvířata nakrmená a klidná, přesto mohou být nebezpečná, zejména pokud se budou cítit v ohrožení. „Jeli byste na safari a skočili tam jen tak mezi lvy?“ ptá se Domeier.

Plavat kolem v malém počtu a zvířata jen pozorovat je podle něj jediným možným způsobem, jak si krásu a majestátnost velkého bílého žraloka správně vychutnat.

Reklama

Výběr článků

Načítám