U Libye se potopil nafukovací člun s běženci, pohřešuje se 117 lidí

Po havárii nafukovacího člunu u libyjských břehů se pohřešuje 117 lidí. Na plavidle, které se potopilo v pátek odpoledne, se snažilo k italským břehům dostat více než 120 lidí. V sobotu o tom s odvoláním na výpovědi trojice přeživších informoval Flavio di Giacomo z Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Řím (Aktualizováno: 17:11 19. 1. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti na lodi ve Středozemním moři

Podle IOM jen během minulého roku zmizelo, nebo zemřelo 2297 migrantů, kteří se do Evropy pokoušeli dostat po Středozemním moři. Ilustrační foto.

Nehodu přežili dva Súdánci a jeden občan Gambie, kteří byli po záchraně silně podchlazení. Migranti, kteří na člunu cestovali, pocházeli především z Nigérie, Kamerunu, Gambie, Súdánu a Pobřeží slonoviny.

Migranty z lodi ve Středozemním moři si rozdělí devět evropských států. Na moři čekali přes dva týdny

Číst článek

Podle mluvčího IOM mělo být na palubě také deset žen a dvě děti, z nichž jednomu byly jen dva měsíce.

Člun vyplul ve čtvrtek v noci z města Garabulli v Libyi. Po zhruba jedenáctihodinové cestě z něj začal unikat vzduch a člun se začal potápět. Lidé pak napadali do moře.

Nafukovací člun spatřila posádka letadla italského letectva asi 50 kilometrů severně od libyjského hlavního města Tripolisu. Na místo shodila záchranné nafukovací čluny.

Když o něco později na toto místo přiletěl vrtulník z italské vojenské lodi Duilio, podařilo se zachránit jen tři migranty. Jejich člun už nalezen nebyl.

Podle IOM jen během minulého roku zmizelo, nebo zemřelo 2297 migrantů, kteří se do Evropy pokoušeli dostat po Středozemním moři. Celkem v roce 2018 přišlo po moři do Evropy 116 959 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme