BEZLEPKOVÝ FRANCOUZSKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

BEZ LEPKU / BEZ LAKTÓZY / VEGAN / SLADKÉ / DEZERT
Bezlepkový francouzský jablečný koláč

Chtěli jsme s Chicem udělat Gabče radost. Měla v sobotu dopoledne focení a celý týden se o naše žaludky starala. Tohle je oficiální verze. Ve druhé verzi se mi sželelo kazících se jablek a dal jsem jim, já dobrák, druhou šanci. Vyberte si, co je vám bližší.

Vařím nejradši, když jsem doma sám. Můžu postupovat svým vlastním tempem a dělat chyby. Těch je teda minimum :-) ale i na ty nejmenší mi Gabča, zdánlivě nevnímajíc, upozorní a div si u toho neprotočí panenky.

DOBA PŘÍPRAVY

Příprava 25 min. / Vaření 25 min.

INGREDIENCE

Na těsto

250 g mandlové mouky
2 lžíce tapiokové mouky nebo arrowroot mouky
3 lžíce javorového sirupu / medu
3 lžíce ghí
1 lžička vanilkového extraktu

Na spodní vrtsvu jablek
3 větší jablka (cca 450g)
1 lžíce ghí
2 až 3 lžíce javorového sirupu
¼ lžičky mleté skořice
kůra z 1 průměrného bio citrónu

Na horní vrstvu jablek
3 větší jablka (cca 450g)
1 lžíce ghí
2 až 3 lžíce javorového sirupu
¼ mleté skořice

POSTUP

  1. Předehřejeme si troubu na 160°C.
  2. Ve velké míse smícháme 250g mandlové mouky a 2 lžíce tapiokového škrobu (mouky) nebo arrow root mouky. Zamícháme, aby se obě spojily. Přidáme 3 lžíce javorového sirupu nebo medu, 3 lžíce ghí v pokojové teplotě a 1 lžičku vanilkového extraktu. Metlou zamícháme. Těsto poté rukama uhněteme a zabalíme do potravinové fólie a necháme ho 15 min odpočinout. Prý mu to pomůže.
  3. Rozložíme si patřičný kus pečícího papíru na pracovní desku. Budeme na něm válet těsto a pak umě obracet do formy. Na tuhle fázi jsem si vzal na pomoc ještě trochu mouky jako ochranu před lepením těsta na váleček. Sáhl jsem po pohankové mouce, abych si nekontaminoval odpočinuté těsto lepkem. Uvalíme si ideální kružnici ve velikosti vaší formy. Já jsme použil tu s průměrem 24 cm. Měřil jsem si ji Gabčiným pravítkem a pak jsem ji vymazal pořádně ghí másledm. Teď přichází ta největší zábava. Možná se to dá udělat lépe, ale já pečící papír otočil vzhůru nohama tak, aby mi těsto vypadlo přímo do formy. Ano, je to tak, netrefil jsem se úplně přesně, ale to co vypadlo vedle, jsem vlastníma rukama vhnětal zpět do formy. Přichází na řadu další krok, u kterého jsem se dobře bavil. Vidličkou do těsta na dně formy uděláme významný počet dírek. A dáme na 10 min do trouby. Po 10ti minutách vyndáme z trouby a necháme chladnout.
  4. Připravíme se první vstrvu jablek. Oloupeme si 3 jablka a nakrajíme na měsíčky. U téhle vrstvy není potřeba, aby byli měsíčky stejné. Ale vezměte to jako trénink na to, co teprve přijde. Ve větší hluboké pánvi si na středním plameni rozehřejeme 1 lžící ghí, 2 až 3 lžíce javorového sirupu, kůru z jednoho průměrného bio citrónu a ¼ lžičky skořice. Zamícháme a přihodíme nakrájená jablka. Restujeme, občas zamícháme, asi 7 minut než jablka změknou. Pak se je druhou stranou lžíce pokusíme rozmačkat. Není potřeba to ale lámat přes koleno. Restujeme ještě chvíli, dokud se téměř veškerá tekutina nevypaří. Pak odstavíme.
  5. Nyní přichází těžké rozhodnutí, zda-li chcete mít horní vrstvu přehnaně nafintěnou a nebo krásně chaotickou. Já zkusil obě varianty. Doma vyhrála ta s měsíčky vyskládanými do kruhu. Ale prvně zapůsobila i ta nahodilá. Oloupeme si zbylá 3 jablka a nakrajíme pravidelné a na obou stranách stejně široké měsíčky. V další pánvi si rozehřejeme už notoricky známe ingredience. Tedy 1 lžíci ghí, 2 až 3 lžíce javorového sirupu a ¼ lžičky skořice. Přihodíme jablka a restujeme 5 minut. Odstavíme a necháme vychladnout. Abyste si pak při skládání jablečných puzzlí nespálili ruce.
  6. Lžíci rozetřeme pravidelně první vrstu jablek na vychladlou krustu. Poté strávíme několik nezapomenutelných chvilek s vyskládáváním druhé vrstvy jablek do pravidelného kruhu. Úspěšné provedení spočívá v chytrém rozvhrnutí. O něco lepší se jeví stav, kdy vám pár měsíčků ještě zbyde než kdyby vám chyběli a museli jste celý obrazec roztahovat. Jakmile máme hotovo, nenecháme ani kapku tekutiny z pánve nazmar a potřísníme s ní koláč. Šoupneme do trouby na 25 min. Pro ty, jako já, co se bojí, že jej připalí, doporučuji v polovině času formu s koláčem v troubě pootočit, aby byl se pekl pravidelně.
  7. S úsměvem a patřičnou pýchou servírujte.
imageimageimage

