Martin Lobotka.: Klub vyvolených aneb je bydlení nedostupné?

KOMENTÁŘ

Bydlení a jeho (ne-)dostupnost zůstává v hledáčku médií.

19. ledna 2019 - 07:00
Snad polovina rozhovoru guvernéra ČNB s týdeníkem Ekonom se týkala bydlení, objevují se další a další varování. Poslední je z Hospodářských novin, dle kterých vzniká v ČR „klub vyvolených“, kteří si mohou dovolit pořídit nemovitost a že tento klub se bude do budoucna zmenšovat. Hlavním mechanismem, kterým se to má dít, je neschopnost rodičů s méně hodnotnými nemovitostmi pomoct do začátku svým potomkům k nemovitosti – jinými slovy, narušený intergenerační transfer. To prý bude do budoucna posilovat nerovnost ve vlastnickém bydlení, což je věc – a zde se shodneme – z mnoha důvodů (stabilita rodin, kvalita života při výpadku příjmu atd.) nežádoucí.

Je však české bydlení skutečně až tak nedostupné, že se bez pomoci (relativně bohatých) rodičů člověk v ČR „neškrtne“?

Zpráva o finanční stabilitě z pera ČNB z léta 2018 (poslední dostupná) maluje trochu jiný obrázek. Měřítka dostupnosti bydlení ve formě poměru ceny (68metrového) bytu k roční mzdě a ve formě poměru nákladů obsluhy 20letého úvěru s LTV 77 % na pořízení takového bytu k příjmům byly koncem roku 2017 v obou případech nižší než před deseti lety. Lví podíl na tom mají extra levné hypotéky a rychlý růst mezd. Koncem roku 2018 byla díky růstu hypotečních sazeb (a také omezením ČNB v dostupnosti, které však do zmíněných poměrových ukazatelů nevstupují) situace s dostupností horší, částečně to však kompenzuje pokračující silný růst mezd. Před pár dny vydala společnost Deloitte svůj index skutečných cen prodaných bytů – meziroční růst realizovaných cen (vč. Prahy) ve 3. čtvrtletí dosáhl 10 % r/r, v Praze pak přes 14 %. Růst mezd za minulý rok byl 9 %.

Spousta regionů tak zůstává navzdory cenovému růstu dostupná. Ano, vlastnit byt v Praze už nejspíš nikdy nebude pro každého a Praha bude mondénou nemovitostní trhu – podobně, jako je to u všech velkých městech světa. Ale proč by bez rodičovské pomoci měl být nedostupný třeba Liberec, s průměrnou mzdou jen o 27 % nižší, než je ta pražská, a s průměrnou realizační cenou bytu za metr čtvereční na úrovni pouze 45 % té pražské? Porovnávání cen bydlení s dosažitelnými příjmy bude v budoucnosti určitě mnohem více vstupovat do rozhodnutí o tom, kde se usadit.

Martin Lobotka


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 82%
transparent.gif transparent.gif
Ne 11%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 7%
transparent.gif transparent.gif