Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Daroval svůj život, řekl Halík při dnešní mši za Jana Palacha

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. ledna 2019 22:50
Daroval svůj život, řekl Halík při dnešní mši za Jana Palacha

Katolický kněz Tomáš Halík
Autor: Smetanova Litomyšl

Praha - V kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze se dnes v podvečer uskutečnila vzpomínková mše za Jana Palacha, který se 16. ledna před 50 lety zapálil na Václavském náměstí v Praze a o tři dny později zemřel. Mši sloužil katolický kněz Tomáš Halík. Student filozofické fakulty se svým činem snažil probudit národ z letargie po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a přimět ho k odporu proti nastupující normalizaci.

Halík připomenul, že Palach svým činem bojoval proti rezignaci českého národa a proti vládnoucímu komunistickému režimu, který se snažil odstranit pozůstatky pražského jara. "Student Jan se svým činem stal absolutním světlem, které mělo v tom šeru polopravd a iluzí osvětlit pravdu o nás samotných," řekl Halík.

Palach ukázal, že pravda váží víc než život, doplnil. "Nezmařil vlastní život, ale daroval ho, aby si lidé uvědomili cenu pravdy a svobody," uvedl.

Halík varoval před dezinformacemi šířenými z východní Evropy a snahou některých českých politických představitelů upřednostňovat zájmy jejich východních sponzorů. Upozornil také na problém šíření strachu a paniky, ze kterých těží populističtí politici.

Výročí Palachova činu připomene tento týden mimo jiné výstava v horní části Václavského náměstí nebo odhalení pamětní dlaždice na nádvoří Univerzity Karlovy v místech, kde stála rakev s Palachovými ostatky v den jeho pohřbu. Vzpomínkové akce se budou konat po celé České republice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)