Vyšetřovatele mafiánských vražd GIBS definitivně očistila

Policisté, kteří se před dvěma lety snažili rozplést staré mafiánské vraždy a těsně ve finále byli účelově zatčeni, Generální inspekce bezpečnostních sborů definitivně očistila. Jako doklad jim přišel z inspekce přípis, že byli odposloucháváni. Ten podle zákona musí dostat všichni, kteří byli “napíchnutí” a žádná trestná činnost se jim neprokázala. Klíčový důstojník GIBSu, který akci proti nim rozjel, navíc podle zjištění Neovlivní.cz musel ke konci roku z úřadu odejít.

Akce proti detektivům z týmu Tempus se rozjela v roce 2017. Tedy těsně před tím, než soud začal řešit vraždu romského krále podsvětí Antonína Běly. Důstojníci  inspekce kriminalisty, který případ dostali před soud, zadržela. A to na třicet hodin, aniž jim sdělili, čeho přesně se měli dopustit. Kriminalisté přitom už delší čas čelili tlakům, aby vyšetřování vraždy, která byla klíčem k vyjasnění dalších mafiánských poprav, nechali vyšumět.

Nyní jsou definitivně očištěni. Všichni obdrželi dokument, který ze zákona musí dostat všichni, kteří byli odposloucháváni a žádná trestná činnost se jim neprokázala. “Ten papír dostali všichni, co byli tehdy vyšetřovaní. Tím to pro ně skončilo,” uvedl zdroj obeznámený s výsledky vyšetřování.

Krimi:

» Magazín Neovlivní.cz: Teď, nebo už nikdy. Poslední bitva o objasnění Mrázkovy éry
» Vzpomínka na krvavou éru podsvětí: Mrázek, Běla, vraždy a voják Pája
» Deset let od vraždy Mrázka. Policie ví, kdo je jeho vrah

To, že jsou detektivové Tempusu očištěni, redakce Neovlivní.cz ověřila i na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Z informací inspekce navíc vyplynulo, že její dlouholetý důstojník, který za akcí proti kriminalistům stál, musel loni po příchodu nového šéfa Radima Dragouna z GIBS odejít.

Ačkoli pro detektivy tedy případ dopadl dobře, samotné vyšetřování mafiánských vražd z éry  Františka Mrázka je s největší pravděpodobností na mrtvém bodě. Obžalovaní z vraždy Běly byli u soudu osvobozeni. Pro podezřelé z dalších vražd si policie už ani nepřišla. po téměř tři čtvrtě roce generální inspekce akci proti detektivům zastavila.

Zadržení detektivů z Tempusu přitom souviselo přímo s mafiánskými popravami. Přišlo na ně totiž udání, že si některá svědectví měli vynucovat. Nic z toho se tedy podle závěrů vyšetřování GIBS neprokázalo.

Jenže vražda Antonína Běly se mezitím zařadila mezi ty případy, které nebudou už nikdy vyjasněné. Po zadržení detektivů totiž klíčová svědkyně u soudu nezopakovala svoji původní výpověď a obžaloba se dostala do důkazní nouze. Nakonec sama státní zástupkyně u soudu požádala, aby byli oba podezřelí – Pavel Šrytr, dlouholetý bodyguard mafiánských bossů, a Ján Kaco  – obžaloby zproštěni.

A Šrytr bezprostředně po soudním verdiktu prohlásil, že teď zažaluje všechny, kdo ho dostali do vazby a mají na svědomí jeho obvinění z Bělovy vraždy. Antonín Běla byl v devadesátých letech obávaným romským bossem v podsvětí, svou kariéru začínal po boku Františka Mrázka; smrt našel v roce 1996 ve vlastním domě, kde ho rozstřílel najatý zabiják.

Lidé z týmu Tempus přitom nebyli jediní, kdo v policii čelil kvůli vyšetřování mafiánských vražd extrémně silnému tlaku. Stejnému byli vystaveni i podřízení bývalého šéfa ÚOOZ Jana Kubiceho.

Právě proto je účelové vyšetřování jejich kolegů z Tempusu nijak nepřekvapilo. “Když se do toho znovu pustili a hrábli do těch starých vražd a začali se blížit k té Mrázkově, říkal jsem si, že je to stejně nenechají dodělat. Dopadli stejně jako my… A vrazi dál běhají po svobodě,” řekl v magazínu Neovlivní.cz Hynek Vlas, který se v minulosti na ÚOOZ snažil stejné vraždy rozplétat – a nakonec odešel znechucený do civilu. “Svědci budou mluvit jen tehdy, když budou vědět, že je policie ochrání. A když vidí, že policajti neochrání ani sebe a sami čelí diskreditacím, setsakra si to rozmyslí. Zažili jsme to na vlastní kůži, naše lidi tehdy chtěli zavřít za údajně zfalšované cesťáky. A svědci nám rovnou řekli: vždyť jste slabí jako čajíček, jak byste nás mohli ochránit,” dodal Vlas.