Lully, Charpentier, Steffani

Lully, Charpentier, Steffani

Nedělní večerní Koncert vážné a duchovní hudby bude patřit vokálním skladbám, které napsali tři současníci: Jean-Baptiste Lully, Marc-Antoine Charpentier a Agostino Steffani.

Jako první zazní Lullyho královský balet „Květiny“ z roku 1696. Jedná se o koláž pěveckých a baletních čísel, kde děj posunuje vypravěč. Vystupují v něm mnohé alegorické postavy: „Venuše – Evropa“, kterou zazpívá sopranistka Francoise Masset, jako Věrnost se představí sopranistka Julie Hassler, Přátelství – Ameriku ztvární sopranistka Raphaële Kennedy, roli Afriky nastudoval kontratenorista Emmanuel Bardon, Osud zpívá tenorista Renaud Tripathi, Zimu a Pannu barytonista Jean-Louis Georgel a planetu Jupiter bas Philippe Roche. V roli vypravěče uslyšíme Benjamina Lazara. Spoluúčinkuje orchestr La Simphonie du Marais, který řídí Hugo Reyne.

Další skladba nazvaná Les Arts Florissants – česky „Rozkvět umění“ s podtitulemMarc A. Charpentier „Hudební idyla“ – je třetí komorní operou francouzského skladatele Marc-Antoine Charpentiera. Pochází z roku 1685. I v ní vystupují alegorické postavy: Hudba, Poesie, Malba a Architektura, ale i Svár, Válečník a Mír. Tuto rytířskou báseň nám zahraje soubor Les Arts Florissants, který řídí William Christie.

Třetím bodem nedělního koncertu budou čtyři vokální skladby Agostina Steffaniho, jak je natočil soubor Forma Antiqva ve složení: Eugenia Boix soprán, Carlos Mena kontratenor, Arón Zapico cembalo, Ruth Verona violoncello, Daniel Zapico theorba a Pablo Zapico barokní kytara.

 

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!