Omán, dovolená v zemi kadidla

Jestli máte chuť zažít kouzlo Arabského poloostrova, ale nestojíte o okázalý luxus Dubaje a neláká vás ani dovolená v hotelu u umělé laguny s téměř vroucí vodou, zkuste zamířit o pár kilometrů jihovýchodním směrem. Sousedem Spojených arabských emirátů je totiž země, která dlouhou dobu zůstávala západním turistům neznámá, a nebylo vůbec snadné získat povolení ke vstupu. Řeč je o Ománu, zemi krásných přírodních pláží a oáz skrytých mezi horskými hřebeny, kde okusíte chuť pravé Arábie.

V posledních desetiletích prošla tato země pod vedením sultána Kábúse obrovskými změnami (sultán Kábús bin Saíd zemřel v lednu 2020, nyní je sultánem jeho bratranec Hajtham bin Tárik). Na rozdíl od svého konzervativního otce byl tento sultán moderním člověkem, který dobře pochopil, že turismus je velmi výnosný podnik. Zvláště, když jeho země má turistům opravdu co nabídnout. Pravděpodobně to pochopili i místní lidé, a tak je Omán mnohem uvolněnější než již zmíněné Emiráty, a to co je v Dubaji tabu, bývá v Ománu shovívavě tolerováno. Vaše jednání pochopitelně nesmí urážet, ale tolerance je tu celkem veliká, což je pro Evropany velmi milé a příjemné. V Ománu převládá Ibádíja, specifická větev islámu, vyznačující se umírněností a velkou shovívavostí k jiným náboženstvím. Patří také k nejbezpečnějším zemím světa, s velmi nízkou mírou kriminality.

Omán - pohled na město

Muscat, hlavní město Ománu – brána do země

Pro většinu západních turistů je vstupní branou metropole Muscat. Společně s jihoománským městem Salála se objevuje ve všech nabídkách cestovek, které na Arabském poloostrově dovolenou nabízejí. 

Nejde však jen o vyhlášené turistické letovisko, Muscat je tradiční arabské město se vším všudy. Jako brána do Ománského sultanátu slouží už několik staletí a není tedy divu, že o cizince je tu opravdu dobře postaráno. Hotely, které v Muscatu najdete, nadchnou svým luxusem a perfektními službami

Muscat je současným hlavním městem Ománu a také překrásným historickým městem. V ulicích starého města se budete cítit jako v pohádce tisíce a jedné noci. Město se dělí na tři hlavní části. Starý Muscat, rybářský Mattrah a obchodní čtvrť Ruwi.

Trojí svět města Muscatu

Významnou budovou starého Muscatu je samozřejmě sultánův palác. Pravou dominantu ale představuje mešita, která stejně jako mnoho dalších objektů nese název současného sultána Kábúse ibn Saída, milovaného reformátora Ománu. Mešitu lze navštívit každý den v ranních hodinách, a pokud budete dodržovat pár základních pravidel, bude to pro vás nezapomenutelný zážitek, který se jen sotva dá popsat. Pro turisty je přístupná jen část této monstrózní stavby, ale i ta vám zaručeně vezme dech.

Omán - mešita v Muscatu

Závan dávné historie však pocítíte spíše ve čtvrti Mattrah. Někdejší staré rybářské město bylo i významným obchodním přístavem, kde se potkávalo zboží z celého arabského poloostrova s produkty dálného východu, Afriky a Středomoří. Přes tento přístav vedlo mnoho dálkových obchodních cest a ve svých cestopisech ho zmiňuje i slavný benátský obchodník Marco Polo, ačkoliv sám pravděpodobně Muscat nikdy nenavštívil. 

Všudypřítomná vůně kadidla připomíná, že právě Omán je největším producentem této vonné pryskyřice a Mattrah pak jeho největším překladištěm. Můžete tu také navštívit místní souq, který není jen rybářským trhem, jak by se dalo v této čtvrti čekat. Směsice barev, zvuků a vůní vás odnese daleko za hranice všednosti, a pokud si nedáte pozor, v té změti vjemů se dočista ztratíte. Sympatické pro nás Evropany může být to, že nikdo vám nebude nic vnucovat, pokud neprojevíte opravdu vážný zájem. Vše probíhá ve velmi nenucené atmosféře, a tak si prohlídku tržiště můžete naplno vychutnat. Obchod si tu zřejmě stále drží punc čistoty a obchodníci tu zatím nevidí v každém cizinci chodící peněženku, jak je tomu v jiných arabských zemích.

Trochu odlišný svět najdete v obchodní čtvrti Ruwi. Je to moderní město se spoustou bankovních domů, kanceláří firem a luxusních obchodů. Ale i zde je zajímavé sledovat každodenní život. Přestože tepe v rytmu moderní doby, svou tradiční arabskou tvář tato čtvrť rozhodně neztratila.

Za branami Muscatu

V Muscatu je stále co objevovat, ale kdo přijede do Ománu za poznáním, za pár dní mu město i jeho pláže začnou být těsné a dostane chuť vydat se za jeho brány. Omán je země přátelská a naprosto bezpečná, a tak se nebojte využít místní dopravy nebo si sjednat taxikáře, který vás dopraví kam je libo. Jen si nezapomeňte dohodnout cenu předem. Je to dobrým zvykem, a pokud tak neučiníte, může to taxikář pochopit po svém a při placení vás čeká nemilé překvapení.

Chcete-li trochu romantiky, vydejte se na východ po pobřeží. Dorazíte do tradičního rybářského městečka Al Bustan. Na samém okraji Al Bustanu sice najdete jeden hotelový resort, ten si však žije svým vlastním životem a na místní pláži potkáte tak nanejvýš pár místních rybářů.

Pravý ráj romantiků začíná dále na východ. Skaliska, malé zálivy s překrásnými liduprázdnými plážemi i naprostý klid a soukromí. Můžete si nerušeně užívat slunce, koupat se nebo objevovat krásy světa pod mořskou hladinou.

Město islámské kultury

Ve většině hotelů v Muscatu je možné si prostřednictvím cestovních agentur sjednat různé výlety po krásách této rozmanité země. Oblíbeným cílem je pohoří Hajar, se svými pouštními skalisky, úchvatnými sceneriemi a impozantními kaňony. Co by si však žádný cestovatel neměl nechat ujít, je návštěva někdejšího hlavního města Ománského sultanátu Nizwa.

Rozkládá se v horách, přibližně 160 kilometrů od Muscatu. Údolí obehnané historickým opevněním je doslova pokladem v poušti. Kopule místní mešity, vysoká věž a zdi mohutné pevnosti vytváří dokonalou siluetu arabského pouštního města. A když k tomu ještě přidáte zelenající se palmy, obrázek je jak vystřižený z katalogu.

Omán - město Nizwa

Stará část města bývala důležitým centrem vzdělání a kultury celého Arabského poloostrova a navíc křižovatkou cest mezi jižním městem Dhofar, severní Arábií a pobřežím Perského zálivu. Svůj význam si drží doposud, o čemž svědčí i fakt, že v roce 2015 byla Nizwa hlavním městem islámské kultury

Rozhodně se vyplatí prohlídka města s průvodcem, který nejen že vám sdělí mnoho informací a zajímavostí o městě, ale navíc vás zavede na místa, která by pro vás při individuální prohlídce nejspíš zůstala utajena. Čím vás Nizwa příjemně překvapí, je čistota ulic. Na čistotu jsou místní obyvatelé náležitě hrdí a pořádek ve svém městě bedlivě střeží. Výborným dnem k návštěvě je čtvrtek, kdy se ve městě odehrává největší kozí trh v zemi. Za pozornost stojí i zbytky unikátního zavlažovacího systému na okraji města, jenž je v mnoha průvodcích označován za technický zázrak. 

Jak na dovolenou do Ománu?

Do Ománského sultanátu sjednáte dovolenou u mnoha cestovních kanceláří. Zkušenými profesionály jsou zejména ty německé, které vám zprostředkují maximální komfort za přijatelnou cenu. Pokud jste však ostřílení cestovatelé a máte rádi volnost, můžete vyrazit do Ománu na vlastní pěst. Ubytování seženete vcelku pohodlně a vízum bez větších problémů vyřídíte na letišti při vstupu do země.

Přečtěte si na našem blogu také článek Dovolená v Dubaji.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej