Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Být světlem pro jiné. Proti režimu se upalovali mniši, studenti i komunisté

  19:00
V roce 1963 se upálil buddhistický mnich Thich Quang Duc. Chtěl tak přimět jihovietnamský režim, aby zastavil perzekuci buddhistů. Drastickou formou protestu se později inspirovala řada „pochodní“ ve východním bloku. Proti sovětskému režimu protestovali sebeupálením například polský úředník Ryszard Siwiec, maďarský učeň Sándor Bauer nebo Češi Jan Palach, Jan Zajíc a Evžen Plocek.
Hořící vietnamský mnich Thích Quang Duc. Snímek byl oceněn World Press Photo a...

Hořící vietnamský mnich Thích Quang Duc. Snímek byl oceněn World Press Photo a jeho autor Malcolm W. Browne za něj získal i Pulitzerovu cenu. | foto: Malcolm BrowneAP

Od hlavní saigonské pagody vyrazil před desátou hodinou 11. června 1963 průvod buddhistických mnichů. S oranžovou barvou jejich rouch ostře kontrastoval modrý automobil, který průvod vedl. Mniši se zastavili na rušné křižovatce před kambodžským velvyslanectvím. 

Z auta vystupuje mnich Thich Quang Duc, jedna z autorit buddhismu ve Vietnamu. Doprovázejí ho dva další. Jeden z nich položil na silnici polštář, na který Duc usedl do lotosového sedu. Druhý mnich přinesl kanystr, otevřel ho a polil mnicha benzinem. 

Duc poté pronesl krátkou modlitbu. Pak škrtl a okamžitě začal hořet. Vzplanula první pochodeň, která měla v budoucnu zažehnout další. Ostatní mniši kolem hořícího Duka pláčou nebo se hořícímu muži klaní. Po několika minutách se bezvládné tělo sesulo k zemi.

Kromě mnichů byli na křižovatce i američtí novináři a fotograf Malcolm W. Browne pořídil snímky, které obletěly svět.

Duc v dopise na rozloučenou zdůraznil, že se k tomuto protestu rozhodl proto, aby jihovietnamský režim přiměl k nastolení náboženské tolerance. Sebeupálení v dopise označil jako oběť přinesenou na obranu buddhismu.

O sebeupalování ve Vietnamu informovaly také noviny v komunistických zemích. Často o nich psaly jako o součásti boje proti americkému imperialismu. Na konci šedesátých let se tato forma protestu stala inspirací pro mnoho osob ve východním bloku. Jan Palach nebyl první, koho čin mnicha k sebeobětování inspiroval.

Ryszard Siwiec se upálil na protest proti sovětské okupaci Československa.

8. září 1968 se na varšavském stadionu Desetiletí před očima desetitisíců Poláků polil rozpouštědlem a zapálil úředník Ryszard Siwiec. Protestoval proti účasti polských jednotek na okupaci Československa. Podobně se na hlavní kyjevské třídě 5. listopadu 1968 polil benzinem a zapálil čtyřicetiletý politický vězeň Vasyl Makuch. Učinil tak na protest proti okupaci a rusifikaci Ukrajiny sovětským režimem a proti invazi do Československa. O Siwiecovi nebo Makuchovi pravděpodobně Palach na rozdíl od sebeupálení vietnamského mnicha nevěděl. Palachův čin si rychle našel následovníky, i když asi jiné, než čekal.

„Podle dobové zprávy ministerstva vnitra bylo na území českých zemí v období od 16. ledna do 31. ledna zaznamenáno celkem deset případů pokusů o sebeupálení,“ uvádí historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Kromě Palacha zemřel ještě plzeňský dělník Josef Hlavatý. O něm však panují pochybnosti, jestli důvody sebeupálení byly politické, nebo osobní. „To, že byl několikrát na záchytce, neznamená, že má být zapomenut,“ říká Blažek. V době svého činu byl sice pod vlivem alkoholu, ale při ošetření v nemocnici mluvil o snaze protestovat proti sovětské okupaci. A po rozvodu s manželkou už mu nezáleželo na životě.

Zpráva v Rudém právu jako zdroj inspirace

Podle historika se v říjnu 1967 v Rudém právu objevila zpráva o buddhistických mniších ve Vietnamu – stovce dobrovolníků připravených se upálit na protest proti tamní perzekuci buddhistů. To pravděpodobně inspirovalo pasáže v dopisu Pochodně číslo 1, v nichž se praví, že nebudou-li do 21. ledna 1969 splněny Palachovy podmínky, vzplane další živá pochodeň.

Podle dostupných svědectví a archivních dokumentů skupina zmíněná v Palachově posledním dopisu patrně vůbec neexistovala. Přesto se upalovali další.

Jan Zajíc.

„Občané Republiky československé, protože se navzdory činu Jana Palacha vrací náš život do starých kolejí, rozhodl jsem se, že vyburcuji Vaše vědomí jako Pochodeň č. 2,“ napsal do dopisu šumperský student Jan Zajíc. Upálil se 25. února 1969 na schodech domu na Václavském náměstí. „Ať moje pochodeň svítí na cestu k svobodnému a šťastnému Československu. Jen tak budu žít dál,“ napsal. Pro „Pochodeň č. 3“ dokonce připravil kufr s hořlavinou a dalšími potřebami. Měla to být jeho spolužačka, která měla vzplát na Mezinárodní den žen 8. března. Nakonec to neudělala.

Posledním, kdo se upálil, byl komunista Evžen Plocek. Bylo to 4. dubna 1969 v Jihlavě. Kvůli pokračující cenzuře se jeho čin podařilo ututlat.

Podle studie psychiatra Milana Černého, který v roce 1969 analyzoval údaje získané mimo jiné od Veřejné bezpečnosti, se od ledna do dubna 1969 uskutečnilo v Československu celkem 29 pokusů o sebeupálení. Z nich jen tři – Palacha, Zajíce a Plocka – měly nepochybně politicky motivovaný charakter.

Jan Zajíc Po smrti Jana Palacha přijel do Prahy osmnáctiletý šumperský student Jan Zajíc. Společně se spolužáky přihlížel i Palachovu pohřebnímu průvodu. Několikadenní pobyt v hlavním městě se pro Zajíce stal podnětem k úvahám o politicky motivované sebevraždě. Vzhledem k tomu, že se k činu neodhodlal „jiný z vysokoškoláků“, jak očekával na základě prohlášení v Palachově dopisu, začal se k tomuto činu sám chystat. Do Prahy se vrátil 25. února 1969. Zajíc se kolem půl druhé odpoledne v domě č. p. 39 na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil. Zemřel na místě, aniž se mu podařilo vyběhnout z budovy ven.

Josef Hlavatý Jako druhý po Janu Palachovi zemřel mladý plzeňský dělník Josef Hlavatý. Na rozdíl od Palachova protestu byl ten jeho zpochybněn tím, že motivy údajně nebyly jen politické a souvisely s jeho osobními problémy. Hlavatý se 20. ledna 1969 kolem osmé hodiny večer zapálil na Dukelském náměstí (dnešní náměstí T. G. Masaryka) v Plzni. Podle archivních dokumentů z vyšetřování se na začátku ledna rozvedl. Část posledního osudného dne navíc strávil v restauraci Lidový dům, kde vypil několik piv. Pak vzal lahev petroleje a nalehko oblečený odešel na náměstí, kde se zapálil.

Ryszard Siwiec Palach nebyl první, kdo se na protest proti okupaci Československa upálil. Už 8. září 1968 se na varšavském stadionu Desetiletí polil rozpouštědlem a zapálil na protest proti účasti polských jednotek na okupaci ČSSR devětapadesátiletý polský úředník Ryszard Siwiec. Na magnetofonový pásek namluvil poselství, v němž obvinil Sovětský svaz z imperialismu a snahy rozpoutat novou světovou válku. Na centrálních oslavách dožínek, které se odehrávaly za přítomnosti nejvyššího stranického a státního vedení Polské lidové republiky, přihlížely kulturnímu programu desetitisíce osob. Protest však u nich nevyvolal reakci, kterou Siwiec patrně očekával.

Evžen Plocek Na Velký pátek 4. dubna 1969 se v Jihlavě zapálil devětatřicetiletý zaměstnanec továrny komunista Evžen Plocek. Patřil k aktivním zastáncům obrodného procesu ve straně a československé společnosti. Období pražského jara prožíval velmi emotivně a posrpnový vývoj veřejně kritizoval. 4. dubna se v průjezdu jednoho z domů na jihlavském náměstí polil dvěma lahvemi ředidla. Na náměstí se právě konala pouť. Jeho hořící postavu mezi kolotoči považovali lidé nejprve za další atrakci. Hasit ho začali až po delší chvíli. Zemřel o pět dní později v nemocnici. Vlivem cenzury měl jeho čin výraznější ohlas jen na Jihlavsku.

Sándor Bauer „Chtěl bych žít, ale národ a proletáři teď potřebují mé na uhel ohořelé tělo,“ napsal do dopisu na rozloučenou šestnáctiletý maďarský učeň Šándor Bauer. 20. ledna 1969 se na schodech Národního muzea v Budapešti polil benzinem a zapálil na protest proti okupaci ČSSR a přítomnosti sovětských vojsk v Maďarsku. Svůj čin provedl přímo pod vlivem zprávy o sebeupálení Jana Palacha, k jehož činu se přihlásil i v dopise adresovaném spolužákům. Podle tohoto textu se patrně považoval za leninistu, který vnímal tehdejší sovětský režim za deformovanou podobu komunistického ideálu.  

O činu Jana Palacha i jeho následovnících byl i pořad Rozstřel z 18. 1. 2019:

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...