Dvakrát v sobotním mrazivém duelu skóroval Patrik Slaměna, další branky domácího Fastavu zaznamenali Pavel Vyhnal, Petr Hronek a Adnan Džafić. „Na to, v jaké jsou hráči zátěži, to bylo velmi slušné. Těší mě nejen výsledek, ale i předvedená hra. Některé momenty byly velmi dobré. Kromě pěti branek jsme si vypracovali také další šance,“ ocenil zlínský kouč Roman Pivarník.

Bílkův nástupce rozložil zátěž na všechny hráče. Šanci proti šestému týmu nejvyšší slovenské soutěže dostali také někteří junioři. Ševci proti Nitře nastoupili v obvyklém složení se třemi obránci, pěti záložníky a dvěma útočníky. Trenér Pivarník k žádným razantním změnám zatím nesáhl. „Podzimní zápasy jsem viděl, takže jsme vycházeli z tohoto rozestavení. Hráči to mají zažité, takže to můžeme používat dál. Uvidíme, jestli se dalším variantám budeme věnovat na soustředění v Turecku,“ říká jednapadesátiletý odborník.

Nový kouč Fastavu, který převzal šestý tým FORTUNA:LIGY ve čtvrtek, se na Letné teprve seznamuje. První dojem je ale pozitivní. Bývalý kouč Plzně, Bohemky nebo Brna si pochvaluje především spolupráci se zkušenými borci. „Je výborné, že tady jsou i hráči jako Jiráček, který prošel reprezentací nebo zahraničím. Domů ze světa se vrátili také Poznar s Železníkem, což je obrovská výhoda,“ myslí si košický rodák.

Konečný stav utkání 1:4, Piráti padli se Zlínem a čeká je náročný týden. (18.1.2019)
Honejsek a spol. se probudili. Čtvrtá lajna řídila výhru v Chomutově

Podle Pivarníka má současné zlínské mužstvo, které vstoupí do jarních odvet z šestého místa, potenciál na to, aby se i nadále zlepšovalo. „Tým znám, určitě má svoji kvalitu,“ ví Pivarník.

S vedením klubu nyní rozebírá situaci ohledně případných posil. Nejen někdejší výborný obránce cítí, že Zlín potřebuje sestavu doplnit. „Víme, že kádr je trochu užší. Pracujeme na tom. Uvidíme, jak to všechno dopadne,“ říká Pivarník.

Také nový trenér Fastavu věří, že se do mateřského klubu alespoň na hostování vrátí bývalý kapitán Jakub Jugas. „Určitě chceme stopera. Na tomto postu máme málo alternativ v případě, že přijdou zranění a karty. A také se poohlížíme po druhém brankáři,“ přiznává.

Nahradit Traorého s Beauguelem ovšem nebude zdaleka jednoduché. O střílení branek by se na jaře měli starat Poznar, Železník, Vyhnal či Jakubov, středová pozice číslo osm je ale zatím volná. „Zatím je brzy cokoliv říkat,“ míní Pivarník, kterého proti Nitře příjemně překvapili mladí hráči. Skvělý duel ve druhé půli odehráli především Džafić se Slaměnou. „Chce to ale ještě více času. Nemůžeme se uchlácholit jedním výsledkem,“ zůstává Pivarník nohama pevně na zemi.

Pavel Vrba.
Trenér Plzně Vrba: Chceme vylepšit ofenzivu. Možnosti k tomu teď máme

Mimo hru zatím zůstává jediná zimní posila. Gruzinec Čanturišvili není po příchodu z Trnavy zdravotně v pořádku. „Ještě jsem ho neviděl ani v tréninku. Má problémy, svůj režim,“ říká Pivarník.

Od zahraniční akvizice si ale hodně slibuje. „Všiml jsem si ho v zápasech Evropské ligy. Vyloženě jsem ho nesledoval, ale zaujal mě,“ dodal zlínský kormidelník.

Ševci si v neděli odpočinou a od pondělí se vhrnou na další tréninkový cyklus. Už v pátek ale Jiráček a spol. odletí do Turecka. Na pobřeží Středozemního moře absolvují herní soustředění. V Beleku odehrají také tři přípravné zápasy. Domů se vrátí necelý týden před startem ligy.

Jan Matoušek ze Slavie (vpravo) proti Petrohradu.
Slavia, nebo návrat do Příbrami? Matoušek bojuje o místo


Přípravný fotbal –

FC Fastav Zlín – FC Nitra 5:0 (2:0)

Branky: 51. a 56. Patrik Slaměna, 15. Pavel Vyhnal, 17. Petr Hronek, 58. Adnan Džafić
Zlín: 1. poločas: 1. poločas: Šiška –Bačo, Buchta, Gajić - Nečas, Podio, Matejov, Jiráček, Hronek - Vyhnal, Železník.
2. poločas: Dostal – Bačo, Hnaníček, Cedidla – Holík, Podio, Slaměna, Džafić, Bartošák – Jakubov, Poznar