Na Kvildě bylo v noci 30 stupňů pod nulou, mrznout bude i v dalších dnech

Studio 6 Víkend: Česko se probudilo do mrazivého rána (zdroj: ČT24)

Sněžení v Česku vystřídaly mrazy. Na stanici Kvilda-Perla, Jezerní Slať bylo v osm ráno minus 32,4 stupně. Zimní počasí má podle meteorologů vydržet celý víkend. Lavinové nebezpečí v Krkonoších kleslo na třetí stupeň, lidé by ale stále neměli vyrážet na hřebenové túry. Kromě lavin hrozí třeba pád stromů zatížených sněhem. V některých oblastech Česka navíc může dopravu komplikovat zledovatělý sníh.

Sobotní ráno bylo podle meteorologa ČT Michala Žáka pro většinu území České republiky nejchladnějším ránem současné sezony. 

Velký mráz naměřila vedle Kvildy-Perly i stanice Rokytská slať, kde bylo minimum minus 29,2 stupně Celsia. Stanice Březník hlásila minus 28 stupňů, Volary, Luční potok minus 25,5 stupně a Rolava minus 25,3 stupně. Pod minus 20 stupňů teploty spadly ještě na stanicích Horská Kvilda, Hliniště, Pohoří na Šumavě, Borová Lada a Kořenov, Jizerka. 

Při projasněné obloze se během noci a sobotního rána teploty na většině území Česka pohybovaly mezi minus šesti až deseti stupni. V místech se sněhovou pokrývkou kolem minus 13 stupňů Celsia.

Víkend na českých horách
Zdroj: ČT24

V průběhu dne by se měly teploty vyšplhat na minus tři až jeden stupeň. Na horách by mělo být chladněji – okolo minus šesti stupňů. Podobné teploty by měly vydržet po celý víkend.

Na horách je přitom stále velké množství sněhu. Například v Krkonoších a Beskydech leží v některých oblastech až dva metry, uvedl Žák. Přes metr a půl mají podle něj i hřebeny Jeseníků, Jizerské hory a některá další pohoří.

V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí

Lavinový stupeň v Krkonoších klesl v sobotu ráno ze čtvrtého na třetí. Platit by měl i v neděli, uvedli horští záchranáři na webu. Čtvrtý stupeň platil od úterý a v Krkonoších se vyhlašuje pouze výjimečně. Riziko lavin je ale stále značné  – mezinárodní stupnice má celkem pět bodů.

Turisté by neměli vstupovat na svahy se sklonem nad 35 stupňů a měli by se vyhnout lavinovým katastrům. Túry vyžadují velkou opatrnost a výbornou znalost lavinové problematiky.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Obecně stále platí, že lidé by v těchto dnech neměli vyrážet na hřebenové túry. Stromy jsou totiž mnohdy obalené vrstvou těžkého sněhu a může hrozit, že spadnou. Popadané stromy a větve můžou navíc komplikovat záchranářům práci v terénu.

Stalo se tak například v pátek pozdě večer, kdy členové horské služby v Jizerských horách v obtížném terénu zachraňovali vyčerpaného jednadvacetiletého turistu. Mladý muž pěšky vyrazil bivakovat pod vrchol Smrku. Kvůli popadaným větvím se záchranáři na místo nedostali sněžným skútrem a při hledání museli použít skialpinistické lyže.

Zledovatělý sníh se objevuje především na silnicích v horských oblastech

Sníh zůstává také na některých silnicích, kde může komplikovat dopravu. Zvýšenou opatrnost musí řidiči stále dodržovat například na horách v  Moravskoslezském kraji, upozornilo v sobotu ráno Ředitelství silnic a dálnic. V Beskydech podle něj leží ujetá posypaná vrstva sněhu, ve vyšších polohách na Opavsku jsou místy zbytky zledovatělého sněhu.

Silnice I/56 mezi Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, zůstává i nadále pro kamiony uzavřená. 

Na východě Čech jsou silnice ve výše položených oblastech sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Podle silničářů jsou totiž pokryty ujetou a zledovatělou vrstvou sněhu. Místy se můžou tvořit i námrazy.

Podobná situace panuje i na vozovkách ve vyšších polohách Jesenicka a Šumperska v Olomouckém kraji. Výše položené silnice na Vsetínsku udržované inertním posypem pokrývala v sobotu ráno uježděná vrstva sněhu o tloušťce pěti až deseti centimetrů. Na Kroměřížsku musí být řidiči opatrní ve vyšších polohách Hostýnských vrchů, silnice tam mohou namrzat. 

Na Vysočině leží ujetá a zledovatělá vrstva sněhu pouze na některých vedlejších tazích. Obdobná situace je podle silničářů také v na jihu Čech.  

Mezi  Bartošovicemi v Orlických horách a Neratovem se v sobotu dopoledne střetl sypač s autobusem, ve kterém cestovalo asi 13 lidí. Oba řidiči a jedna pasažérka utrpěli lehká zranění. 

Počasí
Zdroj: ČT24

Zimní počasí by  mělo v Česku zůstat i v následujících dnech. „Je tedy vysoce pravděpodobné, že minimální noční a ranní teploty budou klesat k obdobným hodnotám jako dnešní (sobotní) ráno,“ uvedli meteorologové.