V eurovolbách chtějí piráti 20 procent hlasů, po volbách do sněmovny sestavovat vládu

Radek Bartoníček Iva Studená, Radek Bartoníček
Aktualizováno 19. 1. 2019 19:39
Piráty povede do voleb do Evropského parlamentu softwarový specialista Marcel Kolaja, který na sobotním celostátním fóru v Táboře porazil poslance Mikuláše Peksu. Předseda strany Ivan Bartoš na fóru prohlásil, že cílem strany je obdržet 20 procent hlasů. Příští rok pak chtějí získat zastupitele ve všech krajích a v nejbližších sněmovních volbách v roce 2021 chtějí být alternativou k hnutí ANO, porazit ho a sestavovat vládu.
Momentky z celostátního fóra pirátů v Táboře
Momentky z celostátního fóra pirátů v Táboře | Foto: Iva Studená

Členové Pirátské strany rádi prezentují svou partaj jako mladou, moderní,  otevřenou a poněkud neobvyklou, což bylo v sobotu vidět i na jejich celostátním fóru v Táboře. Například delegátka Nikol Marhounová přijela se svým synem, kterému nebyl ještě ani rok, a stejně jako jiní účastníci s dětmi mohla využít připravený dětský koutek.

"I na jednání komise pro sociální bydlení na Praze 3, ve které jsem členkou, chodím se synem. Tady na fóru máme také přebalovací pult, což je výborné," pochvalovala si zákulisí setkání, jehož hlavním cílem bylo vybrat piráty na první místa evropské kandidátky.

 Delegátka Nikol Marhounová přijela se svým synem.
Delegátka Nikol Marhounová přijela se svým synem. | Foto: Iva Studená

Ze všech šesti kandidátů na lídra pirátů do evropských voleb začal jako první mluvit Marcel Kolaja a nakonec mu členové strany přiřadili pozici samotného lídra. Když začal své tříminutové představení, ještě netušil, jak moc před delegáty uspěje.

"Jako profilující se odborník na software jsem prosazoval pirátský program už v roce 2003 jako aktivista proti softwarovým patentům z Evropské unie, a byl to boj úspěšný," začal svůj proslov Kolaja, který potřeboval stejně jako jiní kandidáti přesvědčit nadpoloviční většinu hlasujících, aby se dostal do druhého kola výběru lídra.

Kolaja se snažil členy strany přesvědčit tím, že mluvil především o svém vztahu k pirátskému hnutí a jeho idejím. Do strany vstoupil v roce 2010 prý proto, že se "jako demokrat nemohl dívat na to, jak jsou naše svobody stále omezovány". Zároveň uvedl, že inicioval projekt Hrajeme svobodnou hudbu, protože neměl rád šikanu těch, kteří spravují práva autorů hudby a textů. Spoluzakládal i spolek Otevřená města, což zase zdůvodnil tím, že chtěl otevřít veřejnou správu svobodnému software a radnice občanům. 

"Dnes žádám o vaši důvěru a vaše hlasy, aby moje pirátská cesta měla pokračování v Evropském parlamentu," končil proslov, který ho dostal společně s poslancem Mikulášem Peksou do druhého kola, aby ho následně porazil. Získal 253 z 449 hlasujících, Peksa jen 196. 

Za dva roky chceme vyhrát volby

I když pirátské setkání bylo především o výběru kandidátů do evropských voleb, největší pozornosti se těšil projev předsedy Ivana Bartoše, který se nesl v hodně optimistickém duchu.  

"Čekají nás volby o budoucnost Evropy. Volby, které určí, zda se do Evropského parlamentu dostanou exituchtivé populistické či extremistické strany, které skutečně mohou zapříčinit rozklad tak důležitého projektu, jakým bezesporu Evropská unie je. A tomu se s piráty nejen z České republiky, ale i z celé Evropy chceme odvážně postavit," řekl Bartoš.

Strana podle něj bude usilovat o co největší počet europoslanců a o získání silného slova v názorově blízké frakci Evropského parlamentu. Za cíl označil získání 20 procent hlasů. V minulých evropských volbách před pěti lety čeští piráti těsně neuspěli, získali 4,78 procenta hlasů.

"Kdyby se nám povedlo zopakovat výsledek předchozích voleb co do počtu voličů, tak na poměr Evropských voleb bychom měli hned osm europoslanců. I vzhledem k tomu, jak já komunikuji s lidmi na sítích, tak vím, že naši voliči se zajímají o evropskou politiku," řekl Bartoš Aktuálně.cz.

V příštím roce chtějí piráti proniknout do všech krajských zastupitelstev, teď působí ve třech krajích a v Praze. "V roce 2021 chceme vyhrát volby a sestavovat vládu," řekl Bartoš za mohutného potlesku shromážděných členů strany. Na základě výsledků některých průzkumů, které řadí piráty na druhé místo za hnutí ANO, označil svou stranu za lídra opozice.

Moderní strana. Delegáti sjezdu mohli využít připravený dětský koutek.
Moderní strana. Delegáti sjezdu mohli využít připravený dětský koutek. | Foto: Iva Studená

Piráti do budoucna chtějí být lídrem liberálního politického středu a Bartoš v sobotu vyzval k vytipování dalších voličských skupin, které by strana mohla oslovit. Piráti se podle něj musí zasazovat o svobodnou, vzdělanou a digitálně propojenou společnost. "Jen ta vede k prosperující ekonomice, která umožní kvalitu života v budoucnosti," řekl Bartoš.

Šest uchazečů o post lídra

Kromě zmiňované dvojice kandidátů bojovali o první místo pirátské evropské kandidátky ještě následující čtyři lidé: člen předsednictva mezinárodní organizace pirátských stran Pirate Parties International Ladislav Koubek, vedoucí personálního odboru strany Jana Koláříková, vysokoškolský učitel Hynek Melichar a chemik Ondřej Kolek.

Boj mezi touto šesticí byl velmi zajímavý, kromě toho, že se museli jeden po druhém představit, čelili také celé řadě dotazů, na které museli rychle a stručně reagovat. Často uváděli, že by se v europarlamentu chtěli zaměřit na rozvojová témata spojená s migrací, na problematiku mezinárodní bezpečnosti nebo na digitální agendu.

Jana Kolaříková například upozorňovala na to, že se ve svém dosavadním životě po studiích hodně věnovala v Anglii náboru dobrovolníků pro země třetího světa, díky čemuž hodně cestovala a určitou část života strávila v africkém Malawi. "Pracovala jsem s učiteli a knihovníky, které jsem vzdělávala," sdělila. Po návratu do Česka se přihlásila k pirátům a v roce 2017 vedla organizačně kampaň do Poslanecké sněmovny. Upozorňovala také na to, že za piráty kandidovala do Evropského parlamentu v roce 2013, kdy podle ní nebylo ještě tak "cool" být u pirátů. 

Ondřej Kolek místo představování hned jmenoval své životní hodnoty - pravdu, lásku, svobodu, otevřenost, poznání a schopnost nemít předsudky. "Zjistil jsem, že ve své ruce nyní držím sebe v kostce. Nabídněte si, nemůžete prohrát, sdílejte mé hodnoty, jsem jen a jen pirát a také trochu člověk," vybízel delegáty k tomu, aby jej volili. Tvrdil také, že miluje Česko a chce, aby patřilo do vyspělé Evropy, která bude znovu silná. "Navíc chci přispět k tomu, aby patřilo do Evropy, která je liberálka a demokratka stejně jako já," řekl.

Mezi piráty s mezinárodnímu zkušenostmi patří i další zájemce o vedení evropské kandidátky Ladislav Koubek, který mimo jiné pracoval v OSN jako expert na rozvojovou spolupráci a humanitární pomoc, podle svých slov "často i s nasazením vlastního života". Argumentoval také tím, že zná velmi dobře orgány Evropské unie, protože s nimi často spolupracoval, stejně jako zná české úřady, protože dělal pod ministerstvem zahraničí i Úřadem vlády. "V Bruselu se cítím jako doma," prohlásil.

Momentky z celostátního fóra pirátů v Táboře
Momentky z celostátního fóra pirátů v Táboře | Foto: Iva Studená

Hynek Melichar hned na začátku označil za svou nevýhodu, že je u pirátů teprve velmi krátce a mnozí jej ještě tolik neznají. "Na pirátech ale oceňuji to, že když jsem před rokem vstoupil a chtěl dělat to nejdůležitější, co by strana měla dělat, tedy politiku, tak mně strana tuto příležitost dala," chválil Melichar, který byl lídrem kandidátky v Olomouci do komunálních voleb.

Za svou velkou výhodu označil to, že vystudoval politologii a evropská studia, kde dosáhl na titul Ph.D., a deset let se věnuje mezinárodní bezpečnosti. "Často tady hovoříme o pirátské politice v souvislosti s tím, na čem vznikla. Svobodný software, svoboda internetu. Ale s tím, jak strana roste, tak se domnívám, že by měla rozšiřovat i své portfolio témat," prohlásil na fóru.

Poslanec Mikuláš Peksa je ze všech kandidátů nejznámější, hned na začátku prohlásil, že evropské volby jsou v Česku ty nejdůležitější volby, byť opomíjené. "Musíme to jako piráti změnit, musíme trpělivě vysvětlovat, proč jsou eurovolby důležité a proč je důležité, aby tam místo tradičních stran zasedli piráti. Nepotřebujeme zákazy, nepotřebujeme nařízení pro nařízení, nepotřebujeme, aby nám někdo omezoval internet," tvrdil Peksa, podle kterého musí tyto volby strana vyhrát, aby mohla prosazovat liberální, proevropskou a moderní Evropu. "Evropa může zůstat svobodná jen tehdy, pokud se dokáže postavit Orbánovi a jemu podobným, " vzpomněl mimo jiné maďarského premiéra Viktora Orbána.   

Po výběru lídra hledali členové strany ještě kandidáty na dalších místech. Zájem byl obrovský, do voleb chtěly tři desítky osob. O obsazení zbývajících pozic kandidátky piráti rozhodnou později v elektronickém hlasování. Termín pro podání kandidátních listin na ministerstvo vnitra je 19. března.

 

Právě se děje

Další zprávy