Tomáš Halík vzpomíná u Šafrů: Když jsem v osmdesátých letech chodil na výslechy, myslel jsem na Palacha

19.01.2019 9:23

Kněz Tomáš Halík se v rozhovoru pro Forum24:cz vrátil k roku 1969, kdy se v lednu upálil mladý student Jan Palach. Podle Halíkových slov byl Palachův čin obrovským šokem.

Tomáš Halík vzpomíná u Šafrů: Když jsem v osmdesátých letech chodil na výslechy, myslel jsem na Palacha
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

„Lidem začalo docházet, že se tady otvírá nějaká úplně nová dimenze této dějinné kapitoly. Uvědomil jsem si, že tady už nejde o to, jestli a nakolik se udrží výdobytky Pražského jara, jak dlouho se udrží dubčekovská garnitura, nebo nastoupí neostalinisté,“ zmínil k tehdejší době Halík v rozhovoru, který s ním vedl jeho někdejší kazatelský kolega od svatého Salvátora, dnes novinář Jan Jandourek. Lidé podle Halíka do té doby věřili, že ještě není tak zle a vše se zlepší. 

„To skončilo velkými čistkami na počátku 70. let. V roce 1971-72 to začínalo tuhnout a pořád jsme si ještě mysleli, že je to na chvilku a pak se to zase rozvolní. A ono to bylo rok po roce horší. Do této nálady, že ještě není tak zle, přišel Palachův čin, který varoval před tím, co může přijít,“ zmínil Halík. Podle něj pak bylo jasné, že když si toho nebudeme všímat, tak nás postupně uvaří jako tu žábu, která nevidí, jak jí postupně zvyšují teplotu.

Původní text ZDE.

Halík sám se v roce 1969 vrátil z Anglie, kde se rozhodoval, zda tak učinit. „Pamatuji se na ty debaty, kde někteří křesťané říkali, že to byla sebevražda. Takový ten typ křesťanů, co když narazí na něco neobvyklého, tak jsou s tím brzo hotovi a zdémonizují to. Na to jsem vždycky odpovídal Chestertonovým citátem, že sebevrah je ten, kdo pohrdá životem, kdežto mučedník je ten, kdo pohrdá smrtí,“ zavzpomínal ještě na tehdejší dobu Halík. Palach podle něj chtěl ukázat, že mu na tom, aby se národ nezlomil, záleží víc než na vlastním životě.

„Když jsme chodili na výslechy v letech 80., tak jsme si vzpomněli na Palacha. Už kvůli němu jim nic nepodepsat. Myslím, že tuto roli to hrálo v životě řady lidí. Po dvaceti letech to vydalo svůj plod o Palachově týdnu a mělo to i bezprostřední politický dopad. Otevřelo to dění, které vedlo k listopadu 89. Vzpomněl jsem si na biblický citát, že zrno pšeničné, které padne do země a odumře, mnohý užitek přinese,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …