Změny klimatu přinesou podle vědců více životního prostoru severským savcům

Změna klimatu s sebou nese i jisté výhody - alespoň tedy pro některé druhy živočichů

21.01.2019 - Zuzana Teličková



Vědečtí pracovníci z katedry ekologie a environmentálních věd při univerzitě ve švédském městě Umeå zkoumali životní podmínky malých savců žijících dnes v arktických a subarktických oblastech severní Evropy.

Příležitost i hrozba

Vědci dospěli k závěru, že pokud se živočichům podaří úspěšně rozšířit do nových klimatických pásem, budou přinejmenším krátkodobě těžit z klimatických změn předpovídaných do roku 2080. V rámci těchto změn by se měla zmenšovat tundra a mírné pásmo by se mělo posunout dál na sever. Tím se zvětší plocha, kterou savci mohou obývat a jejich populace zaznamenají značný nárůst. Pozitivní dopad globálního oteplování se týká 43 z celkového počtu 61 zkoumaných živočišných druhů.

U druhů, kterým se rozšíření na sever nepodaří, počet kusů v populaci naopak klesne. Šanci na úspěch bude například snižovat fragmentace jednotlivých populací způsobená lidskou činností. O ideální podmínky k životu částečně přijdou například lumíci neboliška polární, kteří jsou známými specialisty na život ve velkých mrazech.

TIP: Král Arktidy v slepé uličce: Evoluční problémy ledních medvědů

V arktických a subarktických oblastech se však klima změní natolik, že zde bude moci žít dalších deset druhů savců. Bez ohledu na dočasný prospěch, který klimatické změny mnohým živočichům přinesou, se zvířata budou muset vypořádat s novým složením zvířecího obyvatelstva. Do jaké míry si s ním predátoři i kořist poradí, to ukáže až budoucnost.

  • Zdroj textu

    časopis Příroda

  • Zdroj fotografií

    Shutterstock


Další články v sekci