Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Piráty do eurovoleb vede Kolaja, chtějí 20 procent. Bartoš: Sestavíme i vládu

Autor: ČTK, ula - 
10. dubna 2019
10:00

Lídrem Pirátů pro volby do Evropského parlamentu bude softwarový specialista Marcel Kolaja, ve stranických primárkách porazil poslance Mikuláše Peksu. Kandidáti na lídra se v sobotu v Táboře shodli, že hlas Česka musí být po květnových volbách v Evropské unii více slyšet. Uváděli také, že by se chtěli zaměřit na digitální agendu, na rozvojová témata spojená s migrací nebo na problematiku mezinárodní bezpečnosti. Piráti chtějí získat 20 procent hlasů. Příští rok plánují získat zastupitele ve všech krajích a v nejbližších sněmovních volbách v roce 2021 chtějí být alternativou k hnutí ANO, porazit ho a sestavovat vládu.

Kandidáti na lídra v debatě před volbou mluvili na sjezdu v Táboře o snaze vytvářet moderní, liberální a demokratickou EU. Zdůrazňovali také, že nelze stavět proti sobě EU a Česko, protože i Česko je součástí Evropy. Argumentovali rovněž svými odbornými znalostmi, ze kterých většinou vyvozovali, v jakém výboru by chtěli působit.

O pozici lídra kandidátky se ucházeli poslanec Mikuláš Peksa, člen předsednictva mezinárodní organizace pirátských stran Pirate Parties International Ladislav Koubek, softwarový specialista Marcel Kolaja, vedoucí personálního odboru strany Jana Koláříková, vysokoškolský učitel Hynek Melichar a chemik Ondřej Kolek.

Odpoledne celostátní fórum vybralo ještě kandidáty na druhém až pátém místě, ucházely se o ně tři desítky osob. O obsazení zbývajících pozic kandidátky Piráti rozhodli později v elektronickém hlasování.

Piráti chtějí porazit ANO. I ve sněmovních volbách

„Čekají nás volby o budoucnost Evropy. Volby, které určí, zda se do Evropského parlamentu dostanou exituchtivé populistické či extremistické strany, které skutečně mohou zapříčinit rozklad tak důležitého projektu, jakým bezesporu Evropská unie je. A tomu se s Piráty nejen z České republiky, ale i z celé Evropy chceme odvážně postavit,“ řekl předseda strany Ivan Bartoš.

Strana podle něj bude usilovat o co největší počet europoslanců a o získání silného slova v názorově blízké frakci Evropského parlamentu. Za cíl označil získání 20 procent hlasů. V minulých evropských volbách před pěti lety čeští Piráti těsně neuspěli, získali 4,78 procenta hlasů. Jedinou pirátskou europoslankyní je v tomto volebním období Němka Julia Redaová, která v EP působí ve frakci zelených.

V příštím roce chtějí Piráti proniknout do všech krajských zastupitelstev, teď působí ve třech krajích a v Praze. „V roce 2021 chceme vyhrát volby a sestavovat vládu,“ řekl Bartoš za mohutného potlesku shromážděných členů strany. Na základě výsledků některých průzkumů, které řadí Piráty na druhé místo za hnutí ANO, označil svou stranu za lídra opozice.

Piráti do budoucna chtějí být lídrem liberálního politického středu a Bartoš dnes vyzval k vytypování dalších voličských skupin, které by strana mohla oslovit. Piráti se podle něj musí zasazovat o svobodnou, vzdělanou a digitálně propojenou společnost. „Jen ta vede k prosperující ekonomice, která umožní kvalitu života v budoucnosti,“ řekl Bartoš.

Kandidátka Pirátů pro volby do Evropského parlamentu:

  1. Marcel Kolaja
  2. Markéta Gregorová
  3. Mikuláš Peksa
  4. Lukáš Blažej
  5. Jana Koláříková
  6. Ondřej Kolek
  7. Nina Špitálníková
  8. Eva Tichá
  9. Lukáš Lev Červinka
  10. Michal Gill
  11. Jiří Hoskovec
  12. David František Wagner
  13. Michal Šalomoun
  14. Magdaléna Daňková
  15. Matej Šandor
  16. Linda Matušková
  17. Petr Jirman
  18. Dan Leština
  19. František Kopřiva
  20. Hynek Melichar
  21. Jiří Jansa
  22. Jan Lička
  23. Michael Polák
  24. Ladislav Koubek
  25. Pavel Tauer
  26. Barczi Šimon
  27. Miloš Vlach
  28. Jiří Lehejček

joz447 ( 1. května 2019 12:05 )

V první řadě by měli piráti přestat hulit protože jim už pořádně
kape na karbyt!

kradlous ( 11. dubna 2019 13:06 )

Bartoš by měl již konečně přestat hulit když chce sestavovat vládu.

hejhej ( 10. dubna 2019 13:30 )

Jsou piráti tak hloupí, sebestřední nebo neustále zdrogovaní ???? Kdo by volil vítače vrahů a násilníků ???

petr12 ( 10. dubna 2019 11:56 )

pokud budete volit vyhulenou pakáž mladých svazáku čeká vás to samé co v Anglii,Němacku,Francii atd chrante své děti,vnoučata,dědu,bábu psa před pakáži vátaču prpojenou aktividty,neziskovky,fetáky,sluničkáři,kavárnou!Podobný sajrajt se dostal k moci jmenovaných státu a výsledek katastrofa jejich občané se bojí ve vlastní zemi jsou vražděni,podřezávaní,znásilnovaní,terorismus a to vše pod dohledem politiku EU to chcete!!!!

joachimk ( 5. února 2019 10:18 )

Je vidět, že chlapci už mají na lepší matroš. Asi proto se k nim hlásí pisálky velkými písmeny. Všeho do času. Už Masaryk psal na instagramu, že po fetu se blbne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa