Uvedl to její mluvčí Michael Georgiev, podle kterého jde o důsledek slunečného víkendu, který vylákal na sjezdovky i do běžecké stopy stovky lyžařů.

„Naštěstí nedošlo k žádnému úrazu s tragickými následky. Nejčastěji  šlo o zlomeniny, pohmožděniny či úrazy hlavy,“ popsal Georgiev.

Ke středně těžkému poranění malého lyžaře na Tanvaldském Špičáku pak dokonce musela horská služba přivolat i leteckou záchranku, která dítě dopravila na traumacentrum do Prahy.

„Lidé někdy podceňují rychlost na zmrzlém sněhu, což může mít neblahé následky,“ uvedl jeden z lyžařských instruktorů.

Horská služba - ilustrační snímek
Horská služba Krkonoše odvolala čtvrtý stupeň nebezpečí, obnovuje zaváté značení

Záchranka spolu s horskou službou nezasahovala jen na sjezdovkách. „V několika případech šlo běžkaře nebo pěší turisty, kteří podcenili délku trasu a zkolabovali z vyčerpání,“ popsal Georgiev další z důvodů. Zdůraznil, že právě v případě turistů a běžkařů, kteří si volají o pomoc, protože zabloudili a hrozí jim podchlazení či kolaps velmi oceňují aplikaci Záchranka.

„Ta dokáže velmi přesně lokalizovat, kde se člověk v oblasti Jizerských hor nachází,“ přiblížil mluvčí krajské záchranky.

Za klíčovou pak označil spolupráci s horskou službou, bez které by se záchranáři ke zraněným dostávali jen těžko. „Za to jim patří obrovský dík,“ zdůraznil Georgiev.

Jizerské hory
Mladík vyrazil na Smrk bivakovat. Ztratil se a málem umrzl