Piráti chtějí vést liberální politický střed a v květnu získat 20 procent, zaznělo na fóru v Táboře

Projev Ivana Bartoše na celostátním fóru Pirátů (zdroj: ČT24)

Piráty povede do voleb do Evropského parlamentu (EP) softwarový specialista Marcel Kolaja. Ve stranických primárkách porazil poslance Mikuláše Peksu. Straníci o tom rozhodli na dvoudenním jednání celostátního fóra v Táboře. Před pěti lety strana v evropských volbách získala 4,78 procenta hlasů, teď si za cíl vytkla 20 procent a vítězství. Piráty čeká i programová diskuse, chtějí být nejsilnější společensky liberální a ekonomicky středovou stranou.

„Čekají nás volby o budoucnost Evropy. Volby, které určí, zda se do Evropského parlamentu dostanou exituchtivé populistické či extremistické strany, které skutečně mohou zapříčinit rozklad tak důležitého projektu, jakým bezesporu Evropská unie je. A tomu se s Piráty nejen z České republiky, ale i z celé Evropy chceme odvážně postavit,“ řekl v úvodním projevu šéf strany Ivan Bartoš. Za cíl označil zisk 20 procent hlasů. 

Kandidáti na lídra v debatě před volbou mluvili o snaze vytvářet moderní, liberální a demokratickou EU. Zdůrazňovali také, že nelze stavět proti sobě Unii a Česko, protože i Česko je součástí Evropy.

Tomáš Mrkvička, který připravuje strategii kampaně strany, vysvětlil, že pirátští voliči jsou ve srovnání s ostatními Čechy nadprůměrně proevropští. Na EU oceňují především komfort, který jim Unie přináší, tedy možnost bez omezení cestovat, studovat v zahraničí nebo telefonovat v zahraničí. Piráti proto budou v kampani upozorňovat, že tyto svobody mohou být v ohrožení, pokud by ve volbách výrazně uspěly strany usilující o rozpad Unie. Chtějí tím mobilizovat své voliče, aby přišli k volbám.

Druhým tématem kampaně by měla být rovnost mezi občany různých evropských zemí. „Lidé nechtějí být občany druhé kategorie. Chtějí cítit, že jsou stejní Evropané jako Němci nebo Francouzi,“ uvedl Mrkvička. Podle něj toto téma souvisí mimo jiné s problémem dvojí kvality potravin.

Kandidátku povede Kolaja

Do voleb Piráty povede softwarový specialista Marcel Kolaja. Ten s 253 hlasy porazil ve druhém kole poslance Mikuláše Peksu, kterého podpořilo 196 straníků. Oba postoupili z prvního kola, když získali nadpoloviční většinu hlasů. Každý člen strany měl stejný počet hlasů, jako je kandidátů, tedy šest.

„My bychom chtěli informovat o tom, jakým způsobem je Evropská unie prospěšná pro obyvatele, pro Evropu, pro Českou republiku a s tím chceme přilákat voliče k volebním urnám,“ řekl Kolaja po svém zvolení. Zatím nechtěl předjímat, do jaké frakce EP by se Piráti po volbách zapojili. Vyloučil ale možnost, že by Piráti působili v politické skupině, kde by současně byli nacionalisté.

Marcel Kolaja po zvolení lídrem kandidátky do Evropského parlamentu
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Osmatřicetiletý Kolaja kandidoval do Evropského parlamentu už před pěti lety, tehdy byl na kandidátce Pirátů druhý za předsedou strany Ivanem Bartošem. Profesně se zabývá svobodným softwarem a autorským právem na jednotném digitálním trhu. Jako europoslanec se chce zaměřit na digitální agendu, informační technologie a na ochranu práv spotřebitelů.

Na druhém místě kandidátky bude vedoucí zahraničního odboru Pirátů Markéta Gregorová, třetí bude Peksa a čtvrtý zastupitel v Ústí nad Labem Lukáš Blažej. Na zasedání v Táboře Piráti rozhodnou ještě o obsazení pátého místa kandidátky. O ostatních pozicích se rozhodne později v internetovém hlasování.

Bilancování a změna stanov

V příštím roce chtějí Piráti proniknout do všech krajských zastupitelstev, teď působí ve třech krajích a v Praze. „V roce 2021 chceme vyhrát volby a sestavovat vládu,“ řekl Bartoš za mohutného potlesku shromážděných členů strany. Na základě výsledků některých průzkumů, které řadí Piráty na druhé místo za hnutí ANO, označil svou stranu za lídra opozice.

Piráti chtějí být hlavní stranou liberálního politického středu a Bartoš vyzval k vytipování dalších voličských skupin, které by mohli oslovit. Musí se podle něj zasazovat o svobodnou, vzdělanou a digitálně propojenou společnost. „Jen ta vede k prosperující ekonomice, která umožní kvalitu života,“ řekl Bartoš.

Piráti v sobotu také představí strategii kampaně pro evropské volby a strategii pro povolební postup. Na programu je i zpráva předsedy strany, v níž by se měl Bartoš vyjádřit mimo jiné k výsledkům ročního působení Pirátů ve sněmovně.

V podvečer budou Piráti debatovat o třech návrzích na změnu stanov. Hlasování o nich se uskuteční přes noc a výsledky se očekávají v neděli.

Celostátní fórum Pirátů sice jedná celoročně na internetu, podle stranických stanov se ale musí nejméně jednou za rok sejít i fyzicky. Poslední takové jednání se uskutečnilo loni v lednu v Brně, kde Piráti na další dva roky znovu zvolili svým předsedou Ivana Bartoše.