Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chystá se nový zákon pro makléře. Bez vzdělání a pojištění se už neobejdou

  19:00
V České republice zatím neexistuje zákon, který by reguloval práci realitních makléřů. Realitním makléřem se tak může stát téměř každý. Změnit to má nový zákon, podle kterého budou muset mít makléři vysokoškolské vzdělání či potřebnou kvalifikaci. Nová legislativa také počítá s tím, že makléři budou muset uzavřít pojištění.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Momentálně se práce obchodníků s domy a byty řídí jen občanským a obchodním zákoníkem. A přestože se může zdát, že je realitní makléř prestižním povoláním, v České republice se dobré pověsti netěší. 

Ukázal to průzkum společnosti Zdraví nemovitost, podle kterého téměř 80 procent Čechů hodnotí práci makléřů negativně. Makléři jsou podle výsledků nepoctiví, nedávají klientům pravdivé informace. 

Právě tuto skutečnost by měl změnit nový zákon o realitním zprostředkování, který má dát této profesi jasná pravidla. „Asociace realitních kanceláří České republiky o zpřísnění podmínek pro výkon zprostředkovatelských služeb usiluje již od svého založení v roce 1991. Z tohoto pohledu je jistě jasné, že si také myslíme, že je zákon potřebný,“ uvedl generální ředitel ARK ČR Jan Borůvka.

„Je nezbytně nutné regulovat aktivity, při kterých jde často o celoživotní úspory rodin a majetek, který je nezbytné ochránit. Vždyť potenciální hodnota nemovitostí, které se každý rok zobchodují na realitním trhu, se může pohybovat až okolo 300 miliard korun. Proto je dobře, že se ministerstvo snaží prosadit legislativní rámec,“ uvedl pro iDNES.cz prezident RE/MAX David Krajný.

Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Kláry Dostálové předloží vládě návrh zákona o realitním zprostředkování v pondělí 21. ledna. Podobu nové legislativy připravuje stát už několik let. Po projednání zákonu jej bude čekat další legislativní proces v Parlamentu. Pokud zákon schválí poslanci i senátoři, začne platit od začátku roku 2020.

Stát se makléřem nebude zcela jednoduché

„Máme nejvíce realitních makléřů v rámci okolních států, máme jich například dvakrát tolik než Polsko,“ uvedla tento týden na odborné realitní kanceláři Dostálová. Hlavní příčinou je zejména skutečnost, že v České republice se může stát realitním makléřem praktický každý. 

Stačí mu k tomu živnostenský list. Jeho vydání je podmíněno plnou svéprávností a bezúhonností. Vzdělání ani jiná kvalifikace v současné době není nutná. Tím se Česko řadí do malé skupiny evropských zemí, která vstup makléřů na trh nijak nereguluje. 

„Z živnosti volné se stane živnost vázaná, což s sebou nese kvalifikační předpoklady jednotlivých makléřů. Nejdůležitější je dodat tomuto oboru prestiž,“ doplnila ministryně. Připojila také svůj argument, že lidé očekávají vysokou míru profesionality u makléře, kterému svěřují své finanční úspory.

Makléř bude muset mít podle chystané legislativy vysokoškolské vzdělání v oblasti práva, ekonomie, financí, marketingu a obchodu nebo stavebnictví. Další možností je vyšší odborné nebo středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe. Ti, kteří nesplňují ani jedno z výše uvedených pravidel, získají živnostenský list po absolvování zkoušky odborné způsobilosti. Zkouška má část týkající se stavebního práva, oceňování nemovitostí a daní. Dohled na splnění podmínek bude mít pod palcem živnostenský úřad.

„Předkládaný zákon ukládá zprostředkovatelům povinné pojištění profesní odpovědnosti. Dále například ukládá povinnost písemného smluvního vztahu s klientem. Návrh nastavuje formou změny živnostenského zákona kvalifikační předpoklady pro výkon zprostředkovatelské činnosti. To jsou nepochybně silné stránky zákona, které ocení spotřebitelé i zprostředkovatelé,“ popsal Borůvka.

Zákon také počítá s pojištěním zprostředkovatele realitního obchodu. Podle legislativy musí být po celou dobu výkonu své činnosti makléř pojištěn pro případ, že by svému klientovi způsobil škodu, a to nejméně 1,75 milionu korun. Pokud se nepojistí, riskuje udělení pokuty až jeden milion korun.

Podle údajů Českého statistického úřadu bylo v ČR ke konci loňského roku 14 602 podnikatelských subjektů, které se hlásily ke zprostředkovatelské činnosti. Neoficiální odhady počítají až s 25 000 realitních zprostředkovatelů. Podle dat Evropské rady realitních profesí připadalo v roce 2016 na jednoho makléře 727 obyvatel. V Německu, které je v tomto žebříčku na posledním místě, je počet obyvatel na makléře desetkrát vyšší.

Nová pravidla zavádí také možnost výhradního realitního zprostředkování, kdy prodávající může svěřit svou nemovitost jen jedné realitní kanceláři, a to maximálně na dobu šesti měsíců. V současné době takové zprostředkování není omezeno a exkluzivní prodej si makléři často nastavují ve smlouvách na dobu neomezenou. V případě porušení smlouvy pak prodávajícímu hrozí pokuty za porušení takto nastavené smlouvy.

Smíšené pocity

Podle ředitele portálu Reality.iDNES.cz Petra Makovského by nicméně realitní zákon mohl být více ambiciózní. V současné podobně prý nepostihne všechny makléře a rozsah pojištění by podle něj mohl být širší. Nicméně samotnou myšlenku regulace vítá, obdobně jako další realitní kanceláře. 

Výhrady proti nové podobě legislativy však realitní kanceláře také mají. V zákoně podle nich chybí ochrana proti úpadku nebo zavedení kauce. „Domníváme se, že současný návrh zákona dostatečně nereflektuje situaci na realitním trhu. Bohužel je příliš vágní, podmínky jsou v něm nastavené obecně,“ uvedl Martin Fojtík, provozní ředitel Fincentra Reality. Podle něj může navíc současná podoba zákona zapříčinit zdražení makléřských služeb. 

„Samozřejmě nemůžu věštit z křišťálové koule, ale určitě se nedomnívám, že by mělo zavedení zákona zdražit služby realitních makléřů. Musíme si uvědomit, že je tady spousta takzvaných garážových makléřů, kteří to nedělají jako svoje povolání. A tam přesně zákonem cílíme. Aby realitní makléři byli pojištěni, měli kvalifikaci a měli to jako povolání,“ řekla tento týden na odborné realitní konferenci ministryně.

Podle Krajného z RE/MAX je však dobré si uvědomit, že cílem zákona není a ani nemůže být řešení všech potencionálních problémů na realitním trhu.

„Na každém zákonu by se daly hledat nedostatky, ale v obecné rovině lze říci, že pokud bude zákon o realitním zprostředkování schválen v aktuální verzi, tak to lze hodnotit jako začátek procesu, který povede ke kultivaci realitního prostředí,“ doplnil Borůvka.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...