HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kolik stojí nejdražší dřevo světa?

Pokud budeme hledat šampiony dřeva s nejvyšší cenou na trhu, musíme se rozloučit s představou vyrovnaných klád někde na kraji lesa. Ty opravdu nejdražší kousky se dnes prodávají po gramech, ve formě prachu a pilin. A je to byznys za miliony dolarů. Představujeme vám 5 nejdražších dřev světa. 


dřevo za miliony
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ashley Van Haeften

5. Dřevo, které nestárne

Zvláštní strom druhu Dalbergie je z čeledi bobovitých a jeho domovinou je africký východ. Říct, že na něj narazíte nejčastěji v Mosambiku, Tanzanii nebo Súdánu, ale není moc přesné. Vyskytuje se totiž jen opravdu vzácně, což se promítá do jeho ceny. Někde mu přezdívají babanus, jinde grenadill nebo nepravý mozambický eben. Jedno je ale jisté: už od časů starověkého Egypta se jeho tvrdé a přitom nezvykle olejnaté dřevo považuje za dokonalé pro výrobu „nezničitelných“ hudebních nástrojů. Protože nestárne. 

Fotogalerie:

i Foto: Ashley Van Haeften, mauroguanandi, ann porteus, Sidewalk Tribal Gallery, CCFoodTravel.com

Materiál, který přečká staletí

Klarinet, hoboj nebo píšťala, které přetrvají staletí? Pokud o něco takového máte zájem, je Dalbergie vaší jasnou volbou. Je to zvláštní, ale píšťaly pravých skotských dud pocházejí z Afriky. Tomuhle těžkému a odolnému dřevu fandí i výrobci chladných zbraní. Jílce a držadla totiž odolávají vlhkosti. Při oficiální ceně 400 korun za kilo to ale není pro každého. To ale nejsme u konce. Prohlédněte si nejdražší dřeviny v naší fotogalerii.

4. Dřevo okoralky mohli mít jen náčelníci kmene 

Česky se stromu Berchemia zeyheri přezdívá okoralka, což zrovna lichotivě nezní. To domorodý termín umnini nebo růžová slonovina zní o poznání vznešeněji a více i vypovídá o jeho hodnotě. Pravdou je, že patří mezi nejkrásnější barevná dřeva s odstínem od zářivě růžové až po sytě červenou. Materiál charakterizují jemné póry a také dobrá leštitelnost, přičemž dosahuje hustoty 990 kg/m3. Doma je v Zimbabwe a Jihoafrické republice, kde se holemi z tohoto dřeva mohli pyšnit jen mocní kmenoví náčelníci.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Bungalov na klíč (63 m2) za dostupnou cenu je navržený přesně pro seniory

Pozor na legální původ

Dnes si jej můžete dopřát i v Evropě, ale bude vás to něco stát. Zvláštní oblibu v něm mají majitelé luxusních billiardových klubů, kteří se mohou před přáteli chlubit hracím náčiním z tohoto královského materiálu. V současnosti se jedná také o jedno z nejčastěji nelegálně kácených a přes hranice pašovaných dřev. Kilová kostka vás přijde na 1 800 korun, ale platí, že cena roste s objemem. Kubík tohoto dřeva vám může vynést desetitisíce. Nebo také pobyt ve vězení, když si jej zaopatříte bez povolení.

3. Eben ze Srí Lanky už není k sehnání

Dřeva s tmavým jádrem a extrémní hustotou pochází většinou z Afriky, ale absolutní jedničkou na trhu je ten ze Srí Lanky. Pravý eben, černý jako bublající asfalt. V současnosti už není téměř k dispozici. Je velmi těžký, dobře leštitelný a snadno opracovatelný, prakticky bez znatelných pórů. Odolává povětrnostním vlivům i termitům s hustotou přesahující 1300 kg/m3. Je tak hustý a jemný, že prach z něj vám může nenávratně poškodit zrak.

Historický kousek pro sběratele

Narazit na něj dnes velmi vzácně můžete u archivních šachových figurek, v některých částech hudebních nástrojů (například v černých klapkách starých pian) nebo v neméně ceněných historických soškách a figurkách. Občas se objeví v internetových aukcích, ale většinou jde o levnější africké náhražky. S velkou pravděpodobností je tu už z přírody dávno vytěžený druh. I proto je jeho cena odhadována na 250 000 korun za kilogram. Je to přeci jen archiválie.

