bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Lightning nadále dominují. Co je činí tak nebezpečnými?

19. ledna 2019, 16:00

Jiří Sameš

Tampa Bay Lightning byli před sezonou hlavním favoritem na zisk Stanley Cupu. Očekávání také zatím naplňují, když jsou krátce před přestávkou, určenou pro Utkání hvězd, na prvním místě celé zámořské soutěže.

Lightning si letošní sezonu zatím podmaňují. Po 48 odehraných zápasech mají na svém kontě celkem 74 bodů, což je o sedm více, než kterýkoliv jiný tým v National Hockey League, a o 14 více, než jejich nejbližší pronásledovatel ve Východní konferenci.

Na konci základní části mohou dosáhnout na 126 bodů, což by znamenalo rekord v počtu nasbíraných bodů za éry platových stropů. Ten mimochodem drží Detroit Red Wings ze sezony 2005/2006 – 124 bodů.

Čtěte také: Lightning válcují jednoho soupeře za druhým, překonají rekord?

O dominanci Blesků jsme vás informovali už minulý měsíc. Mužstvo přitom i nadále předvádí skvostné výkony. Z dosavadních 48 zápasů prohrálo po základní hrací době pouze desetkrát.

„Tampa je momentálně bezesporu nejlepším týmem v NHL. Mají tým natolik kvalitní, aby letos zvítězili,“ říká Greg Wyshynski, redaktor ESPN.

„Lightning si letos zatím jedou vlastní soutěž. Nemají žádné slabiny. V tuto chvíli jsou jasným favoritem,“ přidává se Dimitri Filipovic, také redaktor ESPN.

Proč Lightning dominují? Co je činí tak nebezpečnými?

Vražedný útok

Za 48 zápasů Bolts zvládli nastřílet 193 branek. V průměru na zápas vstřelí přes čtyři góly, což je skvělé číslo. Mužstvo Jona Coopera přitom zatím skórovalo v každém utkání. Během prosince mimochodem nasázelo 70 branek za 14 zápasů!

Pod vražednou ofenzivou Tampy Bay je výrazně podepsán Nikita Kučerov. Pětadvacetiletý Rus je s celkem 76 kanadskými body nejproduktivnějším hráčem NHL. Loni zaznamenal celkem 100 kanadských bodů, přičemž letos má potenciál dokonce na celkem 130 kanadských bodů.

„V jeho podání vypadá vše jednoduše a elegantně. Hraje výborně na puku, stejně tak i bruslí. Dělá hru velmi jednoduchou, i když je náročná,“ vysekává Kučerovovi poklonu Steven Stamkos, kapitán Lightning.

Výbornou sezonu má rozjetou také Brayden Point. Dvaadvacetiletý hokejista je s 30 góly nejlepším střelcem týmu a druhým nejlepším střelcem ligy. Na svém kontě má celkem 63 kanadských bodů. Je přitom až celkově 79. mužem draftu 2014.

„Nevypustí žádné střídání. Dokáže vytvořit velké množství gólových příležitostí. Vždy je ve správný čas na správném místě,“ chválí Pointa Stamkos.

Sám Stamkos se letos také nemá za co stydět. Ve 48 zápasech nasbíral za 24 gólů a 30 asistencí celkem 54 kanadských bodů. V prosinci si navíc vytvořil osobní maximum, když nasázel 14 gólů.

Ofenziva Blesků ale nyní pouze o Kučerovovi, Pointovi a Stamkosovi. Tým má totiž čtyři kvalitní útočné formace, které mohou kdykoliv udeřit.

Metu 10 gólů překonali kromě výše uvedených také Tyler Johnson (18), Yanni Gourde, Mathieu Joseph (oba 11) a Alex Killorn (10). Za zmínku také stojí Anthony Cirelli (devět gólů) a Cédric Paquette (osm gólů).

Zapomínat ale nesmíme na jméno Ondřeje Paláta a J. T. Millera. Oba mají na svém kontě menší počet gólů jen proto, že vynechali několik zápasů kvůli zranění.

