Vláda chce zrušit superhrubou mzdu až v roce 2021. Část opozice odklad kritizuje

Vláda znovu odloží nejméně o rok snížení daní a odvodů. Premiér Andrej Babiš (ANO) České televizi řekl, že kabinet chce zrušit superhrubou mzdu až v roce 2021. V příštím roce si podle něj výpadek v rozpočtových příjmech dovolit nemůže. Odklad kritizuje část opozice, ČSSD nevadí. Koaliční jednání o daních se budou konat v příštích týdnech, uvedla televize.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiére Andrej Babiš (ANO)

Premiére Andrej Babiš (ANO) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

O zrušení superhrubé mzdy od letošního roku ministerstvo financí mluvilo ještě loni v zimě. Tehdejší menšinová vláda ale pro návrh nenašla podporu ve sněmovně. Loni v únoru pak ministerstvo financí předložilo návrh na zrušení superhrubé mzdy a související snížení přímých daní.

Schillerová: Stát loni hospodařil s přebytkem 2,9 miliardy, jde o druhý nejlepší výsledek od roku 1996

Číst článek

Kvůli zákonu by veřejné rozpočty přišly o více než 22 miliard korun – o 15 miliard by přišel stát, o zbytek obce a kraje. Loni v září ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) mluvila o snížení daní od ledna 2020.

Spolu se zrušením superhrubé mzdy chtělo ministerstvo financí snížit daň z příjmu, přepočteno na hrubou mzdu by klesla z 20 na 19 procent. Zákon, který zruší superhrubou mzdu, počítá i s vyššími odvody živnostníků. Nově by platili daň z příjmu 19 procent místo současných 15 procent, klesl by jim ale daňový základ i pojistné a tím i celkové odvody, uvedla ČT.

Odklad daňové reformy kritizuje část opozice, například ODS a TOP 09. Vládní ČSSD posunutí termínu podle ČT nevadí, místo toho chce mluvit o vyšším zdanění korporací. Jiří Dolejš z KSČM, která vládu toleruje, televizi řekl, že další odklad působí trapně.

Zdanění superhrubé mzdy zavedl zákon z roku 2007. Znamená to, že základem daně z příjmů u zaměstnanců je hrubá mzda zaměstnance navýšená o odvody zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme