Hlavní obsah

Budoucímu muži jsem léta říkala Ujo Lasica. Magda Vášáryová o rodině, Sophiině volbě i zákulisí diplomacie

Magda Vášáryová v rozhovoru popisuje i to, proč si ji v roce 1990 vybral Václav Havel jako velvyslankyni v Rakousku.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Markéta Lazarová. Radúz a Mahulena. Postřižiny… A taky konkurs na Sophiinu volbu s Alanem Pakulou. Politička a diplomatka Magda Vášáryová v rozhovoru pro pořad Moje místa vzpomíná na své zásadní herecké role i na spolupráci s Václavem Havlem a svou první diplomatickou misi do Vídně po listopadu 1989.

Článek

„Herců jsem se bála, opíjeli se, byli zarostlí jako lapkové a mně bylo patnáct,” vzpomíná na natáčení slavné Markety Lazarové herečka, diplomatka, politička a dnes vysokoškolská učitelka.

Během pauz při natáčení Markety Lazarové louskala početní chytáky. „Od malička mě totiž fascinovala matematika. Kolegové se křižovali, když to viděli,” směje se. Přesto, že od čtrnácti let vystupovala před kamerou a její sestra Emília vystudovala herectví, Magda se vydala na sociologii.

Film Františka Vláčila natočený podle románu Vladislava Vančury patří ke klenotům nejen české, ale i světové kinematografie. Hned po jeho natočení šel ale do trezoru – autor scénáře, František Pavlíček, se totiž pro své názory stal pro komunistický režim nežádoucí osobou. Film se tak k divákům dostal až po listopadu 1989.

„Později jsem šla za generálním ředitelem ČEZ, protože se rozhodovalo, který film bude jako první digitalizovaný. A rozhodovalo se mezi Slunce, seno, jahody a Markétou Lazarovou. Tak jsem ho přesvědčila, že to musí být Markéta. A byla!“ vzpomíná Magda Vášáryová.

Čím fascinovala Miloše Formana

„Poprvé jsem Klinger přeplavala v pěti letech. Každé štiavnické dítě se musí naučit plavat brzy, protože takových jezer je tu hodně," vypráví Magda Vášáryová.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

V rozhovoru popisuje i svou cestou od herectví ke studiu sociologie a zpět.

„Kvůli filmu Juraje Jakubiska Ptáčkové, siroty a blázni mě ze školy vyhodili. Po nějaké době mě sice nechali dostudovat, ale věděla jsem, že v oboru mě – s mým kádrovým profilem – pracovat nenechají. Tehdy jsem potkala Martina Hubu a on mi řekl, že v Divadle Na korze hledají takové děvče, ať to zkusím. Tak jsem to zkusila, i když jsem do té doby jen filmovala,” vzpomíná na hereckou kariéru, kterou ukončila před 29 lety.

„Ráda jsem zkoušela, ale při představení mi občas blesklo hlavou, co tam dělám. Tak jsem se rozhodla odejít.”

Tento její „normální” přístup fascinoval i režiséra Miloše Formana. Když se jí před posledním kolem konkurzu na titulní roli v Sophiině volbě zeptal, co bude dělat, když se producenti rozhodnou pro Meryl Streepovou, nevzrušeně odpověděla, že pojede domů.

„Až vejdu, ti pánové vstanou“

„Nikdy jsem nebyla, co se týče rolí, ctižádostivá. Ty role mě moc nezajímaly, jsou to umělé konstrukty, mě zajímají živí lidé. Vždycky pro mě bylo rozhodující, s kým budu pracovat. Režisér Alan Pakula si stěžoval, že producenti mě nechtějí, já udělala zkušenost, že když jsem na konkurz přišla, oni seděli a nohy měli na stole. Vrátila jsme se, zavřela jsem dveře a řekla jsem, že když vejdu, tak ti pánové vstanou.”

Byli v šoku, že je školí holka z východu, s výbornou angličtinou, němčinou i polštinou. A že jí nemusejí vysvětlovat, co která z pěti kamer zabírá. „U nás se i obyčejné televizní inscenace točily na pět kamer,” směje se.

Co říkal její přísný konzervativní otec na její filmování od čtrnácti let? Čím živila rodinu, když její muž Milan Lasica měl distanc? Jakou její vlastnost zdědily dcery – a vyčítají jí to? Proč jí šlo v době, kdy byla velvyslankyní ve Vídni, o život? Proč je podle ní lepší být političkou než velvyslankyní? Co dnes dělá? A zvládá být hlídací babičkou?

Odpovědi i na tyto otázky najdete ve videu v úvodu článku.

Pořad Intimní zpovědi vysílá Televize Seznam každé úterý od 20:45.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Televizi Seznam i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované