InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Co bude s areálem bývalých kasáren v Písku? O besedu byl velký zájem

 Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy Teď

    Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy Teď

AKTUALIZOVÁNO - 19.1.2019 09:33

PÍSEK – Zasedací místnost na městském úřadě v Budovcově ulici v Písku se ve středu 16. ledna zaplnila do posledního místečka. Konala se tu beseda se všemi autory architektonických návrhů na zástavbu lokality bývalých Žižkových kasáren, která po letech chátrání a soudních sporů s developery nechalo město zdemolovat. Město dostalo čtyři návrhy projekčních kanceláří 4DS, Zdeněk Urbanec – SOBIG, Ateliér M1 architekti a Ateliér FACT. Jeden návrh přišel od developera RG Investement. Jedinou podmínkou bylo do návrhu zapojit už schválenou všesportovní halu. Vesměs všechny návrhy dále počítají s objekty pro bydlení, podnikání a administrativu, v prezentacích se objevoval i hotel a všichni považují za prioritu také zeleň.



Už vloni v září rada města z této pětice vybrala dva vítěze – za developery RG Investement a za architekty společnost 4DS. Obešlo se to tehdy bez veřejného představení a vítěze z této dvojice mělo vybrat zastupitelstvo. Proto někoho mohlo překvapit, že se k veřejnému představení teď přistoupilo.

„Usnesení rady města je stále platné, nicméně výslovně nezakazuje předchozí veřejné projednání návrhů. Přišlo nám vhodné představit projekty takto i za účasti veřejnosti i vzhledem k tomu, že se výrazně obměnilo zastupitelstvo města a někteří nově zvolení členové neměli šanci se s problematikou území kasáren seznámit. Novináři i veřejnost v poslední době kritizovali radnici za nedostatečné projednání důležitých investičních akcí s občany. Pokud bychom prezentovali jednotlivé návrhy za účasti autorů, což považuji za nezbytné, přímo na jednání zastupitelstva města, nezbyl by čas na jiné body. Proto jsme se rozhodli pro samostatné projednání předem. Materiál do únorového zastupitelstva bude ale připraven v souladu s usnesením rady města," vysvětluje pro portál Jižní Čechy Teď místostarostka města Petr Trambová. Zastupitelstvo by mělo rozhodnout v únoru.

Velký rozbor debaty a návrhů přinesou středeční tištěné Písecké postřehy. Jisté je jedno – velkým tématem přeměny budoucí lokality bude dopravní napojení - ať už na město, nebo na klíčový tah I/20. Na debatě se ozvala také kritika ředitele Střední zemědělské školy Miloše Cieslara, kterému se nelíbilo, že některé návrhy chtějí školní zahradu a sad přidružit k zeleni v kasárnách. Cieslar se obává, že by tak mohla škola přijít o důležité místo pro praktickou výuku žáků.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace