Muž chtěl bivakovat v Jizerských horách. Pátrala po něm horská služba

  13:02
V pozdních hodinách v pátek večer hledali horští záchranáři ztraceného turistu v Jizerských horách. K muži se vydali na skútru, ale kvůli nepřístupnému terénu museli pokračovat až k němu na skialpinistických lyžích. Turista byl vyčerpaný a začínal být podchlazený. Horská služba varuje, aby se lidé na výpravy nevydávali sami a rozhodně, aby v horách nebivakovali.

(ilustrační snímek) | foto: Horská služba Jeseníky

„Výzva přišla záchranářům od dispečinku linky 155 Libereckého kraje s tím, že jednadvacetiletý turista neví přesně, kde se nachází, je vyčerpaný a začíná být podchlazený,“ uvedl mluvčí horské služby Radek Zeman.

Záchranáři se s mužem spojili po telefonu, nicméně jim nedokázal určit, kde přesně se nachází. 

„Jediné, co jsme věděli, bylo, že je někde na modře značené cestě mezi vrcholem Smrku a Novým Městem. Snažili jsme se tedy na přibližné místo dojet sněžným skútrem,“ uvedl k okolnostem Tomáš Prchal, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

K modré stezce se však záchranářům na skútru nepodařilo dojet. Přes cestu leželo mnoho popadaných větví a části stromů, které se zlámaly kvůli těžkému sněhu. 

V horách nyní leží vysoká vrstva sněhu. Záchranáři proto k ztracenému turistovi pokračovali na skialpinistických lyžích. „Ale ani ty nám příliš v těžkém terénu nepomohly. Nakonec se nám ale podařilo muže najít,“ uvedl Prchal.

Záchránáři zjistili, že muž je vyčerpaný a začíná být podchlazený. „Byla jasná mrazivá noc, v důsledku podchlazení mohly nastat vážné zdravotní komplikace,“ varoval Prchal. 

Muže záchranáři trochu zahřáli a následně mu ušlapávali cestu, protože na Smrk vyrazil pouze pěšky a chtěl tam bivakovat. Dovedli ho ke skútru a transportovali před půlnocí do Bedřichova. 

„Stromy jsou obalené vrstvou těžkého sněhu a zlomené leží přes cesty. Na mnoha místech také hrozí pády větví i celých stromů přímo na neopatrné turisty. Nedoporučujeme tedy túry především na hřebenech hor a už vůbec nedoporučujeme cesty osamoceným turistům, zvláště s touhou v těchto podmínkách v horách bivakovat,“ varoval René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory s tím, že varování se netýká upravených tras.

Autor: