Česko uctívá památku Jana Palacha. Mimořádně zvoní i katedrála svatého Víta v Praze

Lidé po celé republice uctívají památku Jana Palacha. Student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zemřel přesně před 50 lety. Tři dny po upálení na Václavském náměstí podlehl v nemocnici vážným zraněním. V Praze se v sobotu v 18 hodin rozezněly kostelní zvony, mimořádně se přidaly i zvoníci ve svatovítské katedrále. V Týnském chrámu na Staroměstském náměstí pak začala zádušní mše.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:38 19. 1. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrob Jana Palacha, Olšanské hřbitovy

Hrob Jana Palacha na Olšanských hřbitovech | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Na bohoslužbu dorazily stovky lidí. Ještě před začátkem zvoníci rozezněly na Týnském chrámu zvony, které uctili památku Jana Palacha.

Přidala se i další místa, třeba svatovítská katedrála na Pražském hradě.

Lidé v metropoli navštěvují pamětní místa, památníky v horní části Václavského náměstí nebo u Filozofické fakulty. Svíčky hoří také v Legerově ulici, kde bylo sanatorium, ve kterém Jan Palach zemřel.

Připomínkové akce ale probíhají i v jiných částech republiky. Ve Zlíně se třeba zapaluje několik stovek metrů dlouhý svíčkový řetěz, v České Lípě se zase koná takzvaný Pochod světla. 

V Ostravici u Frýdku-Místku v sobotu představitelé obce představili novou pamětní desku.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme