Vyměňte léky na nespavost za cvičení jógy

Může pravidelné cvičení jógy pomoct při nespavosti, chronických bolestech a dalších zdravotních problémech, které nás během života provázejí? Zeptali jsme se na názor zakladatelky center Domu Jógy a autorky knihy o józe pro seniory Věry Vojtěchové.

Od bolesti vám pomůže jógová terapie

Cvičení klasické jógy přináší řadu benefitů. Kromě protažení těla může pravidelné cvičení jógy zlepšit zdravotní stav, léčí symptomy různých nemocí, nespavost, posiluje kognitivní funkce a v neposlední řadě uklidňuje mysl a prohlubuje empatii. Přesto je však rozdíl mezi klasickou jógou a tzv. jógovou terapií, která je ještě více zaměřená na konkrétní zdravotní potíže. „Při jógové terapii je hlavním cílem dostat tělo zpátky do rovnováhy. Pokud je některá z části vašeho těla v nepořádku, promítá se to i do dalších oblastí,“ vysvětluje zakladatelka center Domu Jógy Věra Vojtěchová.

Praktikování jógy snižuje vyčerpání při chemoterapii

Podle Věry Vojtěchové se můžete díky jógové terapie zbavit bolesti kloubů a zad, napomáhá také snižovat rizikové faktory rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a hypertenze, ale to není zdaleka všechno. „Podle některých studií má jógová terapie a obecně praktikování jógy pozitivní vliv při léčbě onkologických onemocnění. Jógová terapie snižuje vyčerpání a to dokonce i u pacientů, kteří podstupují chemoterapii. Dostatečné množství energie je pro vážně nemocné lidi klíčové nejen pro samotnou léčbu, ale především kvůli jejich psychickému stavu,“ vysvětluje instruktorka jógy Věra.

Čím se odlišuje jógová terapie od klasické jógy?

zoom

Jógová terapie a cvičení klasické jógy jsou si velmi blízké. Pokud lekci vede zkušený a empatický lektor, pravděpodobně rozdíl nebudete vnímat. „Hlavní rozdíl je v sestavení lekce, která je velmi individuální. Jednotlivé cviky musí na danou oblast cíleně působit. Důležité je úzké sepětí mezi lektorem a cvičícím,“ upřesňuje Věra Vojtěchová a dodává, že lektor nejenže vyhodnocuje a vybírá cviky, které budou pro dotyčného nejprospěšnější, ale může doporučit i změnu stravování. Výsledkem jógové terapie je dokonalá vnitřní stabilizace a navození rovnováhy.

Praktikování jógové terapie konzultujte s lékařem

Jógová terapie se praktikuje ve skupině, ale i samostatně. Zvlášť před první lekcí by se měl cvičící sejít se svým lektorem soukromě a probrat s ním svůj zdravotní stav i to, co od jógové terapie očekává. „Bylo by bláhové myslet si, že vás jógová terapie zbaví všech zdravotních obtíží nebo vás dokonce vyléčí z rakoviny. Jógová terapie je při léčbě různých nemocí nápomocná. Je skvělým doplňkem k oficiální léčbě, i když v případě nespavosti si dovolím tvrdit, že může být hlavním lékem. Pravidelné cvičení jógy pod vedením zkušeného lektora vás může zbavit problémů se spánkem bez nutnosti brát léky. V každém případě je vhodné konzultovat praktikování jógové terapie se svým lékařem,“ doporučuje Věra Vojtěchová z Domu Jógy v Praze.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.