Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Suverénní Francouzky ovládly Ruhpolding po 25 letech, Češky zachraňovala devátá Vítková

České biatlonistky nedokázaly navázat na třetí místo ze štafety v Oberhofu a v dalším závodě Světového poháru skončily až deváté. Triumf v německém Ruhpoldingu si zajistily téměř bezchybné Francouzky, které zde navázaly na 25 let starý úspěch. Stříbro braly Norky, třetí byly reprezentantky Německa.

Anais Chevalierová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Další ženská štafeta v Německu už tolik radosti českým fanouškům nepřinesla. Biatlonistky nezopakovaly úspěch z Oberhofu a v Ruhpoldingu propadly. Výsledek zachraňovala na závěrečném úseku Veronika Vítková, ale ztrátu, kterou nabraly reprezentantky před ní, už dohnat nestihla a na lepší umístění musela zapomenout.

Velkou ztrátu nabrala Jessica Jislová, která se propadla ze čtvrté příčky až na 14. místo. "Cítila jsem se lépe (než ve sprintu). Dneska jsme měly skvělé lyže. Na stojce jsem byla hrozně dlouho. Chtěla jsem to trefit na co nejméně ran, ale ta první dobíjená mě mrzí, to bylo zbytečné," uvedla Jislová, která se vrátila do sestavy po nemoci na úkor Lucie Charvátové.

Markéta Davidová pak skvělým během předávala jako devátá, ale Vítková se už neposunula. Celková bilance sedmi dobíjení nebyla v mezinárodní konkurenci špatná, ale výrazně horší běh ve srovnání s dalšími týmy na nejlepší nestačil.

"Já jsem se hlavně snažila zachránit to, co jsem pokazila v té ležce, takže tam nebylo moc na výběr. Já jsem prostě musela jít dopředu, protože si myslím, že jsem to vůbec nepodržela, ale lyže jely fakt výborně," dodala Davidová.

Štafetu ovládly Francouzky, které dobíjely jen čtyřikrát. Od poloviny závodu se držely na čele před Norskem a Německem a v závěru pohlídala náskok po Braisazové i Chevalierová, které neuškodila ani chyba na poslední položce. Stříbro zajistila Norkám Röiselandová, třetí skončila Herrmannová.

Jak závod probíhal?

Od úvodu se v čele držely Italky, Francouzky a Norky, ale druhá polovina závodu měla pořadím zamíchat. Wiererová, která se vrátila do italské štafety, sice předávala na prvním místě, poté se ale začaly její krajanky propadat. Ještě v polovině závodu se Jihoevropanky držely vedoucích Francouzek, po páté položce se ale pole proměnilo.

Braisazová si vytvořila zajímavý náskok, a protože se Gontierová z Itálie protrápila na střelbě, odskočila Francouzka do pohodlného vedení. Za ní se na chvíli držely i Slovenky, ale těm se v závěru nedařilo. Davidová musela na celkové páté položce dokonce třikrát dobíjet, a tak se Češky propadly až na průběžné 18. místo.

Norské biatlonistky pak díky vynikající Eckhoffové poskočily až na druhé místo před Němky, a na její práci navíc navázala Röiselandová. Davidová ještě vykřesala naději pro Vítkovou, ale ta už deváté místo ani přes pouhé jedno dobíjení nevylepšila.

Chevalierová pak v závěru uhájila první místo před Norkami a také Němkami, které potvrdily domácí ambice a znovu se umístily na medailové pozici. Kromě Italek, které skončily až jedenácté, se nedařilo ani Ruskám, které byly předtím v Oberhofu první. Tentokrát musely dobíjet čtrnáctkrát a na vítězky ztratily 1:46 minuty. Slovenky doběhly šesté.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Francie (Simonová, Bescondová, Braisazová, Chevalierová) 1:09:27,7 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení), 2. Norsko (Solemdalová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Olsbuová Röiselandová) -11,5 (0+7), 3. Německo (Hinzová, Dahlmeierová, Preussová, Herrmannová) -23,4 (0+9), 4. Švédsko -1:29,0 (0+9), 5. Rusko -1:46,2 (0+14), 6. Slovensko -1:57,6 (1+7), ...9. ČR (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková) -2:22,2 (0+7).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články