Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ztracené voliče ČSSD chce Petříček získat zpět. A pro komunisty má mantinel

Autor: Jakub Veinlich - 
20. ledna 2019
05:10

Dát straně novou tvář a získat zpět ty voliče, kteří se od ČSSD odklonili. Takový by měl být úkol nového vedení sociálních demokratů, které zvolí březnový sjezd, řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (37, ČSSD) pro Blesk Zprávy. Do vlády nastoupil loni v říjnu a ve stejné době neuspěl v komunálních volbách na Praze 7. Přesto se do vnitrostranického boje pustil i on, ohlásil kandidaturu do vedení. Připomeňme, že ČSSD získala na podzim 2017 ve volbách do Poslanecké sněmovny jen 7,27 procenta hlasů

„Cílem je pro mě pomoci novému vedení získat novou tvář sociální demokracie, získat znovu důvěru voličů, především „natáhnout“ zpět ty, co jsme ztratili v posledních volbách,“ zdůvodnil Petříček své odhodlání kandidovat do vedení sociálních demokracie. Chce prý pomoci vybudovat nový a srozumitelnější program a také sjednotit rozhádanou stranu.

Nejčastěji se teď sociální demokraté dohadují především kvůli účasti ve vládě. Jedni jsou proti, Milan Chovanec například kvůli tomu odchází z Poslanecké sněmovny. Druzí pro. Petříček doufá, že ČSSD bude po březnovém sjezdu opět jednotná.

Co konkrétně chce ve vedení sociální demokracie změnit směrem do strany?

Pro mě bude důležité podílet se na formulování srozumitelnějšího programu a především hledání vnitřního konsensu. A na tom, jak tento program budeme komunikovat.

Chci se věnovat i tomu, co dělám nyní, to je zahraniční politika a naše postavení ve světě. Ale zároveň vnímám celou řadu otázek od nových změn v průmyslu a jaké to bude mít dopady na zaměstnanost a zaměstnance. Chtěl bych pomoct některými změnami v sociální oblasti, jako jsou exekuce, vzdělávání tak, aby lidé měli šanci v budoucnu uspět na pracovním trhu.

Jste spokojený s tím, jak se sociální demokracii vede ve vládě? A s tím, jak a jaké body se jí daří prosazovat?

Ve vládě jsme něco málo přes půl roku a myslím, že za tu dobu jsme prosadili už řadu priorit, se kterými jsme do vlády šli. Nicméně stále je co zlepšovat. Myslím, že sociální demokracie má ještě celou řadu otázek, které by chtěla svou účastí ve vládě prosadit. A s novým vedením sociální demokracie na tom budu rád spolupracovat i jako ministr zahraničních věcí.

Jak moc velká je pro vás komplikace, že sedíte sice ve vládě s hnutím ANO, ale k tomu, abyste prosadili alespoň některé své priority, potřebujete KSČM?

Komunistická strana není součástí této vládní koalice, vždy si musíme najít podporu ve Sněmovně pro prosazení našich návrhů. Na druhou stranu myslím, že v celé řadě otázek s hnutím ANO máme programový průnik, i proto spolu sedíme ve vládních lavicích.

Z pohledu zahraniční politiky je pro mě důležité, že tato vláda není podmiňována ústupky zahraniční politiky. Máme jasné programové prohlášení, které říká, že velký význam má naše členství v EU, že chceme rozvíjet naše vztahy s ohledem na bezpečnost i v rámci NATO, že posilujeme naši spolupráci se sousedy. A máme v tomto pro mě jasno i s panem premiérem.

Ale komunisté si dávají celou řadu podmínek, aby některé návrhy, které prosazujete, prošly...

Pro mě je důležité, že nebudeme ustupovat z našeho programového prohlášení, například v otázce našeho působení v aliančních strukturách. A vnímal bych negativně, kdyby byly požadovány jakékoliv ústupky.

To by pro Vás znamenalo co?

Nechci předjímat, ta situace ještě nenastala. Nicméně myslím, že je tedy například v oblasti naší bezpečnosti velká politická shoda a společenský konsensus, že nejlepší pro naši bezpečnost je členství v NATO a spolupráce v rámci Evropské unie. Není to jen o našem vztahu ke komunistům, ale o širokém společenském konsensu.

Nemělo by už nastat to, o čem se v rámci vaší strany dlouhodobě mluví, tedy přímá volba předsedy?

Na sjezdu budeme mluvit o změnách stanov. Nechci předjímat, jaký bude výstup z této debaty, podle mého názoru je potřeba, aby se i naše stanovy uzpůsobily nové době. A umožnily nám fungovat flexibilněji, rychleji, aniž bychom se vzdali některých základních principů, na kterých je sociální demokracie postavena: to je především demokratické rozhodování a především rozhodování našich členů.

A přímá volba předsedy? Měla by to být ta moderní změna?

Tuto záležitost už jsme ve straně diskutovali. Myslím, že bychom v sociální demokracii měli posilovat prvky přímé demokracie a větší zapojování členské základny do rozhodovacích procesů. V případě přímé volby předsedy jsem k tomu rezervovaný, nicméně jsem připraven se o tom bavit. Vím, že argumenty jsou na obou stranách té debaty.

Takže jste k tomu spíš rezervovanější, jestli tomu dobře rozumím?

V tuto chvíli ano, nicméně se i o tom nechám přesvědčit. Nejsem člověk, který by byl největším odborníkem na stanovy u nás ve straně. A budu rád, když kolegové, kteří se tím zabývají, předloží ty argumenty na sjezdu a ta otázka se otevře

Rád byste ve vedení ČSSD viděl ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, zmiňoval jste také pardubického hejtmana Martina Netolického, který ovšem už oznámil, že kandidovat nebude. Na vaši kandidaturu zareagoval dosavadní místopředseda strany Jaroslav Foldyna s tím, že když vy, tak on tedy kandidovat nebude. To vypadá, že ta strana není příliš konsolidovaná, jak to změnit?

Mluvil jsem o tom, které lidi si dovedu ve vedení představit. A kteří lidé by mohli přispět k tomu, že sociální demokracie bude mít novou tvář a bude pracovat na tom, aby lépe prosazovala vlastní program a lépe ho představovala srozumitelněji voličům a zároveň aby to byla moderní strana pro 21. století.

Jsem přesvědčený, že sjezd, který nás za několik týdnů čeká, by měl ukončit především to vnitřní hašteření. My jsme demokratická strana, která vede vnitrostranickou diskusi o programu a vnitřních otázkách o fungování strany, na druhou stranu bychom si měli uvědomit, že když se na něčem dohodneme, tak to prezentujeme jednotně a neokopáváme si neustále kotníky. 

V rámci ministerstva zahraničí máte mezi svými poradci někdejšího protokoláře Pražského hradu, blízkého spolupracovníka Miloše Zemana, Miroslava Sklenáře. Jak konkrétně působí na ministerstvu?

Pan Sklenář je externím poradcem, je to člověk, který pracoval na pražském hradě jako šéf protokolu už v době Václava Havla a Václava Klause. Je to člověk se zkušenostmi z veřejné sféry, pracoval i na magistrátu hlavního města Prahy na vyšších pozicích a já si vážím jednak jeho osobních zkušeností, ale i jeho zájmů o zahraniční politiku. A toho, že mi v některých otázkách nastavuje to zrcadlo, především pokud jde o organizační zkušenosti. Znám ho celou řadu let, je to skutečně odborník a fundovaný člověk.

Pana Sklenáře jste si na ministerstvo přivedl jako poradce vy, nebo vám byl doporučený z Pražského hradu? Právě proto, jaké okolnosti předcházeli vašemu jmenování?

S panem Sklenářem se znám celou řadu let, ještě z mého působení na magistrátu. Nedostal jsem ho doporučeného, oslovil jsem ho sám. Jak říkám, řadu let pracoval v protokolu na Pražském hradě, má zkušenosti se zahraniční politikou a je to odborník. Takže vnímám tuto stránku a nebyla to nějaká snaha se někde zalíbit.

Pracuje pro čínskou firmu CEFC. Nemohou být čínské zájmy v rozporu s politikou a nemůže být v jeho působení nějaké diplomatické riziko?

Pan Sklenář se neúčastní žádných oficiálních jednání, nevystupuje za ministerstvo zahraničních věcí oficiálně nikde na žádných úrovních a nemá ani žádný přístup k utajovaným a citlivým materiálům, takže v tomto riziko nevidím. Věřím, a o tom jsme také hovořili, že toto musí jasně oddělovat. Pro mě to ale není ta klíčová otázka. Bavím se s ním především o organizačních a administrativních záležitostech.

panda82 ( 2. března 2019 16:01 )

Petříčku pohádky se čtou večer, neoblbujte lid, no s těma Banderovcema jste to pos...ral, jestli vůbec víte kdo to byl, v tu dobu jste chodil ještě po hambálkách, tak studujte,a nevyhrožujte mantinely, ten debilní škleb vám sedí

Velemak ( 20. ledna 2019 14:23 )

A "dorazil" to tím, že pochody ukrajinských nacistů, zavedení SVÁTKU na "počest Bandery", je VNITŘNÍ ZÁLEŽITOST UKRAJINY!!! Je to NULA, která poslouchá příkazy z SS (Spojené státy), SA (Severoatlantická aliance), z EU a od Pocheho!!!

boxer ( 20. ledna 2019 12:42 )

Petříčku ruku na srdce , s tou vaší myš maš politikou získáte s prominutím PRD!! Voliči Vás prokoukli,jste prostě nevolitelní ,ale je to jen a jen vaše chyba. Potápíte se do věčných hlubin a to samé čeká STOP09 a KDU-ČSL !!

ivoadler ( 20. ledna 2019 10:39 )

Na satelitních televizích teď frčí pořady o Hitlerovi a nástupu fašismu v Německu. Svůj podíl na tom měla i německá sociální demokracie. Snad to bylo po volbách v roce 1932, kdy komunisti a sociální demokraté získali většinu. Ale sociální demokraté řekli: s komunisty né a tak otevřeli cestu k moci Hitlerovi. I v našem polistopadovém vývoji jsou takové momenty. Když stál v čele ČSSD Špidla, také měla ČSSD s komunisty většinu. Zásadový Špidla ovšem řekl: s komunisty né a od té doby se ČSSD veze. Nemastný neslaný Petříček to nezachrání.

marais ( 20. ledna 2019 10:37 )

Ztracené voliče získáte zpět, když povedete mírovou zahraniční politiku a dobré ekonomické vztahy s východem i západem a přestanete lidi strašit Ruskem. ČSSD by měla hlavně zaplalit dluh Altnerovým dědicům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa