fb pixel Parta, ke které se přidat nechcete: Cobain, Hendrix, Joplinka a další z proslulého Klubu 27 – G.cz
Vyhledávání

Parta, ke které se přidat nechcete: Cobain, Hendrix, Joplinka a další z proslulého Klubu 27

+ DALŠÍCH 9 FOTEK + DALŠÍCH 10 FOTEK

Jsou spolky, ke kterým chcete patřit za každou cenu, slavný Klub 27 mezi ně ale nepatří. Vstupenkou do něj je totiž smrt v sedmadvaceti letech, navíc ideálně kvůli předávkování drogami nebo požití až moc velkého množství alkoholu. Na druhou stranu v něm čekají ty největší z rockových hvězd, jaké kdy naše společnost zplodila.

Kateřina Horáková
Kateřina Horáková 19.1.2019, 13:35

Začalo to v 60. letech

Mezi lety 1969 a 1971 opustila tenhle svět čtyřka rockových velikánů; zakladatel a první frontman The Rolling Stones Brian Jones, božský kytarista Jimi Hendrix, divoká Janis Joplin a rozervaný idol Jim Morrison. Co měli společného, tedy kromě lásky k hudbě, divokého životního stylu a zástupů fanoušků? Všichni zemřeli ve věku 27 let. Tehdy si toho ale nikdo nevšiml.

Až v roce 1994, kdy se k téhle partičce připojil zpěvák Nirvany Kurt Cobain, který nás taktéž opustil v sedmadvaceti, upozornili hudební fanoušci na to, že „všichni ti dobří umírají ve 27 letech“ a rozjely se teorie, jestli je to jen náhoda. Ostatně to trochu podpořila i Cobainova matka, která v médiích v reakci na synovu smrt prohlásila: „Je pryč a je v tom jejich stupidním klubu.“ Narážela tím právě na Hendrixe, Joplinku a Morrisona.

Od té doby se z Klubu 27 stal popkulturní pojem, který se postupně stal celosvětově známým. Pokaždé, když nějaký zbožňovaný muzikant s životním stylem rockové hvězdy zemřel drastickou smrtí nebo vlastní vinou, třeba na předávkování drogami, automaticky se stal jeho členem. Postupně se to rozšířilo třeba i na hvězdy stříbrného plátna nebo výtvarné umělce. Kdo všechno v tomhle depresivním spolku k dnešnímu dni je? Podívejte se do galerie:

Chcete-li přeci jen patřit do výše uvedené společnosti, přečtěte si návod na dietu podle Davida Bowieho, která vás ke Klubu 27 minimálně přiblíží.

Podobné články

Doporučujeme

Další články