Zdar a sílu

Petr

Líbil se ti recept? Pomož nám ho šířit ...

Mohlo by ti ještě chutnat

Okomentuj recept

Moc rádi uslyšíme, co si myslíš. Povedl se ti recept? Jak jsi si jej upravil? Dej nám vědět a poděl se s ostatními.

Napsat komentář

ZDENA píše: #1

Už se těším na další báječné recepty

před 5 lety

DANČA píše: #2

V neděli jsem koláč zkusila upéct. Naštěstí jsem měla doma všechny potřebné ingredience. Koláč všem moc chutnal. Však jsme ho hned snědli. Děkuji za další výborný recept. Zítra se chystám na Kurkumový humus.

před 5 lety

Okomentuj recept

Tvůj e-mail nebude zobrazen.

Foodblog roku

2019

Foodblog roku přeskočil rok 2018 a rovnou vyhlásil vítěze za rok 2019. Nemůžeme být šťastnější, vyhráli jsme v hlavní kategorii - Food blog roku 2019. Jupíí a moc vám všem děkujeme!
vítěz food blogu roku

2017

Umisťujeme se na 2.místě v kategorii Cestování, na 3.místě ve Food Stylingu, na 5.místě ve Fotografii a jsme čtvrtí v absolutním pořadí. Máme z toho obří radost.

2016

Vyhráli jsme v kategorii Food Styling 1. místo za Foodblog roku 2016. Máme z toho obří radost.
vítěz food blogu roku

Kdo jsme?

Já jsem Petr. Jídlo je pro mě chvíle, kdy přestáváme pracovat a užíváme si. Pokaždé se těším jakou novou kombinaci Gábi na talíř vymyslí.

Já jsem Gábina. Nakupování kuchařek je pro mě stejným potěšením jako nákup bot. Prohlížení fotek jídla mě ale uspokojí podstatně více než listování v módních časopisech.

A kdo jsi ty?

Napiš nám tvoje křestní jméno a e-mailovou adresu a my ti pošleme vždy upozornění na nový příspěvek, rady, tipy, recepty a spoustu dalšího.

Mrkni se

Buďme na blízku. Spoj se s námi na sociálních sítích.

Napiš co hledáš & stiskni 'Enter'