Eiffelova věž – co jste o ní nevěděli? Může se vám pěkně prodražit…

Myslíte si, že o téhle dominantě Paříže už víte úplně všechno? Přesvědčíme vás o opaku. Eiffelova věž se tyčí nad městem už více než jedno století, stále však své návštěvníky dokáže v mnohém překvapit.

Její plány byly navrženy u příležitosti stého výročí velké francouzské revoluce a velkolepé Světové výstavy v roce 1889. Její životnost měla být omezená na dvacet let, přesto si své místo v srdcích Pařížanů úspěšně vydobyla, takže ji můžeme obdivovat dodnes.

Tajné „hnízdo“ v srdci věže

Dnes o tom ví málokdo, krátce po otevření věže šlo však o menší skandál. Mohl za něj konstruktér Gustav Eiffel, který si uprostřed samotné věže vybudoval svůj vlastní soukromý pokoj. Bohatí měšťané si něco podobného pochopitelně nechtěli nechat líbit. Nabízeli mu proto i tučné sumy, jejichž prostřednictvím si chtěli tuto „oázu klidu na Pařížem“ pronajmout. Eiffel byl však rezolutní. Návštěvy zde sice přijímal, přes noc tu však nenechal nikoho.

Věděli jste, že: mezi významné návštěvníky patřil mimo jiné i Thomas Alva Edison?

eiffel1

Stále stejná Eiffelovka? Ale vůbec ne…

Od svého vzniku byla tahle kráska přebarvena už šestkrát, a to od červené až po okrově žlutou. A docela jinak vypadá také v noci. Osvětluje ji více než 20 000 žárovek. V zimě od soumraku do jedné hodiny ráno, v létě pak ještě o jednu hodinu déle. Dostat může třeba i vzhled francouzské trikolóry, když je třeba!

I Mata Hari…

Za tohle sice naše železná dáma úplně nemohla, nicméně právě na jejím rozhlasovém vysílači byla zachycena zpráva, obsahující jméno této údajné špionky a orientální tanečnice v jedné osobě. Život Mata Hari následně skončil na francouzském zámečku Vincennes.

Noční fotografie jen pod pokutou

Už jste někdy platili pokutu za zveřejnění fotografie? U Eiffelovy věže se to snadno může tát. Stačí ji vyfotit v noci. Jakékoliv zveřejnění takových fotografií si musíte předem domluvit u společnosti SNTE (Societé Nouvelle d´Exploitation de la Tour Eiffel) a zaplatit příslušnou částku za copyright. Jinak by se vám mohl výlet do Paříže pěkně prodražit.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.