Zvonění tygřího umíráčku: Podle expertů mohou pruhované šelmy do 10 let vymřít

Ve volné přírodě dnes žije mnohem méně tygrů, než kolik je jich v zajetí

21.01.2019 - Stanislav Mihulka



Tygry jsou symbolem nespoutané divočiny a exotických dobrodružství. Nemusí to ale být nadlouho. Podle Howarda Jonese, šéfa britské společnosti Born Free, mohou tygři do jednoho desetiletí vymřít, pokud svět nenapne síly k jejich záchraně.

Zvonění tygřího umíráčku

Podle Jonese si dnes sice neumíme představit svět bez tygrů, prý by tomu ale mohlo snadno dojít. Odborníci na to upozorňují už delší dobu. Podle údajů Světového fondu na ochranu přírody (WWF) a organizace Global Tiger Forum došlo k dramatickému poklesu počtu tygrů za posledních sto let. Ze zhruba 100 tisíc tygrů jich dnes ve volné přírodě zůstává ani ne 4 tisícovky. V porovnání s tím, jen v samotných USA žije v zajetí v rozmanitých podmínkách asi 7 tisíc tygrů.

TIP: Palmový olej a kácení dřeva přivedlo tygry sumaterské na pokraj vymření

Vyhlídky tygrů v přírodě bohužel nejsou příliš příznivé ani do budoucna. Útoky pytláků a hlavně zmenšování původních oblastí výskytu vedly k tomu, že tygři dnes obývají asi 7 procent rozlohy původního areálu. Kdysi tygři žili i na takových místech, jako je Singapur nebo Turecko. Dnešní obyvatelé těchto zemí mohou tyto krásné šelmy obdivovat jen v zoologických zahradách.


Další články v sekci