Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pokud zničíme EU, skončí nám blahobyt. Zabetonovat hranice není řešení, říká lídr Pirátů pro eurovolby

Marcel Kolaja, lídr pirátů do eurovoleb. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Marcel Kolaja, lídr pirátů do eurovoleb. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pirátskou stranu povede do eurovoleb dlouholetý člen Marcel Kolaja, který byl dvojkou v posledních evropských volbách. O svých plánech coby případný člen Evropského parlamentu promluvil v rozhovoru pro Deník N. „Chci tvrdě hájit to, že Česko je součástí Unie,“ říká Kolaja.

Do posledních eurovoleb jste šel jako dvojka za Ivanem Bartošem. Jak se od té doby strana změnila?

Strana se rozrostla, to je zjevné. Současně se zvětšil politický záběr. S tím, jak máme úspěchy ve volbách, se zvětšila i mediální exponovanost, což je určitě dobře. Dokážeme naše myšlenky předávat veřejnosti, což se nám podle mě zatím daří.

Co se podle mě nezměnilo, je politická ukotvenost. Nevím, jestli je to pirátská terminologie, ale já tomu říkám pirátská kotva. Máme politickou kotvu, která nás táhne k našim tématům a jádru a odkud rozvíjíme naše myšlenky a témata do dalších oblastí politiky a života.

Po vaší volbě tady Ivan Bartoš vyprávěl historku, jak jste si museli v posledních volbách dělat vše sami, včetně stavění mediálních stěn. Myslíte, že vám v primárních volbách pomohlo, že jste si to ve straně „odpracoval“?

Myslím, že ano. Mohlo to mít roli v hlasování celostátního fóra. Vnímám to jako ukotvení nejenom k idejím, ale také k tomu, že členská základna dává důvěru těm, kteří jsou ve straně prověřeni. Ti lidé vědí, že na tématech, kterým se chci věnovat v Evropské unii, jsem pracoval už v České pirátské straně.

I v Praze vsadila strana na poměrně neznámého člověka, Zdeňka Hřiba. Vnímáte to jako stranickou cestu?

Nasazování mediálně známých osobností na kandidátku je možná jednodušší v tom smyslu, že získáte určitou skupinu lidí, protože ta osoba samotná ty voliče má. Je to ale velmi nebezpečné v tom, že taková osobnost nemusí být nutně spojena se stranou a nemusí věřit všem ideálům politické strany.

V tu chvíli vám vzniká problém, třeba jako u pana Teličky.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější