Nahlédnutí do časopisů o záhadách (4)

Doby, kdy se časopisy plně věnovaly jen a pouze záhadám, a také je tvořili ti, kteří záhady aktivně vyhledávali a řešili, jsou dávno pryč.

ReGeNeRaCe

Bývaly doby, kdy i tento časopis byl časopisem nejen o regeneraci sil a lidském zdraví, ale i pestrým časopisem s mnoha různými zajímavými články.

Časopis vznikl v roce 1992. Dlouhá léta měl nezaměnitelnou podobu s kratšími i delšími články, i podrobnými materiály na nejrůznější témata – menhiry, upíři, historie, psychotronika apod.

Situace se změnila v době, kdy z pozice šéfredaktorky odešla Ilona Manolevská. A jak časopis vypadá dnes? Podívejme se do lednového čísla.

Po otevření nás čeká celá reklamní stránka na to, jak se detoxikovat, což je dnes nejběžnější zaklínadlo, provázející kdejaký dryják.

Další stránka je pokrytá indickou mandalou s několika citáty moudrých.

Poté je zde dvoustrana s obsahem a nezbytným úvodníkem a kresbami, opět s citátem.

První strany jsou věnovány rozhovorem s Patricií Anzari (dříve Tervinová), autorkou psychoterapeutické metody jménem „aktivní egolýza.“ Je to vlastně reklama na její právě vydanou knihu.

Následuje stránka s výročími.

Další dvoustrana je reklamní – Zajímavosti na trhu – knihy, byliny, sirupy.

Na straně, věnované dopisům, se dozvíme, že antibiotika jsou na nic, důležitá je intuice.

Následuje opět strana s reklamou.

A je tu další článek, který je v úvodním odstavci označen jako rozhovor, tentokrát s majitelkou centra Acantha. Povídání ale není rozhovor, a je o tom, jak klienty zbavit stresu cestou různých meditací a Schultzovým autogenním tréninkem.

A je tu stránka o jakési Pavlíně, která má ráda červenou barvu, a proto pomocí ní léčí. V závěrečném pátém odstavci se dozvídáme, že zkusila i žlutou!

Následujících 5 stránek je opět rozhovor, tentokrát opravdový, s další ezoveličinou – Borisem Tichanovským. Rozhovor je přerušen celou stránkou s termíny jeho kursů, jako hubnutí a nezbytný „Pomoz sám sobě,“ za pouhých 6000 Kč, které však pomohou někomu jinému k dobrému živobytí…

Jedna stránka je věnována runě „Svět“, která mj. pomáhá i od elektrosmogu…

Na další dvoustraně je návod, jak se očistit čajem, a je tu opět reklama na nějaký dryják, co má očistit střeva.

Lednem začíná seriál, kdy se budou navštěvovat tajemná místa. První je Svatý kámen. Zelený blok s bílým textem je skutečně velmi příjemným pro namáhání očí…

Milovníky nových slov, které za poslední léta čeština bohužel vstřebala, je článek od psychoteraputky a „koučky“, o dětském odporu.

Následuje blok s vegetariánskou delikatesou a léčivými doporučeními Miroslava Duba, a dalším blokem s reklamou na něco BIO a RAW.

V článku o polévkách se dozvíme, že je třeba solit mořskou solí, a instantní polévky obsahují škodlivé množství NaCl, což je kuchyňská sůl a sodíkem v ní 😀 (s. 34) Článek je od autorky knihy o polévkách, takže jde vlastně o další reklamu.

Ale je tady stránka opravdové „Komerční prezentace“. Zelené kolečko o průměru asi 8 cm má přímo úžasné schopnosti. Vždyť je to vlastně biorezonanční zařízení, upraví vám auru, a je kompaktibilní s čakrami, což musí jistě každého přesvědčit. A koho nikoli, pak je tu ještě MUDr. Dino Tomič, gynekolog a porodník, zabývající se také kvantovou medicínou, opět s tímto zázrakem, za pouhých 990 Kč, v ruce.

Na dalších stránkách má čtenář vykročit přirozeně a uvolněně, což mu radí autorka projektu, jak se léčit přirozenou cestou.

Žlučník si vyléčíte kulatým obrázkem, složeným z 27 stejných fotek nějaké červené kytky na zeleném pozadí, poskládaných fotošopem vedle sebe. Jen uprostřed obrázku trochu ujela myš…

Další stránka Komerční prezentace je, jak využít cukrové tabletky, tedy vlastně homeopatii,neurologii – třeba po mozkové mrtvici… Rada k nezaplacení.

V článku „Aby nás škola bavila“ se dozvíme, že tam nesmí být nuda.

V rubrice, věnované tradiční čínské medicíně, se dozvíme, že puškvorec je na poruchy paměti. A následuje článek o další bylině se zázračnými účinky.

Další článek o barvách je překvapivě o permakulturní zahradě, kde je v zimě něco černé a něco bílé…

Následují rady bylináře a opět půl stránky reklamy na kapsle s extraktem byliny a na knihy.

A je tu další rozhovor s etnomuzikoložkou z Bosny, které v Čechách chybí pohostinnost a vřelost.

A jsme na stránce řádkové inzerce a inzerce na časopisy a publikace Regenerace.

Genderová studia v časopise zastoupí článek o tom, že muži jsou jako trubci.

Očima muže a ženy uvidíme takzvané přechodové rituály. A ve stejném duchu bohapustého tlachání se nese půlstránkový článeček o zalesněné mysli.

Nesmí chybět další pavěda, astrologie, se svými konstelacemi na rok 2019 a jejich vlivy na svět i ČR. Třeba takový Jupiter ovlivní projednání zákonů o činnosti léčitelů a Uran zase kryptoměny.

Fejeton je věnovaný rýži a předsevzetí.

A je tu další stránka s astrologickými konstelacemi na leden. Tak třeba 6. ledna mají obyvatelé Dálného východu čekat cyklóny, zemětřesení a výbuchy sopek. Vcelku jednoduše zjistíme, že tato konstelace Richardu Stříbrnému právě nevyšla, stejně tak i další předpověď, že 8.-9. ledna budou hvězdy přát teroristickým útokům.

Poslední stránky na obálce jsou opět plné reklamy.

Pomineme-li tedy bohapusté plky šarlatánů, pak je časopis vlastně úplně reklamním plátkem, kde se zjevně, i méně zjevně, dělá reklama na knihy, rozličné dryjáky, a služby různých „koučů“ a „guruú“.

Škoda papíru.