Z Plovdivu se stalo Evropské město kultury 2019

Druhé největší bulharské město Plovdiv se oficiálně stalo Evropským hlavním městem kultury pro rok 2019, na slavnostní zahajovací ceremoniál do centra města dorazilo na 50 tisíc lidí. Informovala o tom agentura AP. Zahajovací představení se odehrálo na několika pódiích a zúčastnilo se ho přes 1500 místních i zahraničních umělců.

Druhé největší bulharské město Plovdiv se oficiálně stalo Evropským hlavním městem kultury pro rok 2019

Prestižní titul evropského města kultury pro letošek spolu s Plovdivem drží také italská Matera. Plovdiv uspěl s kandidaturou, která zdůrazňuje tisíciletou historii města a také etnickou různorodost jeho obyvatel. Zahájení dostalo titul „Jsme všech barev“ a má upozornit na to, že mnoho z 340 tisíc Plovdivanů se hrdě hlásí ke svým tureckým, arménským, židovským, romským nebo řeckým kořenům.

Návštěvníky hodlá město lákat na památky a bohatou historii, protože dějiny jeho osídlení jsou dlouhé 6000 let. K vidění tak je thrácká svatyně, římský amfiteátr nebo mešita Džumaja, která byla postavena ve 14. století během nadvlády Turků.

Plovdiv si v rámci programu evropské metropole kultury naplánoval přes 500 akcí, včetně několika hudebních festivalů, rozsáhlých výstav nebo divadelních představení. Pořadatelé počítají s rozpočtem 11,4 milionu eur (290 milionů korun).

Plovdiv je první bulharské město, které titul získalo. Česko už mělo mezi kulturními metropolemi dvě zastoupení: naposledy v roce 2015 titul držela Plzeň.

 Foto: Shutterstock.com

 

Nejnovější články z rubriky Destinace

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Ras Al Khaimah – emirát na špici

Ras Al Khaimah doslova znamená špička stanu. Tento emirát skutečně na mapě tvoří severní špičku Spojených arabských emirátů, s nimiž sousedí se všemi vyjma Abu Dhábí. Místo na špici má ovšem i z hlediska udržitelnosti a zážitků.

Číst více