2. Prach a odštěpky santalového dřeva

Jak mohou být ceněné piliny? Možná vás to překvapí, ale v případě santalového dřeva se bavíme o sumě půl milionu korun za kilogram. Záleží pochopitelně na kvalitě. Strom santalovník bílý totiž roste v Indii, Austrálii i na Havaji. Nejvyšší zájem je o exempláře vyrůstající v horském klimatu, ideálně tedy v pohořích Nepálu. To proto, že třešňově načervenalé žilky uvnitř dřeva nesou více silic, aromatických vonných látek. A o ty tu jde především.

Santalové dřevo se totiž po gramech přidává do posvátných kadidel, vyrábí se z něho vonné oleje v hinduistických, islámských a buddhistických svatyních. Silice ze dřeva dokáží udržet původní vůni i po vyschnutí olejů. Už dříve se santalové dřevo vyvažovalo zlatem. Není to prostě obyčejné dřevo, ale spíš velmi nákladný rostlinný parfém.

1. Nejdražší dřevo světa: stojí miliony a je zkažené

Chtěl by někdo platit za dřevo, které je prokazatelně zkažené a napadené plísní? Budete překvapeni. Thajské porosty stromu Aquilaria crassna právě tímhle způsobem získávají na ceně. Je to ale dost komplikovaná záležitost. Předně, strom musí zdárně přežít třicet let života, než doroste patřičné velikosti. A pak si jej možná všimne parazitická houba, která pronikne dovnitř jeho kmene. Což se neděje zrovna často. Jako obranu před touto infekcí pak začne strom vylučovat dovnitř svého objemu aromatickou pryskyřičnatou látku, která postupně způsobí ztmavnutí dřevěného jádra.

Jak tyto drahé dřeviny vypadají, si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Dřevo dražší než slonovina

A celý tenhle neviditelný boj s nákazou musí nerušeně probíhat další desítky let, že se ze stromu stane tzv. agarové, orlí dřevo neboli Oudh. Jediný způsob, jak zjistit, jestli už je dřevo infekcí a biologickou obranou natolik zpracované, je pokácet celý strom. Což znamená také přerušit a znehodnotit celý proces, když to uděláte moc brzy. To vše kvůli zisku esenciálních olejů, které činí s cenou 100 000 dolarů za kilogram (tedy asi 2,5 milionu Kč) z agarového dřeva nejdražší na světě.

Mohlo by vás zajímat: Bungalovy do dvou milionů, které se v Česku staví nejčastěji

Vydáno dne:
19.01.2019

Photocredit: Ashley Van Haeften

46

5 vlastností dřeva, které musíte znát, než nakoupíte trámy na stavbu

O jaké vlastnosti nám dostupných dřevin je vhodné se zajímat a proč? Čtěte.. Číst více →



Které dřevo je nejlepší?

Které dřevo je nejtěžší, nejpevnější, nejlehčí nebo nejvíce trvanlivé?.. Číst více →



Terasová prkna: Jaké jsou typy, cena a vlastnosti?

Jaká terasová prkna na vaši terasu zvolit? Kolik stojí a podle čeho vybírat?.. Číst více →



Nejlevnější dřevostavby nejsou ty nejmenší, a které tedy?

Hledáte mezi nabídkami firem ty nejlevnější dřevostavby?.. Číst více →



Pioneer Log Homes: Kanadský král mezi srubaři

Pioneer Log Homes of B.C. je nejznámější srubařskou firmou světa. Staví impozantní srubové stavby a mají dokonce vlastní pořad. Co je klíčem k jejich úspěchu?.. Číst více →



Stromy umí udělat z pekla nový ráj. Jaký trik za tím stojí?

Stromy mají nevšední schopnost přežít i v jedem zamořené půdě. Toho si před časem povšimli finští výzkumníci. Jak se naučili tento zázrak využít?.. Číst více →



Nahradí bambus smrkové dřevo i v Česku? Mýty a fakta o exotické stavební lahůdce.

Znáte stavby z bambusu? Materiál vyroste za 3 roky, je pevnější než beton a uhrane vás svou exotickou estetikou. Přečtěte si víc!.. Číst více →



30 nejzajímavějších využití ohýbaného dřeva

Víte, že za určitých okolností se dřevo chová jako plast a lze ho bez problému ohýbat? Jak se toho docílí a jak takové ohýbané dřevěné prvky vypadají? Přesvědčte se v článku... Číst více →



KVÍZ na 7 rekordů dřevostaveb: Znáte tu nejstarší a nejvyšší? Jaké je nejdražší dřevo? Otestujte se

Jak moc jste znalí ve světě dřevostaveb? Vyzkoušejte si náš online kvíz a rozšiřte si své obzory v oblasti dřeva a dřevěných domů... Číst více →