Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Preussová uhájila náskok a na cílové pásce porazila Tandrevoldovou, Italky propadly

Světový pohár biatlonistek v Ruhpoldingu přinesl na závěr německou radost. Před vlastními fanoušky ovládla hromadný závod Franziska Preussová v těsném dojezdu před Norkou Ingrid Tandrevoldovou. Vůbec se nedařilo Italkám, Lisa Vittozziová skončila jedenáctá, Dorothea Wiererová dojela až na 19. místě. Češky v závodě chyběly.

Němka Franziska Preussová vítězí před Ingrid Tandrevoldovou z Norska
zdroj: ČTK/DPA autor: Sven Hoppe

Nenápadná, přesto bezchybná a v cíli nakonec zlatá. Hromadný závod v německém Ruhpoldingu patřil domácí Preussové, která se postupně propracovala až na první místo. Od poloviny závodu se držela na čele startovního pole a vedoucí pozici si pohlídala na dvou posledních střeleckých položkách.

Po závěrečné střelbě bylo jasné, že o první místo se utká pouze s Norkou Tandrevoldovou, společně ujely zbytku pole. Další biatlonistky totiž v předchozím průběhu závodu chybovaly a čistě střílející Švédka Linn Perssonová ztrácela okolo dvaceti sekund.

Před cílovou rovinkou sice Norka útočila na lepší pozici, ale Preussová při výjezdu na stadion zůstala v čele a v samotném finiši měla více sil. Favoritkám se tentokrát vůbec nedařilo, vítězka ze sprintu Anastasia Kuzminová dojela čtrnáctá, Vittozziová chybovala na střelnici dvakrát a další Italka Wiererová dokonce třikrát.

Jak závod probíhal?

Od startu posledního vystoupení v Ruhpoldingu bylo zřejmé, že dvě někdejší biatlonové favoritky jsou stále mimo optimální formu. Jak Kaisa Mäkäräinenová, tak také Laura Dahlmeierová se trápily hned na první střelecké položce, když si obě připsaly dvě chyby. Německá závodnice vyjížděla do druhého okruhu dokonce až na třicátém místě jako poslední.

Obě biatlonistky zopakovaly dvě nepřesnosti také na druhé položce, po které startovní pole opět prořídlo a z původně elitní patnáctky ujelo jedenáct nejrychlejších závodnic. V čelní skupině, ve které jely například Švýcarka Lena Häckiová, Slovenka Paulína Fialková nebo Američanka Clare Eganová, se držela i Wiererová, ale se třetí položkou (první vestoje) přišel její propad pořadím se dvěma trestnými koly.

Při čtvrtém okruhu se dostala do osamoceného úniku pětice biatlonistek, ze kterých měla vzejít vítězka. Jenže Vittozziová jednou zaváhala stejně jako Němka Denise Herrmannová a Perssonové ujela dvojice Preussová – Tandrevoldová. Obě měly na mezičase náskok 17 sekund na své pronásledovatelky a souboj o zlato vygradoval v cíli.

Na pomyslné cílové pásce triumfovala Preussová, která zvítězila o dvě desetiny sekundy před norskou soupeřkou. Pro bronz si dojela se ztrátou 15 sekund Fialková, která se dopustila jediné chyby. Kromě Italek se nedařilo ani Francouzkám, nejlepší z vítězné štafety byla Anais Bescondová na devátém místě.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo) - závod s hromadným startem:

Ženy (12,5 km): 1. Preussová (Něm.) 32:34,0 (0), 2. Tandrevoldová (Nor.) -0,2 (0), 3. P. Fialková (SR) -15,1 (1), 4. Öbergová (Švéd.) -18,8 (2), 5. Häckiová (Švýc.) -19,4 (1), 6. Krjuková (Běl.) -20,0 (1), 7. Perssonová (Švéd.) -20,9 (0), 8. Röiselandová (Nor.) -26,8 (2), 9. Bescondová (Fr.) -27,4 (2), 10. Brorssonová (Švéd.) -32,0 (1).

Průběžné pořadí SP (po 12 z 26 závodů): 1. Wiererová 498, 2. Vittozziová (obě It.) 480, 3. P. Fialková 449, 4. Kuzminová (SR) 414, 5. Röiselandová 386, 6. Chevalierová (Fr.) 369, ...38. Puskarčíková 101, 42. Davidová 79, 48. Vítková 69, 64. Charvátová 19, 77. Jislová (všechny ČR) 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články