Široký kádr

Lightning mají natolik kvalitní a široký kádr, že se občas mezi zdravými náhradníky objeví zkušení hokejisté jako Braydon Coburn, Anton Strålman či Ryan Callahan. Stále místo v týmu si totiž vybudovali mladíci Erik Černák a Adam Erne.

„Cílem každého hráče je nastoupit, pokud možno, do co největšího počtu utkání. Kluci tady ale vědí, jaký je náš plán,“ říká trenér Cooper.

Veteránům (Coburnovi, Strålmanovi, Callahanovi) navíc může odpočinek v průběhu sezony přijít vhod v následném play-off.

„Těch šest nebo osm zápasů, kdy jsou někteří hráči mimo, nám může určitě pomoci ve vyřazovacích bojích,“ potvrzuje Cooper.

Lodivod Tampy si navíc pochvaluje nesobeckost svých svěřenců.

„Jsem přesvědčen, že jeden z důvodů, proč jsme tak úspěšní, je nesobeckost hráčů.“

Neskutečný Vasilevskij, překonání nepřízně osudu

Základem úspěchu každého mužstva v hokeji a obecně v týmových sportech je mít na soupisce kvalitního brankáře. Andrej Vasilevskij je tím mužem pro Lightning.

Čtyřiadvacetiletý Rus má i v letošní sezoně parádní čísla. Několik týdnů přitom musel vynechat kvůli zranění. I tak ale v 27 startech zaznamenal 19 výher, průměr obdržených branek 2.48 a procentuální úspěšnost zákroků 92.5.

„Je neskutečný. V zápasech často bývá suverénně naším nejlepším hráčem,“ shodují se v Tampě.

Když už byl mimochodem Vasilevskij mimo hru, dokázal jej skvěle zastoupit Louis Domingue, který si při 13 startech připsal 11 výher.

Kromě Vasilevského ale Bleskům chyběl určitou dobu také Victor Hedman. Za nejlepšího obránce minulé sezony ale výborně zaskočil bývalý kapitán New Yorku Rangers Ryan McDonagh.

„Mac letos odvádí skvělou práci. Nejenže je výtečný v defenzivě. Dokáže také velmi dobře podpořit útok," zmiňuje Hedman na dresu McDonagha.

Mimo hru byli na několik zápasů i (už zmiňovaní) Miller a Palát, ale také Strålman.

Speciální týmy

Hranici mezi úspěchem či neúspěchem v dnešní NHL určují také velmi často tzv. speciální týmy (přesilová hra, hra v oslabení).

Bolts se mohou aktuálně pyšnit vůbec nejlepší přesilovkou a šestým nejlepším oslabením. Jejich procentuální úspěšnost na přesilové hře je 29.0 a procentuální úspěšnost na oslabení 83.9. Ne každé mužstvo se může pochlubit takto vysokými čísly v obou těchto aspektech hry.

Zklamání v předchozích play-off

O motivaci vyhrát Stanley Cup mají Lightning letos bezpochyby postaráno. Třikrát za poslední čtyři roky se totiž dokázali probojovat do finále Východní konference, avšak vždy pro ně sezona skončila velkým zklamáním.

Dosáhnout (podruhé v historii klubu) na nejcennější sportovní trofej mohli na jaře 2015. V šestizápasové bitvě ovšem nestačili na Chicago Blackhawks. Loni jim stopku vystavili ve finále konference v sedmizápasové bitvě Washington Capitals.

„Loňské vyřazení bylo obrovským zklamáním. Letos ale mám pocit, že to bude jiné. Nemám obavy, že bychom sundali nohu z plynu,“ věří Stamkos.

„Chceme vyhrát každý zápas,“ doplňuje odhodlaně.

Podaří se Lightning konečně prolomit prokletí a dotáhnout letošní, zatím fantastickou sezonu v jejich podání, až do úspěšného konce?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.