Dyson V10 absolute

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Dyson V10 Absolute je špičkový vysavač pro rychlé domácí vysávání. Tento model je poslední novinkou roku 2018. V mnoha domácnostech si ho oblíbili kvůli sacímu výkonu i výsledkům, které po něm zůstávají. Tedy čisto. V10 Absolute je akumulátorový lux, takže jeho sací výkon je nižší než u síťových tyčových vysavačů, ale jeho účinnost na tvrdých podlahách i kobercích je uspokojivá.

Parametry

Typakumulátorový, bezsáčkový
Délka kabelu-
Akční rádius1,13 m
Typ baterieLi-ion
Kapacita baterie2600 mAh
Doba nabíjení210 min.
Výdrž na jedno nabití40 min.
Stupně výkonu3
Ruční vysavačano
Objem nádoby na prach0,75 l
Hmotnost2,6 kg
Účinnost vysávání na koberce-
Účinnost vysávání na podlahu-
Příkon525 W
Hlasitost72 dB
Rozměry VxŠxH (cm)113 x 30 x 30
HEPA filtrH13+
LED osvětleníne
Mokré vysáváníne
Svislé parkováníne
Teleskopická rukojeťne
Odnímatelná rukojeťano
Indikátor baterieano
Indikátor plnostine
Příslušenstvíkombinovaná hubice, štěrbinový nástavec, minimotorizovaný kartáč, prachový nástavec

Představení

Bezsáčkový model disponuje sběrnou nádobou o velikosti zhruba 0,75 l, což jej předurčuje zejména pro údržbu právě znečištěných míst nebo pro luxování menších ploch.

V nádobě probíhá cyklónový efekt, který lépe filtruje vzduch vracející se přes omyvatelný filtr zpět do místnosti. Filtr nenese označení HEPA, ale zachytí 99,97 % částic již od velikosti 0,3 mikrometru. Je tedy na úrovni vysoce kvalitního HEPA filtru a je vhodný do domácnostmi s alergiky.

 

Sběrná nádoba je průhledná a nemá LED indikátor stavu naplnění, protože není potřeba. Na nádobě najdete risku s označením MAX, a jakmile se zaplnění blíží k tomuto označení, je zapotřebí obsah vyprázdnit. Přesahovat rysku se nedoporučuje!

Na rukojeti jsou umístěny indikátory stavu baterie, ucpání motoru a zanesení filtru. Vždy tedy víte, co se s vysavačem děje, případně jak vyřešit problém, jenž je objevil.

Je velmi praktické, že akumulátor je možné nabíjet po připojení nabíječky do těla vysavače nebo jej zavěsit do nabíjecí stanice, jež se připevňuje na stěnu.

Jak vysává

Stejně jako u jiných akumulátorových výrobků ani u tohoto není dostupný energetický štítek, který by vás seznámil s výkonem vysavače na kobercích nebo tvrdých podlahách. Z testu vyplývá, že je vysavač nejlepší na údržbu tvrdých podlah, zvládne i menší znečištění na kobercích s nízkým vlasem.

Šířka hubice ho předurčuje spíše k úklidu menších znečištěných ploch, jako může být rozsypaná mouka nebo nečistoty odpadlé z bot a podobně. V příslušenství najdete minimotorizovaný kartáč, který si dobře poradí s chlupy od zvířat.

Filtr, přes který se filtruje vzduch vracející se do místnosti je omyvatelný. Jakmile vás LED dioda upozorní na jeho údržbu, stačí jej pod tekoucí vodou vyprat a nechat vyschnout minimálně 24 hodin. Omyvatelné filtry jsou praktické, protože z nich dostanete více nečistot než z filtrů, jež se oprašují kartáčkem.

Ovládání vysavače je snadné i díky jeho nízké váze, která sahá jen mírně nad 2,6 kg. Snadno jím budete udržovat i prostory nad hlavou. Lux nabízí 3 stupně intenzity sání. Intenzita sání má vliv na výdrž baterie. Na nejmenší intenzitu vydrží „šťáva“ až 40 minut, na střední intenzitu až 20 minut a na nejvyšší intenzitu, jež se využívá při vysávání odolné špíny, jen 6 minut. Zde by mohlo být množství kupců zklamáno, pokud budou očekávat že na nejvyšší výkon vydží 40 minut, jak se může zdát z některých reklam. Při reálném provozu odhaduji dobu provozu lehce přes 20 minut. Hodně nečistot zvládne po pár přejetích už na nejmenší výkon. Občas ale musíte zapnout střední nebo vyšší a to jde kapacita hodně dolů. Hlučnost se pohybuje od 60 dB (nízký výkon) až po 75 dB (vysoký výkon).

Poměr mezi nabíjecí dobou 3,5 hodin a délky výdrže na jedno nabití 40 minut je velmi dobrý. Způsob nabíjení je praktický. Líbí se nám možnost vysavač nabíjet buď přímo do těla, nebo z dobíjecí stanice, která zároveň slouží jako věšák na stěnu.

Docela zamrzelo, že vysavač nemá teleskopickou rukojeť. Jeho výška je poměrně nízká, takže vyšším lidem měřícím kolem 180 cm se s ním nebude příliš pohodlně pracovat. Vysavač neumožňuje ani parkování ve svislé poloze. Je nutné ho opřít o zeď, což může vést k jejímu poškrábání. Jedinou výhodou je, že výrobce hubici osadil gumovou podložkou, která zamezuje tomu, aby se vysavač po stěně sesunul.

Rozhodně vás nepotěší pořizovací cena, která se šplhá vysoko nad 15 000 Kč. Je sice fakt, že Dyson je známá značka a výrobek je designově povedený, nabitý funkcemi a luxusně se ovládá. Za méně než polovinu, ale můžete sehnat přístroje, které jsou jen o málo horší. Ale to je bohužel vlastnost většiny špičkového zboží. Rozhodujte se sami podle svých finačních možností. Jestli na to máte budete spokojeni, jestli ne, tak si můžete pořídit jen o málo horší spotřebič výrazně levněji.

Dyson V10 Absolute, V10 Animal, V10 Motorhead

Všechny tři varianty se u nás prodávají a určitě vás zajímá jaký je mezi nimi rozdíl. Na první pohled je odlišíte barvou. Absolute ji má měděnou, Animal fialovou a Motorhead červenou. Drobné odlišnosti jsou i v dodávaném příslušenství, hiearchie (kterou poznáte i podle ceny) je nastavena takto:

  1. Absolute
  2. Animal
  3. Motorhead

Motorhead má ještě menší kapacitu nádoby na odpad a je o něco lehčí. Když už bych investoval tolik peněz do vysavače, tak bych pravděpodobně skončil u verze Absolute.

Srovnání s Dyson V6, Dyson V7 a Dyson V8

Ačkoliv se jedná o starší přístroje a třeba V6 už nějak mnoho obchodů v nabídce nemá, jsou výrazně levnější a pro některé uživatele mohou být zcela dostatečné. Pojďme se podívat čím se od sebe liší.

Dyson V6Dyson V7Dyson V8Dyson V10
Výdrž na nejmenší výkon (motorizovaný minikartáč)16 minut20 minut25 minut35 minut
Výdrž na nejmenší výkon20 minut30 minut40 minut60 minut
Výdrž na střední výkon (motorizovaný minikartáč)20 minut
Výdrž na střední výkon30 minut
Výdrž na maximální výkon (motorizovaný minikartáč)4 minuty4 minuty5 minut5 minut
Výdrž na maximální výkon6 minut6 minut7 minut6 minut
Doba nabíjení3,5 hodiny3,5 hodiny5 hodin3,5 hodiny
Kapacita baterie2100 mAh2100 mAh2800 mAh2600 mAh
Kapacita sběrné nádoby0,41 l0, 53 l0,53 l0,75 l
Nejmenší výkon28 W21 W28 W15 W
Střední výkon33 W
Maximální výkon100 W100 W115 W151 W
Hmotnost2,3 kg2,5 kg2,6 kg2,65 kg

Jak vidíte, tak když pomineme některou dodatečnou výbavu u V10, tak slovy klasika lze říct: evoluce, ale nikoliv revoluce. Takže pokud chcete mít vysavač od Dysonu, tak klidně můžete vzít zavděk i starší verzí. O mnoho horší nejsou a cenově jsou na tom výrazně lépe.

Zjistit cenu

Zajímá vás jak vybrat tyčový vysavač?

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

8.8 Total Score
Zkušenosti s Dyson V10

Vysavač má skvělý poměr délky nabíjení a výdrží na jedno nabití, ale jen při práci při nízkém výkonu. Když ho pustíte naplno, vyčerpá se velmi rychle. Na druhou stranu maximální výkon je potřeba jen výjimečně. Díky motorizovanému minikartáčku dobře sbírá zvířecí chlupy. Díky extra účinnému filtru ho můžete mít i v domácnosti s alergiky. Je také škoda, že vysavač není možné zaparkovat ve svislé poloze. Velmi pozitivní je, že nabíjení je možné jak z nabíjecí stanice, tak přímo do těla vysavače. Vysoká cena může odradit velké množství zájemců.

Vysávání tvrdých ploch
10
Vysávání koberců
8
Hlučnost
9
Výdrž
8
Výbava
9
PLUSY
  • výdrž baterie
  • LED diody
  • velká sběrná nádoba
  • nízká hmotnost
  • účinný filtr
MÍNUSY
  • vysoká pořizovací cena
  • nemožnost parkování ve svislé poloze
Přidejte váš dotaz nebo recenzi

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Vaše hodnocení

      Covybrat.cz
      Logo