Cena za kubík vody poprvé v průměru dosáhne zřejmě na 90 korun. Růst by mohla přibrzdit změna DPH

Cena za kubík vody poprvé v průměru dosáhne zřejmě na 90 korun (zdroj: ČT24)

Průměrná cena za kubík vody dosáhne podle předběžných propočtů poprvé 90 korun. Růst cen má přibrzdit mimo jiné změna DPH, kdy vodné a stočné by nově měly patřit do nejnižší, desetiprocentní sazby. Projednávání návrhu se ale ve sněmovně zadrhlo. Poslanci by se jím měli znovu zabývat příští týden.

Češi v průměru denně spotřebují 89 litrů vody. Nejvíc, asi třetina, proteče při osobní hygieně a čtvrtina jde na splachování. V průměrných cenách tak každý dá asi osm korun denně. Vodohospodáři podle informací od největších firem odhadují, že kubík vody letos podražil až na 90 korun. Cena se ale liší místo od místa.

Cena vody
Zdroj: ČT24

Například cena vody v Jihlavě ve srovnání s ostatními krajskými městy patří k těm lehce nad průměrem. A letos se nemění, stejně jako v Českých Budějovicích zůstává na loňské úrovni. Naopak jsou na tom obyvatelé Brna. Ti platí za vodu méně, než je republikový průměr, ale letošní zdražení bylo z krajských měst nejvyšší. Cena se tady zvýšila o pět procent.

Vodárny vysvětlují zdražení hlavně investicemi a letos i novou povinností měřit, kolik odpadních vod jde přímo do řek mimo čistírny přes takzvané odlehčovací komory. „To jsou určitě nemalé náklady, které na jednu komoru mohou dosáhnout až třeba pěti set tisíc korun,“ vysvětluje ředitel a člen představenstva SOVAK Oldřich Vlasák. „Podle nás jde o jednorázovou investici, nepoměrnou k tomu, že například za stočné se ročně vybere 15 miliard,“ říká naopak mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová.

Cena vody
Zdroj: ČT24

Někde může za vyšší ceny i dlouhodobé sucho

Stát chce cenu přísněji regulovat. Vláda taky prosazuje snížení DPH u vody z 15 na deset procent. Příslušná novela ale ani po sedmi měsících ve sněmovně neprošla prvním čtením.„Díky cenovému výměru ministerstva financí se postaráme o to, aby to snížení se promítlo do konečných cen pro spotřebitele, pro naše občany,“ říká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Letošní ceny to podle vodohospodářů už neovlivní. Záležet bude na kalkulaci pro příští rok.„To znamená, jestli se to tam promítne a jestli na té nákladové části nebudou další položky spojené třeba s investicemi, anebo s plněním plánů obnovy,“ dodává Vlasák.

V některých obcích ale zvedá cenu i dlouhodobé sucho. Za růstem jsou podle vodáren taky dražší elektřina nebo vyšší platy pracovníků.

  • Před deseti lety se cena vody dostala k hranici šedesáti korun za kubík, před pěti lety už to bylo osmdesát. A loňský průměr: vodné a stočné za 87 korun, 60 haléřů. Letos vodohospodáři očekávají 90 korun. 
  • Dlouhodobě k nejdražším patří sever Čech - v Liberci i v Ústí nad Labem lidé platí skoro stovku za kubík, o korunu víc než loni. Například obyvatelé Prahy, Pardubic nebo Ostravy dají míň, ale zdražení je tam letos citelnější. 
  • Město od města se liší situace i ve středních Čechách. Zatímco v Kladně se drží cena už čtvrtým rokem, v Mladé Boleslavi vzrostla o tři a v Kolíně o devět procent. 
  • A že rozpětí je opravdu značné, ilustrují dvě města na severu země. Ve Frýdlantu stojí voda 115 korun, v Krnově ani ne polovinu.