Co s plastovým odpadem? V Řecku z něj tisknou pouliční nábytek na míru

Plastový odpad je celosvětový problém. Nápad z řecké Soluně ale ukazuje, že může představovat i zajímavou příležitost...

21.01.2019 - Stanislav Mihulka



V řeckém městě Soluň nedávno odstartoval projekt Zero Waste Lab, který nabízí zajímavou možnost využití plastového odpadu. V tomto centru se místní obyvatelé mohou poučit o recyklaci plastového odpadu a zanechat zde plastový odpad k recyklaci. Mají ali i možnost sami navrhnout design nábytku do městských ulic a prostranství, který tu z odpadu vyrábějí.

V Zero Waste Lab mají za tímto účelem 3D tiskárnu s robotickým ramenem, která tiskne podle navrženého designu plastový nábytek. Na jeden kus takového nábytku je třeba zhruba 100 kilogramů plastového odpadu. Robotické rameno ho pak tiskne asi 12 hodin.

TIP: Nové stavebnictví: V nizozemském Eindhovenu staví obytné 3D tištěné domy

Obyvatelé si díky Zero Waste Lab mohou zařídit nábytek do veřejného prostoru podle svých představ. Mohou si vybrat tvar, barvu i vybavení pro specifické funkce, který takový plastový nábytek může mít. Typicky de o stojany na kola, květináče či misky na pití pro psy. Zároveň se lidé zbaví části nepříjemného plastového odpadu. O službu je slušný zájem - od spuštění v prosinci 2018 v Zero Waste Lab přijali ke zpracování více než 3 tisíce designů plastového nábytku.


Další články v sekci